Čaji z značajem

Tukaj so. In nikamor ne bodo ušli. A prej ko jih boste prišli pogledat v trgovino Le Palais des Thés v stari Ljubljani, prej boste razumeli, zakaj jih je tako lahko vzljubiti. Vsak čaj ima nekaj – svoj značaj.

Čaji z značajem - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Palača čajev

Tu je doma 250 vrst različnih čajnih žetev s celega sveta. Pravi čaj je seveda samo tisti, ki je narejen iz lističev čajnega grmička. Poznamo različne postopke obdelave čajnih listov in na koncu posameznega procesa dobimo določeno vrsto čaja – črnega, zelenega, oolong, belega, temnega ali dimljenega. Kdor je do sedaj posegal le po čajih v filter vrečkah ali tistih, ki se jih prevaža sem ter tja prek posrednikov, preden pridejo do končnega kupca, naj si dovoli nove užitke. S pravilno pripravo in z rednim pitjem čaja boste svojemu telesu podarili nekaj, kar bi si vzelo sámo, če bi si le lahko.

Vsak ima svoj vonj. Vsak ima svoj okus. Vsak je po svoje zvit.

Vsak je poseben

Med seboj se razlikujejo po vonju, okusu in zvitosti. Nekateri zapeljejo s svojim vonjem, drugi prevzamejo s prefinjenim okusom, tretji prirastejo k srcu, ker so s tako pozornostjo zviti v različne oblike, da ob pogledu nanje preprosto ne moreš ostati ravnodušen. Eni so zviti bolj, drugi manj. Način svaljkanja oziroma zvijanja čajnih listov vpliva na vonj in okus čaja.

Pri pripravi čaja je treba upoštevati volumen poparjenih čajnih lističev. Ko suhe lističe prelijemo z vodo, se ti razvijejo in zato v čajniku zasedejo več prostora. Tega ne smemo pozabiti, še posebej, ko pripravljamo oolong čaj, saj njegovi listki zavzamejo kar enajstkrat večji volumen kot takrat, ko so še suhi in zviti. Čajnih lističev, ki potrebujejo svoj prostor, da se razvijejo, nikoli ne zapiramo v mala cedila, ampak jih pustimo svobodno plavati v čajniku, da lahko razvijejo vse svoje arome. Priporočljivo je skuhati manjšo količino čaja naenkrat, kajti znano je, da ima čaj, pripravljen v manjšem čajniku, boljši okus.

Nekateri so za vroče, drugi niso

Niso vsi čajni lističi obdelani tako, da bi jih smeli prelivati z vodo tik pod vreliščem. Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, saj s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline – ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne. Po drugi strani pa voda s 95°C prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popolnoma razviti. Kar se tiče temperature vode, torej vsakemu svoje! In enako velja za čas priprave.

Najbolj brano