Japonski in kitajski zeleni čaj

Zeleni čaj je vse bolj priljubljena osvežilna in poživljajoča pijača, tako med starimi kot mladimi. Okusen napitek lahko postrežete v vseh letnih časih, dober je tako hladen kot topel.

Japonski in kitajski zeleni čaj - Foto: Shutterstock

Zeleni čaj ščiti pred številnimi sodobnimi civilizacijskimi boleznimi, poleg tega je nepogrešljiv pri hujšanju in preprečevanju staranja.

Je lovec na proste radikale, ki povzročajo raka in infarkte, lajša sončne opekline, znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, blaži preobilje želodčne kisline, odpravlja zadah iz ust, varuje pred nastankom ledvičnih kamnov, obnavlja moči po telesnih naporih, prenavlja mladostnost koŽže, dviguje koncentracijo. Skratka, zdravilni napoj v vseh pogledih!

Kakovost lističev zelenega čaja čeprav zeleni čaj pridobivajo iz listov čajevca, je na trgu cela paleta različnih zelenih čajev, ki se po okusu zelo razlikujejo. Na njihove lastnosti vplivajo vremenske razmere in sestava tal, ravnanje s čajnimi lističi med transportom in skladiščenjem, najpomembnejšo vlogo pa ima vsekakor način predelave. čaj v celih ali zdrobljenih lističih je na poseben način obdelano listje grma čajevca (Cammellia sinensi).

Listi čajevca so osnova za vse vrste čaja. Zeleni čaj je blago fermentiran, črni čaj dobijo s fermentacijo, medtem ko je rdeči čaj kje vmes.

Japonski zeleni čaj

Japonski zeleni čaj je nefermentiran, saj čajne lističe takoj po obiranju segrevajo nad paro in s tem uničijo encime, ki bi sprožili fermentacijo. čaj ima tako izrazito zeleno barvo. Najbolj razširjena japonska zelena čaja, ki sta prisotna na našem trgu sta:

- sencha: je osvežilen čaj, ki prija ves dan z izrazitim okusom in z več teina in čreslovin.
- bancha: je bolj trpkega okusa z manj kofeina, zato je primeren za otroke.

Kitajski zeleni čaj

Kitajski zeleni čaj je blago fermentiran, je svetlo rumene do rumeno oranžne barve. Kitajskih zelenih čajev je veliko vrst, najpogostejši, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah, so:

- hina gunpowder: je eden najbolj priljubljenih čajev, ki ima čajne lističe zvite vkroglice. Čaj ima svež trpek okus in je izredno poživljajoč.
- Lung chin: je zelo blagega sladkega okusa z osvežilnim in ohlajujočim učinkom. Primeren v vročih dneh.
- Mao feng: je zelo piten čaj, ki ga lahko pijete ves dan.
- Pai mu tan: ni povsem zeleni čaj, ampak beli čaj, saj pri predelavi ostaja nespremenjen. Napitek je bledo rumenkaste barve in prefinjenega mehkega okusa brez ostrine.  

Kitajska je največja pridelovalka zelenega čaja na svetu, saj pridelajo kar 75 odstotkov svetovnega pridelka.

Umetne različice zelenega čaja

Vedno bolj se uveljavljajo aromatizirani in parfumirani zeleni čaji. Zelenim čajem dodajo različne arome v obliki olj in esenc ali koščke posušenega sadja. Tako lahko dobimo zeleni čaj z aromo jasmina, japonske češnje, vanilje, limone, mete itd.

Čaj v filter vrečki ali le v lističih?

Kakovost tako pakiranih kot nepakiranih čajev je precej raznolika, kar nam dokazuje tudi cena čaja. Slaba lastnost čajev v filter vrečkah je v tem, da pri nakupu ne morete videti vsebine vrečke. To pa omogoča proizvajalcu, da lahko v vrečke polni čajni prah, ki je ostanek pri predelavi čajev in se tako ne more primerjati s kakovostnimi čaji. Pozitivna stran čaja v filter vrečki pa je vsekakor v pripravi, saj ga ni treba precejati.

Vpliv zelenega čaja na zdravje Učinkovine, ki jih vsebujejo čajni lističi, ki pri pravilni pripravi preidejo v čaj, imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje.

