To je najbolj zdrava žitarica na svetu: Zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, deluje proti pridobivanju teže, okužbam in virusom

Kvinoja ima protivirusne in protirakave lastnosti, ne vsebuje glutena in je bogata z beljakovinami – v nadaljevanju pa ugotovite, zakaj je to "superživilo" dobro za naše telo.

Lifestyle, 28. 5. 2022
To je najbolj zdrava žitarica na svetu: Zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, deluje proti pridobivanju teže, okužbam in virusom - Foto: Profimedia

Kvinoja je eno najbolj zdravih živil, ki se lahko znajdejo v vaši zdravi rutini prehranjevanja! Gre za psevdo žito (ki se običajno šteje za zrnje) in vsebuje veliko beljakovin in esencialnih aminokislin. Znana je tudi kot "superživilo" in prepričani smo, da to okusno superživilo že polni vaše krožnike in če ne, dovolite, da vas prepričamo, zakaj bi jo bilo vredno vključiti v vaše obroke. 

To priljubljeno superživilo je izjemno bogato z vlakninami, minerali in beljakovinami. Vendar pa ne vsebuje glutena, kar je vsekakor bonus! Če ste vegani, si morate zapomniti, da je kvinoja za vas resnično dober vir beljakovin! Navdušeni boste, kako vsestranska je lahko kvinoja.

Ne spreglejte: 

Inki so kvinojo, ki izvira iz južnoameriških Andov, imenovali "mati vseh žit" (čeprav tehnično kvinoja sploh ni žito, temveč seme rastline gosjega korena, ki je v sorodu s peso, švicarskim blitvom in špinačo). Ker je kvinoja označena za superživilo, ne le da ne vsebuje glutena, ampak je tudi uravnotežen in popoln vir beljakovin, bogata z vitamini in minerali, z izjemno vsebnostjo vitamina E, zato je odlična in polna hranil za vegansko ali vegetarijansko prehrano.

Rastlina je običajno visoka približno 1-2 m. Semena te rastline imajo premer približno 2 mm in so različnih barv, od bele do črne ali rdeče. Kvinoja je rastlina iz družine štirizrnatih in ker je videti kot žito in je pripravljena na enak način, ji pravimo psevdožita. Je izjemno zdrava, brez glutena in enostavna za pripravo. Je odličen nadomestek za testenine, dodajamo ga lahko solatam in enolončnicam, iz njegove moke pa pripravljamo slastno pecivo.

Bogata je z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Je ena redkih rastlinskih živil, ki vsebuje zadostne količine vseh devetih esencialnih aminokislin. Poleg tega je bogata z železom, magnezijem, kalcijem, vitamini B1, B2 in E. Krepi telo in deluje preventivno na vse vnetne procese v telesu.

Zakaj je dobro jesti kvinojo?

1. Bogata je s kvercetinom,  kempferolom in železom

Poleg številnih hranil, ki jih vsebuje, je kvinoja bogata tudi s flavonoidi, kvercetinom in kempferolom, ki imajo različne koristi za zdravje.

Številne študije, opravljene na živalih, so pokazale, da imajo ti flavonoidi protivnetne, protivirusne in protirakave lastnosti. Kvinoja je tudi odličen vir železa, ki je ključnega pomena za ohranjanje zdravih rdečih krvničk. Železo omogoča, da kri prenaša kisik po telesu, kar je pomembno za delovanje mišic in možganov. Železo je pomembno tudi za določene druge procese v telesu, ki so bistveni za proizvodnjo energije.

2. Kvinoja je odličen vir vlaknin

Študija, ki je preučevala 4 vrste kvinoje, je pokazala, da 100 g surove kvinoje vsebuje od 10 do 16 g rastlinskih vlaken. Kuhana kvinoja vsebuje veliko manj rastlinskih vlaknin.

Kljub temu, da je večina rastlinskih vlaken v kvinoji netopnih, vsebuje to psevdožito tudi precej spodobne količine topnih vlaknin.

Številne študije so pokazale, da lahko topne vlaknine pomagajo znižati raven sladkorja v krvi, znižati holesterol, povečati sitost in izgubiti težo.

3. Brez glutena

Za ljudi, ki se ne želijo odreči osnovni hrani, kot sta kruh in testenine, ter iz nekega razloga ne želijo ali ne smejo jesti glutena, je kvinoja odlična alternativa.

Poleg tega so študije pokazale, da lahko uporaba kvinoje namesto tipičnih sestavin brez glutena, kot so rafinirana tapioka, krompir, koruzna in riževa moka, dramatično poveča hranilno in antioksidativno vrednost v skupnem skladiščenju.

4. Bogata je z beljakovinami

Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, od katerih jih devet imenujemo esencialnih, ker jih naše telo ne more proizvesti, zato jih moramo vnašati s prehrano.

Če živilo vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, se šteje za popolno beljakovino.

Težava je v tem, da veliko rastlinskih živil primanjkuje nekaterih esencialnih aminokislin, kot je lizin. Vendar je kvinoja izjema, saj vsebuje zadostne količine vseh esencialnih aminokislin. Zaradi tega velja za odličen rastlinski vir beljakovin.

5. Ima nizek glikemični indeks

Glikemični indeks je merilo, ki kaže na hitrost in intenzivnost rasti ravni glukoze (sladkorja) v krvi po zaužitju določene hrane. Uživanje živil z visokim glikemičnim indeksom lahko spodbudi lakoto in prispeva k debelosti.

Takšna živila so povezana tudi s številnimi kroničnimi boleznimi, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni srca. Kvinoja pa se lahko pohvali z izredno nizkim glikemičnim indeksom in je odlično živilo za hujšanje. 

6. Bogata je z antioksidanti

Kvinoja je zelo bogata z antioksidanti, snovmi, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov in za katere verjamejo, da pomagajo v boju proti staranju in številnim boleznim.

Študija, ki je raziskovala ravni antioksidantov v različnih živilih, je pokazala, da ima kvinoja najvišjo raven antioksidantov od vseh desetih, vključenih v študijo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vse ženske so obsedene s temi kontroverznimi čevlji za poletje: Nekatere jih sovražijo, nekatere obožujejo, a zagotovo so prevzele Instagram

Priporočamo tudi: Pozabite na maksi obleke, Jennifer Lopez nosila najbolj mini obleko te sezone, s katero je povzročila pravo senzacijo

Najbolj brano