Poslovite se od skrbi, ki jih gojite do ogljikovih hidratov: S to hrano boste pokurili do 100 kalorij na dan in si zagotovili vitko in zdravo telo

Za obvladovanje lakote so najboljši zdravi ogljikovi hidrati in hrana, bogata z vlakninami, na primer polnozrnata živila. Predstavljamo vam najboljša polnozrnata žita, ki jih boste morda želeli vključiti v svojo dieto za hujšanje. Hrana, ki je koristna za vaše zdravje in postavo!

Poslovite se od skrbi, ki jih gojite do ogljikovih hidratov: S to hrano boste pokurili do 100 kalorij na dan in si zagotovili vitko in zdravo telo - Foto: Profimedia

Na začetku novega šolskega leta je hujšanje morda ena od stvari, ki je v naših  mislih pogosteje, kot sicer, saj bi se radi znebili presežka, ki je nastal v ležernih poletnih mesecih. Z napredovanjem leta pa je vse težje slediti odločitvam, ki smo jih sicer z radostjo v srcu sprejeli na začetku jeseni. Ko nas prevzame stres vsakdanjega življenja, vsi pozabimo na cilje, ki smo si jih zastavili, toda prav to je lahko odličen čas, da si zastavite cilje za hujšanje ter pripravite načrt prehrane in režim vadbe, ki bo pripeljal do dokončnih rezultatov. Če se navadimo na zdravo prehrano, je naloga hujšanja nekoliko lažja, saj je pri hujšanju prehrana pomembnejša od vadbe. Torej, tudi če nekaj dni izpustite vadbo, zdrava prehrana poskrbi, da ne zaužijete preveč kalorij in s tem onemogočite svoje poti hujšanja. Potrebno je le malo truda pri spreminjanju prehrane in zlahka boste dosegli svoje fitnes cilje.

Ko poskušate shujšati, je pogosto priporočljivo paziti na kaloričnost obrokov, ki jih zaužijete. Ne smete postati obsedeni in se spuščati v pretirano omejevalno računanje, ki bi vodilo v pomanjkanje in razočaranje, temveč se lahko obrnete na živila, ki povečujejo izgubo kalorij in pospešujejo presnovo. 

Ne spreglejte:
 

Študije razkrivajo, da lahko z vključitvijo polnozrnatih žit in zrn v dnevno prehrano izgubite do 100 dodatnih kalorij na dan. Ne brez razloga, saj so bogate z vlakninami, ki vplivajo na uravnavanje sladkorja v krvi in občutljivost na inzulin. Zato so odlični zavezniki za hujšanje. A ne le to! Dokazano je tudi, da redno uživanje vlaknin pripomore k boljšemu staranju in zaščiti pred številnimi tveganimi boleznimi. 

Pri hujšanju je pomembno, da v prehrano vključite vedno več živil, ki pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi, preprečujejo občutek lakote in vas dlje časa nasitijo. Za obvladovanje napadov lakote so najboljši zdravi ogljikovi hidrati in živila, bogata z vlakninami, kot so polnozrnata živila. Polnozrnata živila so hranljiva, nepredelana zrna, ki vsebujejo vse tri dele zrna, vključno z otrobi, kalčkom in endospermom. Polnozrnata žita so bolj zdrava, saj vsebujejo otrobe, bogate z vlakninami.

Polnozrnata žita, zaveznik za hujšanje?

Glede na rezultate poročila, ki so ga v šestih tednih izvedli na vzorcu ljudi, ki so se prehranjevali s polnozrnatimi žiti, jim je uspelo izgubiti 100 kalorij več na dan, in sicer zaradi zmagovalne kombinacije povečane presnove v mirovanju in večje izgube blata. 

Strokovnjaki celo trdijo, da je vključitev polnozrnatih izdelkov v dnevno prehrano enakovredna 30-minutnemu hitremu sprehodu vsak dan. 

Med polnozrnata živila spadajo kvinoja, oves, ječmen, bulgur, polnozrnate testenine, polnozrnati kruh in rjavi ali divji riž.

Tukaj so najboljša polnozrnata žita, ki jih boste morda želeli vključiti v svojo dieto za hujšanje:

1. Ječmen

Starodavno žito ječmen ali Jau je na voljo v obliki moke, ki jo lahko skuhamo in vključimo v jedi, kot so tople solate, ali pa jo dodamo k zelenjavi. Bolje se je odločiti za oluščeni ječmen, saj je nepredelan, hranilno boljši ustreznik bisernega ječmena, ki ga pripravimo tako, da odstranimo lupino in otrobe.

2. Proso 

Gre za žito brez glutena, ki je zaradi svojih znanih koristi proti sladkorni bolezni in slabokrvnosti visoko uvrščeno v svet prehrane. Proso je bogato tudi z vitaminom D in kalcijem, zato je odličen za kožo in kosti.

3. Rjavi riž

Če ste se zaobljubili, da se boste odrekli škrobu in shujšali, potem je rjavi riž eno od žit, ki ga morate vključiti v svojo prehrano. Ima kompleksne ogljikove hidrate ter fitinsko kislino in polifenole, zaradi česar je rjavi riž mogočna sila proti nestanovitni ravni sladkorja v krvi. Bogat je z vlakninami in lahko spodbudi tudi prebavo.

4. Ajda

Ajda vsebuje veliko vlaknin in lahko poveča raven energije. Bogata je s kalcijem, magnezijem, železom, vitaminom C ter drugimi pomembnimi vitamini in minerali.

5. Kvinoja

Ena najboljših polnozrnatih žit, bogatih z beljakovinami, za hujšanje je kvinoja. V 100 g zrnja je 14 g beljakovin in 7 g vlaknin. Kuhano kvinojo lahko vključite v solate in jo jeste z zelenjavo in mesom ali ribo na žaru. Je žito brez holesterola in z nizkim glikemičnim indeksom, zato jo raje uživajo ljudje, ki želijo zgraditi mišice in shujšati.

Ne poslužujte se diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale vašemu zdravju. Preden se lotite hujšanja in v svojo prehrano uvedete dieto, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko pomaga pri sestavi uravnoteženega programa prehrane in gibanja. 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 50 nizkokaloričnih živil, ki jih brez slabe vesti lahko vključite v svojo prehrano: Pospešujejo presnovo in zmanjšujejo maščobne obloge

Priporočamo tudi: Optimistični ljudje se starajo bolj elegantno in predvsem veliko počasneje: Sledimo zvezdnicam, kot je Sarah Jessica Parker in ozavestimo svoje staranje

Najbolj brano