To je čustvena zgodba Slovenke leta 2017!

Revija Jana je včeraj zvečer že 29. podelila naziv Slovenka leta. Med desetimi čudovitimi damami pa je po mnenju Janinih bralcev ta častni naziv pripadel fizioterapevtki, mami treh otrok in ustanoviteljici Zavoda 13 Petri Greiner.

Lifestyle, 5. 12. 2017

"Izbrali smo deset žensk, ki izstopajo s svojim delom in so preprosto najboljše v tem, kar počno. Vsaka od njih predstavlja delček našega življenja, zato želimo, da se njihov glas sliši! Vse izbrane dame so ambasadorke pozitivnih vrednot in opogumljajo naše bralke. Te pa so za Slovenko leta 2017 izbrale Petro Greiner, ki ji v imenu uredništva revije Jana iskreno čestitam," je po dogodku povedala odgovorna urednica revije Jana, Lidija Petek Malus. 

V življenju je prava borka

Mariborčanka Petra Greiner pooseblja vztrajnost, ki je prepletena z izjemno notranjo močjo. Medtem ko je vztrajnost njena značajska lastnost, pa se globine lastnih moči ni zavedala vse do rojstva drugorojene Sofie, ki ima prirojeno genetsko napako trisonomijo 13.

Deklica s posebnimi potrebami, ki so ji napovedovali zelo kratko življenje, je zaznamovala vso družino: »Ob takem otroku ne razmišljaš, ali je težko ali ni, vržen si v vodo in je vprašanje le, ali splavaš ali ne. Posebni otroci, vsaj mene osebno je Sofia naučila brezpogojne ljubezni, saj od takega otroka pravzaprav čisto nič ne moreš pričakovati. Gre le za to, da ga sprejmeš točno takega, kot je, z vsemi njegovimi hibami. In če nismo vedeli, kaj je brezpogojna ljubezen, je to človeka ob sebi imeti rad točno takšnega, kot je.«

Ker za energično Mariborčanko ni ovir, temveč so le izzivi, se je odločila in ustanovila Zavod 13, s katerim neumorno ozavešča o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore družinam teh otrok. Pripravila je več odmevnih razstav in dogodkov o drugačnosti vseh vrst, s katerimi podira tabuje in preganja strah.

»Če nekoga srečam na ulici in pozdravi samo mene, Sofie ob meni pa ne opazi, imam občutek, da je ni. Kadar pa nekdo pristopi, jo nekaj vpraša, ne glede na to, da sama ne govori, to zame pomeni, da je Sofia vidna. Pomeni pa tudi, da ta človek, strokovnjak ali družba takega otroka sprejema.«

V svojem življenju ne mara črnogledosti, ljubi življenje v barvah, tudi rdečo šminko, ki, tako Petra, čudežno dvigne razpoloženje. Z majhnimi koraki, ki niso samoumevni, ampak od vedno brezhibno urejene ustanoviteljice Zavoda 13 brez dvoma terjajo veliko energije, si Petra Greiner prizadeva v svojo okolico vnašati dobro voljo: »To se dolgoročno obrestuje v sproščeni družini in družbi. Naučila sem se, da samo čakanje ne prinese nobenih sprememb, dejstvo je, da je aktivacija tista, ki lahko tvoje življenje obrne na glavo. Tak pogled pa je vsemu navkljub barvit.« S svojo naravnanostjo, karizmo, trdim delom in res osupljivo notranjo močjo skupnosti dodaja barvo in svet spreminja na bolje.

 

Preberite še: → "Če ste pod stresom, uporabite AMETIST" (+6 kristalov, ki vam lahko POMAGAJO)

Priporočamo tudi: → Prva pomoč ZA SUHE LASE! (triki ELLE lepotnih urednic iz celega sveta)

Najbolj brano