To je eden najpomembnejših vitaminov za telo, še posebej za nosečnice: Najdemo ga le v teh 3 živilih!

Eden izmed pomembnih vitaminov za naše telo je vitamin B12 (kobalamin), ki mu nosečnice največkrat posvečajo posebno pozornost.

Lifestyle, 16. 6. 2022
To je eden najpomembnejših vitaminov za telo, še posebej za nosečnice: Najdemo ga le v teh 3 živilih! - Foto: Instagram

Znano je, da imajo nosečnice zaznaven sijaj na koži, njihovi lasje pa so običajno tudi bolj sijoči. Večina zdravnikov ta učinek pripisuje folni kislini, znani tudi kot vitamin 9, ki je glavna sestavina prenatalnih vitaminov. Sijoča koža in gosti, zdravi lasje so dobrodošel stranski učinek ene od najpomembnejših funkcij folne kisline – zaščite živčnega razvoja rastočega ploda. A nosečnice v poplavi prenatalnih kupsul, velikokrat pozabijo na pomembnost vitamina B12.

Vitamin B12 se pridobiva iz živalskih proizvodov, kot so meso, jajca in mleko. Vendar se umetno dodaja drugim izdelkom. Najnovejše raziskave kažejo, da je ta komponenta zelo pomembna za normalno delovanje telesa in celo močno vpliva na razvoj ploda med nosečnostjo.

Pomanjkanje vitamina B12 pri ženskah med nosečnostjo predstavlja potencialno grožnjo za otroka v prihodnosti: sladkorno bolezen tipa 2 in druge presnovne motnje.

Ne spreglejte:

Vitamin B12 je bistvenega pomena za zdravje vašega malčka, saj ima ključno vlogo pri preprečevanju nevroloških okvar in okvar nevralne cevi. Poleg tega, da podpira proizvodnjo DNK, to hranilo podpira tudi delovanje krvnih in živčnih celic v telesu. Kot si lahko predstavljate, pomanjkanje tega hranila predstavlja veliko tveganje v nosečnosti, saj vodi v preeklampsijo in zgodnji splav.

Še huje, nevrološki in razvojni zaostanki pri dojenčkih so nepopravljivi. Splošna šibkost in utrujenost sta opozorilna znaka slabih zalog vitamina B12.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Kako ugotoviti, da telesu primanjkuje vitamina B12?

Simptomi pomanjkanja vitamina B12: motnje spomina, kratka sapa, porumenelost kože, slaba cirkulacija in nihanje razpoloženja.

Simptomi niso kritični, zato smo nanje redko pozorni, vendar pomanjkanje vitaminov vodi v razvoj anemije, vpliva na splošno čustveno stanje. Vitamin B12 je vključen v presnovne procese, hematopoezo, je del nadledvičnih hormonov in podpira številne druge funkcije.

Kako vitamin B12 pomaga našemu telesu?

 • stabilizira nadledvične žleze;
 • aktivira presnovne procese;
 • spodbuja absorpcijo železa;
 • izboljšuje reproduktivne funkcije telesa
 • podpira delovanje živčnega sistema;
 • poveča število rdečih krvnih celic;
 • pomaga izboljšati krvni obtok.

Znanstveniki so prišli do zaključka, da pomanjkanje B12 v materinem telesu med nosečnostjo vodi do napačnega oblikovanja mehanizma za proizvodnjo leptina pri otrocih. Glede na splošne kazalnike se pomanjkanje vitamina B12 izraža v prekomerni telesni teži pri materah, otroci pa se, nasprotno, rodijo z zmanjšano težo.

Leptin se imenuje tudi hormon sitosti, ki nam pomaga razumeti, kdaj smo siti. Povečana raven tega hormona vodi k dejstvu, da oseba nenehno čuti lakoto, kar vodi do povečanja telesne mase. V tem primeru se ne samo zredite, ampak tudi spadate v rizično skupino. Prenajedanje in povišane ravni leptina razvijejo odpornost proti insulinu, kar bo posledično vodilo v razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SHANINA SHAIK (@shaninamshaik)

Kako ugotoviti pomanjkanje vitamina B12?

Poleg osupljive utrujenosti ima pomanjkanje vitamina B12 v telesu tudi naslednje simptome:

 • odrevenelost in mravljinčenje v okončinah, ki nastaneta zaradi poškodbe živčnih končičev
 • porumenelost kože, ki je pokazatelj nizkega števila rdečih krvnih celic;
 • otekel jezik, katerega občutljivost je znatno zmanjšana;
 • omotica in neravnovesje;
 • izguba spomina in zamegljen vid.

Pomanjkanje vitamina B 12 vpliva na proizvodnjo serotonina in dopamina, zato lahko oseba doživi depresijo in tesnobo.

Kaj povzroča pomanjkanje vitamina B12?

Čeprav je mehanizem za pridobivanje hranil za vsako osebo drugačen, obstaja več dejavnikov, ki zmanjšajo raven vitamina B 12 v telesu:

 • vegetarijanstvo, ker se ta vitamin nahaja v živalskih proizvodih;
 • alkoholizem uniči jetra, ki vsebujejo zaloge vitamina
 • avtoimunske bolezni ovirajo normalno absorpcijo hranil;

Živila, ki vsebujejo vitamin B12

Naravni viri so živila živalskega izvora – jetra, ledvice, mleko, meso, jajca, sir, ribe in školjke. Seveda jih boste našli tudi v obliki dodatkov. Pred uporabo pa se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Fotografije: Instagram/@shaninamshaik

Preberite še: To poletje pozabite na klasične kavbojke in jih raje izberite v tej brezčasni barvi

Priporočamo tudi: Ana Klašnja je znova navdušila v prelepi poletni obleki za ženske nad 40 let

Najbolj brano