Pravočasno prepoznajte simptome hormonskega neravnovesja: Izpadanje las, pridobivanje teže in utrujenost kažejo, da je čas, da preverite svoje hormone

Če menite, da se v vašem telesu dogaja nekaj nenavadnega, preverite, ali so to morda najpogostejši simptomi hormonskega neravnovesja.

Pravočasno prepoznajte simptome hormonskega neravnovesja: Izpadanje las, pridobivanje teže in utrujenost kažejo, da je čas, da preverite svoje hormone - Foto: Profimedia

Ste opazili, da so za vse vedno krivi naši hormoni? "Ne morete parkirati avtomobila? Krivi so hormoni!", "Želite kupiti seksi oblačila? Morda so krivi hormoni". Hormoni igrajo ključno vlogo pri našem razpoloženju, prav tako pa so izredno pomembni pri ohranjanju našega zdravja. 
Hormoni pravzaprav igrajo ključno vlogo pri skoraj vseh vidikih zdravja, zato moramo znati oceniti in opaziti znake njihovega neravnovesja. To je bistveno za ohranjanje kakovostnega življenja.

Ne spreglejte: 

Če se posvetimo znanosti, so hormoni telesni kemični glasniki, ki jih proizvajajo žleze; sprožajo aktivnosti v različnih delih telesa ter uravnavajo delovanje celic in organov. Obstajajo spolni hormoni, hormoni lakote, hormoni ljubezni, hormoni sreče in stresni hormoni (med drugim). Če ti ne delujejo optimalno lahko povzročijo številne sodobne bolezni, od nespečnosti do izgorelosti in napihnjenosti. In kot se počasi učimo, je ravnovesje ključnega pomena.

Strokovnjaki celo trdijo, da so hormoni v resnici temelj našega telesa. Če naši hormoni niso v ravnovesju, ni pomembno, kaj počnemo z našo prehrano, kako zdravo se prehranjujemo in kako zelo močno skrbimo za zdrav življenjski slog, saj so naši temelji nestabilni. Če torej lahko uredimo temelje, lahko vse poteka veliko bolje.

Ohranjanje ustreznega hormonskega ravnovesja je bistvo zdravega in kakovostnega življenja. Za porušitev ravnovesja žal ni potrebno veliko. Zato bomo objavili devet osnovnih diagnostičnih pripomočkov, tj. simptomov, zaradi potrebe po odkrivanju nenormalnih ravni hormonov ali njihovih odnosov čim prej.

Najpogosteje omenjeno neravnovesje

Ko gre naše telo skozi obdobje hormonskega neravnovesja, nastane kaos. Najpogosteje opisano hormonsko neravnovesje je tisto v puberteti, v stanju med nosečnostjo in po njej, ter v času menopavze. 

Hormoni in zdravje delujejo na principu ljubezni in zakona. Ko je vse v redu, je vse posuto s poljubi in vrtnicami. Sicer pa pekel, strela in grom. Ena nepravilnost lahko poruši popolno ravnovesje.

9 glavnih simptomov najpogostejših hormonskih neravnovesij:

Hormonsko neravnovesje št. 1 - Nenadno povečanje telesne teže

Če imate težave s pridobivanjem telesne teže, to ni vedno razlog za napačno prehrano. Povečana telesna teža je lahko znak hormonskega neravnovesja.

Tako imenovane »stresne« hormone – KORTIZOL, izločajo nadledvične žleze. Kadar je moteno izločanje kortizola, lahko povzroči ne le povečanje telesne mase, temveč tudi posebno vrsto debelosti, specifično lokalizacijo nakopičenega maščobnega tkiva.

Študije so pokazale, da povišane ravni kortizola povečajo toksično maščobno tkivo v predelu trebuha (pasu) in trebuha. Že dolgo je znano, da ta pojav povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni – srčni infarkt in možgansko kap ter celo sladkorno bolezen.

Druge študije so pokazale, da povišan kortizol poveča tudi koncentracijo inzulina, kar vodi do padca krvnega sladkorja, kar povzroči povečanje apetita.

 Če imate težave s pridobivanjem telesne teže, to ni vedno razlog za napačno prehrano. Povečana telesna teža je lahko znak hormonskega neravnovesja.

Hormonsko neravnovesje št. 2 - Šibek libido

Šibek spolni nagon je lahko znak in opozorilo, da ste v hormonskem neravnovesju.

Znižana raven androgenov, moških spolnih hormonov, tudi pri ženskah lahko vpliva na zmanjšanje spolne želje.

Hormonsko neravnovesje št. 3 - Utrujenost

Če spite z zadostno globino spanja zadostno število ur, a se kljub temu zbujate utrujeni, je lahko vzrok kortizol. To se zgodi pri zelo zaposlenih ljudeh ali če ste v stalnem stresu.

