Bolje jesti pico vsak dan, kot jesti to za zajtrk

25. 3. 2023
Bolje jesti pico vsak dan, kot jesti to za zajtrk (foto: Profimedia)
Profimedia

Kosmiči so enostavna in priročna hrana. Mnogi se ponašajo z impresivnimi zdravstvenimi trditvami ali poskušajo promovirati najnovejši prehranski trend. Vendar se morda sprašujete, ali so kosmiči res tako zdravi, kot trdijo.

"Najbolj zdrav zajtrk" je tarča kritik nutricionistov. Namreč, če spadate v skupino ljudi, ki menijo, da so kosmiči eden najbolj zdravih zajtrkov, se motite. Kosmiči so za marsikoga najpogostejša oblika zajtrka, tako zaradi izjemno hitre priprave kot tudi zaradi splošnega mnenja, da so zdravi. Nutricionisti pa menijo, da je večina kosmičev tako nizko hranljivih, da je pravzaprav bolje pojesti kos pice.

Ne spreglejte:

V otroštvu ste verjetno izbirali - ali poskušali izbrati - najslajše možne žitarice. Čokolada za zajtrk!

Kot odrasli veste bolje ... čeprav glava včasih preglasi srce, ko gre za to, kaj se dejansko znajde v vašem nakupovalnem vozičku in na krožniku za zajtrk. Dodani sladkorji vam ne prinašajo nobene hranilne koristi, zato lahko prekomerno uživanje teh praznih kalorij vodi do povečanja telesne teže in sčasoma celo do kroničnih zdravstvenih stanj, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca.

Strokovnjaki poudarjajo, da povprečna rezina pice in porcija kosmičev vsebujeta skoraj enako število kalorij, dodajajo pa, da pica vsebuje celo določeno količino beljakovin, zaradi katerih boste dlje siti.

Nutricionistka Chelsea Emmer dodaja, da pica vsebuje več maščob in manj sladkorja kot večina kosmičev, kupljenih v trgovini, zato pica ne bo povzročila skoka sladkorja. To seveda ne pomeni, da bi morali vsako jutro zajtrkovati pico.

»Dobra stvar pice v primerjavi s številnimi kosmiči iz trgovine je, da vsebuje uravnoteženo količino beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Kosmiči pa praviloma vsebujejo preveč sladkorja,« pravi nutricionist Sajmon Jurkiv.

Strokovnjaki priporočajo, da dan začnete z obrokom, ki vsebuje uravnotežene količine zdravih maščob, vlaknin, kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin. Za primer so vzeli ovsene kosmiče, a takšne, ki jim dodate žlico arašidovega masla. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Popolna revolucija v srajčnih oblekah pri Zari s tem belim asimetričnim dizajnom za 29 evrov

Priporočamo tudi:Ne zamudite: Hauptman z gosti že čez manj kot mesec v Siti teatru (premierno bo predstavil svoj novi album)