Elle obred: Za vse ljubitelje čaja ...

... in tiste, ki boste to še postali.

Elle obred: Za vse ljubitelje čaja ...

Od kod čaj izvira?

Kot pravi stara kitajska legenda, naj bi prva skodelica čaja nastala po naključju približno tri tisoč let pred našim štet­jem.

Ta legenda pripoveduje o mladem kitajskem cesarju Shen Nungu, ki je bil, kar zadeva zdravje, pravi obsedenec in je zahteval, da se voda za pitje vedno prekuha.

Nekega dne se je na poti v oddaljeno provinco svojega cesarstva med počitkom usedel pod drevo, in medtem ko je dal sluga zavreti vodo, je vanjo z drevesa padlo nekaj listov. Voda je porjavela, cesarja pa je zanimalo, kakšen okus ima, zato je tekočino popil. Nenadoma je začutil, da utrujenost in zaspanost popuščata ter da postaja bolj svež in sproščen.

Tako se je rodila poživljajoča pijača prijetnega okusa, ki je v Evropo prišla šele v 17. stoletju, ko so jo nizozemski zdravniki priporočali kot zdravilo za krepitev duševnih zmožnosti.

Kako je nastalo ime?

V večini kitajskih narečij za poimenovanje čaja uporabljajo besedo cha, razen v provinci Fujian, kjer ga imenujejo te. Prav iz te province je čaj prišel v Evropo, zato v zahodni Evropi in angleško govorečem svetu za njegovo poimenovanje uporab­ljajo besedo tea, tee ali the.

Kako čaj nastane?

Čajevec (Camellia sinensis) je zimzelena grmičasta rastlina, katere liste ročno obirajo trikrat na leto. Obrane liste pustijo veneti, da izgubijo nekaj vode, nato sledi mehansko zvijanje in fermentiranje ter nazadnje sušenje.

Kakšna je razlika med zelenim in črnim čajem?

Ti dve vrsti čaja se razlikujeta po načinu predelave listov čajevca – črni čaj je fermentiran, zeleni pa nefermentiran. Od tod izvirajo tudi razlike v njuni sestavi, barvi in vonju ter učinkih. Črni čaj ima v primerjavi z zelenim manj zdravilnih učinkov, saj vsebuje veliko manj polifenolnih spojin oziroma katehinov.

Ali je čaj lažje prebavljiv kot kofein?

Ne. Tein je enaka snov kot kofein in ima enake učinke. Skodelica kave vsebuje od 60 do 120 miligramov kofeina, skodelica zelenega ali črnega čaja pa skoraj 60 miligramov teina.

Katere vrste čaja so najpomembnejše?

Črni čaj: Earl Grey, poimenovan po angleškem premierju iz leta 1830, je aromatiziran z bergamotovim oljem, ki mu daje nekoliko grenak okus in značilno aromo. Lady Grey vsebuje manj bergamotovega olja, vendar več limoninih in pomarančnih olupkov. Darjeeling čaj velja zaradi svoje vrhunske kakovosti, ki se odraža v aromi in okusu, za šampanjec med črnimi čaji. Assam je zelo močan čaj in velja za klasiko jutranjih čajev.

Zeleni čaj: Sencha izvira iz Japonske, zeliščni Gunpowder iz Kitajske, jasminov čaj pa je zmešan z jasminovimi cvetovi.

Oolong čaj je mešanica zelenega in črnega čaja (polfermentiran).

Čaji brez teina so čisti sadni, zeliščni ali rooibos čaji.

Kateri je najdražji čaj na svetu?

Oolong čaj po imenu Big Red Robe. Za sto gramov tega čaja ponujajo na dražbah tudi do deset tisoč evrov. Big Red Robe izvira iz jugovzhodne azijske province Fujian in ga lahko oziroma morate uporabiti tudi do 20-krat, če želite, da razvije številne odtenke okusa.

Kje je čaj najbolj primerno hraniti?

Čaj kupujte v manjših količinah, saj je občutljiv za svetlobo; najprimerneje ga je hraniti v neprepustnih kovinskih posodah.

Kako čaj postreči?

To je stvar okusa. Lahko ga postrežete značilno angleško – v porcelanastih skodelicah, ali v orientalskem slogu – v kozarcih, ali po japonsko – v majhnih skodelicah brez ročajev. Pri čajnikih veljajo porcelanasti za klasične, srebrni za elegantne (vendar se v njih čaj hitro ohladi), litoželezni pa dolgo ohranjajo toploto.

Kakšno je najprimernejše čajno cedilo?

