Poznamo življenje brez diet? Naučimo se jesti in pozabimo na čudežne diete, ki niso trajnostne v daljšem časovnem obdobju ter škodujejo našemu zdravju

Minili so januarski dnevi, ko so hitre diete postale sezonske klasike. Je čas, da se priučimo življenja brez diet? Učenje prehranjevanja je namreč trajnejši in bolj zdrav cilj.

Poznamo življenje brez diet? Naučimo se jesti in pozabimo na čudežne diete, ki niso trajnostne v daljšem časovnem obdobju ter škodujejo našemu zdravju - Foto: Profimedia

Ne morete živeti na dieti. Načrt za hujšanje mora imeti začetek in konec," pravi psihonutricionist Itziar Digón. Začetek leta je že od nekdaj mesec diet in načrtov razstrupljanja, čas, ki je kulturno in družbeno povezan s potrebo po nadomestitvi presežkov, prečiščevanju in izgubi kilogramov, pridobljenih med prazničnim obdobjem. Vendar pa eden od osnovnih stebrov nujnega ponovnega izobraževanja o prehrani za vedno prežene zamisel o rezanju na srednji poti. Diete, ki obljubljajo veliko izgubo telesne teže v kratkem času - slaba kombinacija -, so zelo vprašljive, zlasti za zdravje.

Zato je prav in nujno, da se naučimo jesti in se ne pretvarjamo, da se bomo znebili tistih hitro pridobljenih kilogramov s čudežno dieto, ne da bi pomislili na vse posledice, ki lahko pridejo po hitri dieti.

Ne spreglejte:

"Restriktivni načrti vodijo do negativnih učinkov na zdravje, pa tudi do dobro znanega učinka povratnega učinka, to je hitrega pridobivanja teže, včasih celo večje od izgubljene," pravi Lis Zamora, članica upravnega odbora uradnega kolegija dietetikov in nutricionistov v regiji Valencia. Vendar pa učenje prehranjevanja, nadaljuje strokovnjakinja, "pripomore k boljšemu odnosu do hrane, pomaga ohranjati zdravje ter se prilagaja kontekstu in učnemu procesu posameznika". Poleg tega je učenje ohranjanja zdravega življenjskega sloga brez napora in omogoča hranjenje telesa, kar preprečuje tudi bolezni". Čudežne diete niso trajnostne v daljšem časovnem obdobju ter škodujejo telesnemu in čustvenemu zdravju.

Zdravo razmerje

V času, ko se učimo dajati prednost duševnemu zdravju, je bolj kot kdaj koli prej smiselno, da si prizadevamo za dober odnos s hrano, ki bo trajal večno. Dobro prehranjevanje je trajnostno in dosegljivo, življenje na dieti pa ne: Brez dvoma je najboljša dieta tista, ki se je lahko držite, kajti če se je ne morete držati, ne bo nikoli delovala. Vse to pa temelji na dejstvu, da ima vsak bolnik drugačne potrebe: nekateri ne zmorejo prekinitvenega posta, drugim pa ustreza, ker jim ob večerji ni treba kuhati," pravi dietetičarka Leticia Carrera, tehnična direktorica centra Felicidad Carrera.

Toda ali je učenje prehranjevanja dovolj, če je cilj izguba telesne teže? Odvisno. Vsak primer je drugačen. Ocena in ukrepanje morata biti prilagojena posamezniku, za kar je nujno vodstvo dietetika, ki nam svetuje in prilagodi prehrano cilju, ki ga želimo doseči, ter nam pomaga pri oblikovanju različnih strategij življenjskega sloga za dosego tega cilja.  Predvsem pa je bistvenega pomena "počasi in vztrajno". Idealno je vedno ne hiteti in dolgoročno hujšati, vendar Carrera potrjuje, da se je pri drastičnem zmanjšanju morda treba zateči k strožjim dietam, ki jih vedno predpišejo strokovnjaki in katerih sedanji cilj je sčasoma na novo opredeliti trajnostne strategije.

Ponovno izobraževanje o prehranjevanju

Če se vrnemo k procesu prehranske prevzgoje, ki ga je treba izvesti - ne glede na to, ali želite shujšati ali ne -, je treba ponotranjiti formulo vadba/počitek/zdravo prehranjevanje, saj boste brez tega težko dosegli prave rezultate. In vedite, da se morate za "doseganje zdravega prehranjevanja naučiti. Cilji v življenju morajo biti vedno tisti, ki so dosegljivi. Ne smemo se počutiti krive, ker ne znamo jesti. Kako naj vemo, če je v supermarketih na policah največji odstotek izdelkov predelanih, narejenih iz snovi, ki so sicer dovoljene, vendar niso zdrave? Običajno si mislimo, da ti izdelki ne morejo biti tako slabi, jih kupimo in pojemo brez nadaljnjega razmišljanja. Če nam poleg tega prihranijo čas v kuhinji, še toliko bolje. Tako kot hodimo v šolo, da bi se naučili brati, bi morali dovoliti, da nas naučijo, kako jesti, in to je nekaj osebnega. Najpomembneje je, da vsak posameznik spremeni nekatere svoje navade in se tako nauči jesti brez trpljenja.

Pomen načrtovanja

V svetu, ki je zasičen s predelanimi izdelki in hitrim tempom, ki jemlje čas bistvenim stebrom dobre prehrane, to morda ni tako enostavno, vendar je to predvsem stvar organizacije. Več moramo načrtovati in manj improvizirati. Če imamo tedenski koledar kosil in večerij, se veliko lažje izognemo ekscesom ali se ne zatekamo tako pogosto k hitri ali predelani hrani. Drugi osnovni steber, povezan s psihološkim vidikom, je "naučiti se jesti z resnično lakoto in ne s čustveno lakoto", pravi Ana Jiménez Redondo. Z drugimi besedami, jesti zaradi fizioloških potreb in ne zaradi impulzivnih želja. Čeprav je to učenje počasen proces, lahko rečemo, da se čustvena lakota običajno pojavi nenadoma in jo spremlja želja po sladki ali kalorični hrani, medtem ko se prava lakota pojavi postopoma in z občutkom praznega želodca.

Napake, ki se jim je treba izogniti

Pri prehranski preusmeritvi je pomembno, da se izognemo nekaterim razširjenim napakam. Ene izmed njih so lahko tudi "izločanje prehranskih skupin, ker se domneva, da bomo zaradi njih pridobili na teži, ali pogosta uporaba izdelkov zero ali light, ki nadomestijo uživanje surovin, ki so s prehranskega vidika bolj zanimive". Ali pa, kot poudarja Jiménez Redondo, skrb za zajtrk. "Zdravje in telesna teža se močno izboljšata, če se odpovemo sladkim, težkim zajtrkom in zjutraj pojemo sadje, ne da bi bili lačni in tako pogosto, kot je potrebno. Sadje daje veliko energije, prebava pa je hitra in lahka." In nikoli ne škodi, če si zapomnimo: najboljša prehrana je tista, ki vključuje sezonsko sadje in zelenjavo kot osnovo prehrane, stročnice, ribe, belo meso in polnozrnata žita ter kuhanje na oljčnem olju.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:To je pijača, ki bi se ji morali izogibati, če si želite zagotoviti vitalno življenje in shujšati: Ogroža vaše zdravje in vodi v povečanje telesne teže

Priporočamo tudi:Te hlače vizualno podaljšajo silhueto in se ji popolno prilegajo: Odkrijte model, ki je to sezono na mnogih nakupovalnih seznamih želja

Najbolj brano