POLIFENOLI: So antioksidanti in telo ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki nastajajo v telesu kot posledica nezdravega načina življenja, stresa, napornih treningov itd. V čaju je kar 25 različnih polifenolov. Med njimi so katehini, ki imajo veliko antioksidativno moč. Zeleni čaj vsebuje zelo močan antioksidant EGKG (epigalokatehingalat), ki je stokrat močnejši od zelo znanega vitamina C in 25-krat od vitamina E.

FLAVONOIDI: imajo pomemben vpliv na preprečevanje bolezni srca in ožilja in pozitivno vplivajo na absorbcijo vitamina C v telesu.

ČRESLOVINE (TANIN): zaviralno vplivajo na prebavo vsebujočega kofeina, tako da se ta sprošča v krvni obtok postopno.

KOFEIN: Kofein daje čaju poživljajoč učinek. V eni skodelici čaja je do 80 mg kofeina. Zaradi postopnega sproščanja njegov poživljajoči učinek traja dlje.

VITAMINI: Zeleni čaj je vir vitaminov Bkompleksa in vitamina C. Vitamin B-kompleksa ugodno vplivajo na umske sposobnosti, krepijo živčevje, pospešujejo presnovo in razstrupljajo telo. Vitamin C deluje kot zelo močan antioksidant, ki krepi imunski sistem. Vsebnost vitaminov v čaju je odvisna od kakovosti izdelka in od same priprave napitka.

TEANIN: Je aminokislina, ki ima nasproten učinek kot kofein in ima tako pomirjajoč učinek ter daje zelenem čaju prijetno aromo.

Pozitivni vplivi pitja zelenega čaja pri telesno dejavnih ljudeh

Intenzivna in dolgotrajna športna aktivnost povzroča nastajanje prostih radikalov v organizmu. Zato pitje zelenega čaja pred aktivnostjo varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa kofein poživlja in pozitivno vpliva na športne dosežke. Pitje čaja po aktivnosti pripomore k hitrejš i regeneraciji in ublaži poškodbe mišičnih celic zaradi prostih radikalov. Kot alkalna pijača čaj pomaga pri izločanju kislih metabolitov, ki nastanejo med športno aktivnostjo.

Pripomore pri hujšanju

Pri hujšanju je zelo pomembno, da je raven krvnega sladkorja čim nižja oziroma čim bolj konstantna. Pitje zelenega čaja na prazen želodec povzroči znižanje krvnega sladkorja, poleg tega ostane znižan tudi po zaužitju obroka, saj hrani zmanjša t. i. glikemični indeks za dobrih 20 odstotkov. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki so pile zeleni čaj, dodatno porabile 70 kCal na dan. Kombinacija kofeina oziroma teina (drugačna molekularna sestava kofeina) in EGCG-ja pomagata pri kurjenju maščob (povečata dostopnost maščobnih kislin v krvi) ter povečata metabolizem za približno 4 odstotke.

Koliko zelenega čaja na dan naj bi popili?

Najbolje je, da popijete 3 do 4 skodelice na dan. V večjih količinah zeleni čaj zaradi kofeina povzroča nespečnost in nemir, zaradi čezmernega odvajanja vode iz telesa pa možno izgubo rudnin.

Priprava

Čaj prelijemo z vročo vodo (vrelo vodo pustimo stati 1 do 2 minuti) in počakamo 2 do 3 minute. Največ zdravju koristnih sestavin se izloči po treh minutah. Čaj po 2 minutah bolj poživlja, nato pa se izloči več tanina, ki veže del kofeina, tako da čaj bolj pomirja. Če pripravljamo čaj dalj časa, se spremeni kemična sestava, tako da čaj postane grenak in manj okusen. Čajne lističe lahko uporabimo večkrat, le da jih pustimo namakati dlje časa – 5 minut.

Nasvet:
Vsebnost polifenolov še okrepite, če sveže pripravljenemu čaju dodate košček limone. Čajni lističi so užitni, tako da jih lahko uporabite kot začimbo pri pripravi hrane, s tem dobite še več zdravju koristnih snovi, ki so v vodi netopne (predvsem vlaknine).

Že razmišljate, da bi jutranjo kavico zamenjali za zeleni čaj?

Najbolj brano