Za pripravo ene skodelice čaja je najprimernejše cedilo v obliki škarij, ki pa mora biti dovolj veliko, da se lahko čaj v njem 'razširi' (prostornina črnega čaja se na primer podvoji). Za pripravo čaja v čajniku pa so najprimernejša kovinska cedila ali praktične vrečke iz papirja.

Ali je treba vodo filtrirati?

Obvezno. Voda iz pipe namreč vsebuje preveč apnenca in je pretrda, zato spremeni okus in barvo čaja.

Kakšno temperaturo mora imeti voda?

Čaj morate preliti z vrelo vodo, izjema je zeleni čaj, ki ga pripravite tako, da vodo ohladite na približno 60 do 70 stopinj ali zmešate s hladno vodo, sicer je grenak in se v njem uničijo tudi zdravilne snovi (med drugim flavonoidi, ki upočasnjujejo proces staranja).

Ali lahko zeleni čaj uporabimo večkrat?

Čaj v cedilu lahko z vodo prelijete tri- do petkrat.

Koliko časa naj čaj stoji?

Če ga pustite stati do tri minute, deluje poživljajoče, če ga pustite več kot pet minut, deluje pomirjujoče. Treba pa je poudariti, da dlje ko stoji, bolj grenak je njegov okus.

Z mlekom, limono ali čisti?

To je prepuščeno vaši izbiri. Črni in rooibos čaj se običajno pijeta z mlekom, medtem ko vam ga bodo v Angliji na primer postregli tudi z limono.

Ali je kandirani sladkor primernejši od običajnega?

Kandirani sladkor velja za čistejšega, poleg tega je tudi na videz privlačnejši, saj je na voljo v različnih oblikah in okusih, kot so vanilja, cimet, limona, paziti pa morate, da ti ne prevladajo nad okusom čaja.

Kaj pa med?

Medu načelno ne uporabljamo pri klasičnem črnem čaju, odlično pa se poda k vzhodnoazijskim čajem z dodatkom kardamoma, cimeta, ingverja in klinčkov, ki se pripravljajo z mlekom. Z medom lahko sladkate tudi sadne in zeliščne čaje.

Ali lahko čaj hranimo v termosteklenici?

Ne, čaj mora biti sveže pripravljen, vendar ga lahko na hitro pogrejete na štedilniku ali posebnem grelniku za čaj.

Kaj pa čajne vrečke?

Čajne vrečke imajo s pravim okusom čaja le malo skupnega, čeprav so na trgu na voljo že visokokakovostne vrečke iz najlona in bombaža.

Od kod izvira tradicija popoldanskih čajank?

Mnenja o tem, kako se je začela tradicija pitja popoldanskega čaja, niso povsem enotna, zagotovo pa drži, da Angleži niso bili prvi, ki so se tega domislili. Domnevno naj bi čajanke na angleškem dvoru uvedla portugalska žena kralja Charlesa II., Katarina von Braganza.

Kateri čaj je primeren za popoldansko čajanko?

Klasične vrste, kot so Earl Grey, Prince of Wales, Darjeeling; lahko pa je to povsem vaša izbira.

Kaj ponuditi k čaju?

Značilno angleško se čajanka začne s kanapeji iz belega kruha ter s prekajenim lososom in kuhano šunko, kumarami, jajci, vodno krešo, postreženimi na stojalu; sledi drobno pecivo s sveže stepeno smetano in marmelado; na koncu pa gostom postrežejo s torto ali pralineji in kozarcem šampanjca.

Kateri hoteli še vedno ohra­njajo tradicijo popoldanskih čajank?

V Londonu vam bodo s popoldanskim čajem v značilnem angleškem slogu postregli v hotelih Brown's Hotel in Dorchester, v Berlinu v hotelu Hotel de Rome in v Münchnu v čajnici Victorian House.

Ali obstajajo tudi drugačne tradicije pitja čaja?

Da. Ena izmed najbolj znanih je japonska, ki temelji na filozofiji zen budizma –harmoniji in čistosti duha. Čajnice so urejene v minimalističnem slogu, pri čemer je vsaka kretnja gostitelja in gostov natančno določena, s čimer se ustvarja prefinjena estetika. Med obredom je zaželena redkobesednost. Zmleti zeleni čaj se penasto zmeša z bambusovo metlico, poleg čaja pa se ponudijo sladki kolači in sadje.

caj


Prevedla Maša Zupančič, izbrala Tina Curk.
Fotografije Shutterstock.com in Tadej Windschnurer

Najbolj brano