Pri kroničnem stresu pride do motnje izčrpanosti nadledvične žleze. Kortizol ima za melatoninom pomembno vlogo pri ohranjanju t.i. "cirkadiani ritem" in če je ta moten - raven kortizola se popoldne in zvečer dramatično zmanjša,  boste imeli občutek nenehne izčrpanosti in praznine.

Drugi hormon povzroča občutek utrujenosti. To je TSH - hormon, ki spodbuja delovanje ščitnice. Če je raven TSH visoka, imamo znake disfunkcije ščitnice – hipotiroidizem s simptomi kronične utrujenosti.

Hormonsko neravnovesje št. 4 - Razpoloženje

Slabo razpoloženje - razdražljivost, živčnost, strah, depresija, melanholija - je v veliki meri odvisno od delovanja ščitnice in in prekomerne proizvodnje hormonov TSH.

Hormonsko neravnovesje št. 5 - Nespečnost, prekinitveni spanec

To je ena najpogostejših težav, ki se pojavlja pri ženskah, ki so v perimenopavzi ali ženskah v menopavzi. Plitko, prekinjeno spanje je posledica velikih hormonskih sprememb tega obdobja. Dolgotrajno trajanje tega stanja samo poslabša hormonsko neravnovesje in vstopi v začaran krog.

Ker imajo hormoni najmočnejši vpliv drug na drugega ponoči, bodo motnje spanja vplivale na več kot deset hormonov, kar je lahko vzrok za povečan apetit, zdravje srčno-žilnega sistema, zmanjšano plodnost in motnje v duševnem stanju.

Ženska hormona estrogen in progesteron ohranjata reden spanec. Njihovo pomanjkanje (fiziološki upad) v menopavzi in perimenopavzi je glavni vzrok za nespečnost.

Pomanjkanje testosterona je lahko tudi vzrok za to težavo pri ženskah, medtem ko pri obeh spolih vodi do pojava »spalne apneje« – prekinitve dihanja s posledičnim učinkom na srce. Ta pojav je pogostejši pri debelih ljudeh.

Hormonsko neravnovesje št. 6 - Prekomerno potenje

Povečano potenje je še en znak hormonskega neravnovesja. Ženske, ki gredo skozi peri ali menopavzo, imajo pogosto vročine. Nočno potenje je lahko občasno in predstavlja zgodnji znak (znak) prihajajoče menopavze.

Pri moških in ženskah je lahko nočno potenje znak neravnovesja, ki ga povzroča neustrezno izločanje serotonina.

Hormonsko neravnovesje št. 7 - Prebavne motnje

Če imate težave s prebavo, je možno, da poleg motene črevesne flore pride do neravnovesja, v katerega so vpleteni trije hormoni prebavil: gastrin, sekretin in holecistokinin. Pomagajo pri procesih ohranjanja normalne prebave, razgradnje hrane in omogočajo funkcijo absorpcije hranil.

Hormonsko neravnovesje št. 8 - Povečana potreba po sladkorju

Drugi znak hormonskega neravnovesja je moteno delovanje ščitnice, ki se lahko kaže kot povečana potreba po sladkorjih, prigrizkih, kruhu ipd. To je še ena posledica hipotiroidizma, ko je naša žleza manj aktivna.

Prav tako je to produkt prekomernega delovanja nadledvične žleze, ko sta adrenalin in kortizol povišana in dajeta občutek izčrpanosti. Sladkor, ki ga bomo zaužili nam bo hitro vrnil energijo, ki pa bo žal trajala le kratek čas, saj se bomo kasneje počutili še slabše.  

Hormonsko neravnovesje št. 9 - Izpadanje las

Od nekdaj velja, da je izpadanje las posledica nizkega testosterona. Toda danes je pravi vzrok znan, in to je - dihidrotestosteron (DHT). Ženske imajo nizko koncentracijo testosterona, a tudi to je včasih dovolj, da DHT povzroči izpadanje las in plešavost pri moških.

Hormoni morajo biti v ravnovesju! Naše zdravje je odvisno od pravilno uravnoteženih hormonov. Ta zapleten sistem je v nenehni interakciji in medsebojno deluje. Kakovostnega zdravja in harmonije ne smejo uničiti slabe navade, pa tudi zdravila, stresni način življenja sodobnega človeka.

Težko se je vsemu temu izogniti. Zato moramo pravočasno poskrbeti in ne prezreti znakov, ki nam jih pošilja naše telo. Vsak signal ni trenutna hormonska motnja, vendar so pogosto povezani z njo.

Treba je pravočasno izvajati zdravo prehrano, odpraviti slabe navade ter vključevati dobro in učinkovito preventivo, po možnosti uporabo bioidentičnih, naravnih hormonov, ki prinašajo najpomembnejši rezultat – povrnitev ravnovesja, zdravega in brezskrbnega življenja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na bikinke, to je največji trend kopalk tega leta

Priporočamo tudi: Pozabite na maksi obleke, Anne Hathaway zablestela v najbolj modnem videzu tega trenutka. Želeli jo boste posnemati!

Najbolj brano