To je najbolj zdrav zajtrk na svetu: Znižuje krvni tlak in krepi zdravje srca

25. 1. 2023
Deli
To je najbolj zdrav zajtrk na svetu: Znižuje krvni tlak in krepi zdravje srca (foto: Profimedia)
Profimedia

Zakaj je to najboljši zajtrk na svetu? Po enem tednu boste začutili, da se vam prebava normalizira in telo pridobiva energijo.

Oves je eno najbolj zdravih žit na svetu. Čeprav smo ga po krivici zanemarili, so ga naši predniki redno uporabljali.

Ovseni kosmiči, kot jih poznamo danes, niso niti približno tisto, kar bi morali jesti. Predelani ovseni kosmiči niso zdravi. Najbolj zdravo je, da kupite cel oves, ga zmeljete in iz te moke naredite kašo z dodatki po lastni izbiri.

Prava domača ovsena kaša je neverjetno hranljiva. To polnozrnato živilo lahko pomaga pri izgubi teže, povrne zdrav holesterol, nudi odlično izbiro vlaknin in še več.

Ne spreglejte:

Zakaj je dobro vsako jutro začeti dan s tem zajtrkom:

1. Spodbuja delovanje črevesja

Vlaknine v ovsu pomagajo očistiti črevesje in spodbujajo zdravo prebavo. Pomagajo tudi izboljšati splošno zdravje prebavil, saj poskrbijo, da hrana v določenem času pride tja, kamor mora priti.

2. Spodbuja zdravje srca

Raziskave dokazujejo koristi ovsenih kosmičev za zdravo srce in zmanjšano tveganje za bolezni srca, kot je koronarna srčna bolezen. Antioksidanti in zdrave vlaknine v ovsu so odlična izbira za zajtrk za tiste, ki morajo znižati raven slabega holesterola.

3. Zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa

Raziskave so bile izvedene na 2 milijonih ljudi v Evropi, ki so pokazale, da lahko visoka raven prehranskih vlaknin prepreči nastanek raka debelega črevesa. Da bi se izognili tej neprijetni bolezni, jejte čim več ovsenih kosmičev.

4. Znižuje krvni tlak

Neka študija je pokazala, da ima lahko redno uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk enak učinek kot jemanje zdravil za visok krvni tlak. Ovseni kosmiči pa so le pomoč pri zniževanju krvnega tlaka in ne smejo nadomestiti zdravil.

5. Uravnava krvni sladkor

Primarne topne vlaknine v ovsu, znane kot beta glukan, se ob zaužitju delno raztopijo v vodi in v želodcu tvorijo gosto snov, ki ima močne zdravstvene koristi. Ena od glavnih prednosti te vlaknine je njena sposobnost, da pomaga znižati raven sladkorja v krvi in ​​zmanjša odpornost proti inzulinu pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Sofia Vergara dokazuje, da je teddy plašč še vedno prva izbira modnih dam

Priporočamo tudi:Vrača se stari trend iz 90-ih, ki vedno znova povzroča deljena mnenja: Tanke obrvi ponovno osvajajo lepotni svet

Novo na Metroplay: Lia Zuljan in Milena Gasparin o ustvarjanju UGC vsebin, njuni karierni poti in konkurenci