Dokler bodo obstajali ljudje, ki želijo shujšati, se bodo pojavljale nove diete, ki obljubljajo čudovite rezultate z malo ali nič truda. Vedno moramo biti skeptični do vsakega čudežnega zdravila ali čudežnega živila za hujšanje in kostna juha ni nobena izjema. Pitje kostne juhe je postalo trendovsko, modno in v zadnjem času tudi nova bližnjica do dobrega počutja in hujšanja.
Pozabite na botoks, za lepo kožo in lase to zimo prisegamo na kostno juho. Ta razstrupljevalna kostna juha s tisočimi vrlinami je popolnoma naravno sredstvo za zdravje in lepoto. Ne zaman je to recept, ki se v kitajski medicini uporablja že več kot 2500 let. Ti lepotni eliksirji so že dolgo priljubljeni na drugi strani Atlantika, kjer jih strežejo v trendovskih kavarnah, in imajo vse, da bi zapeljali moške in ženske, ki želijo izkoristiti njihovo vsebnost kolagena in beljakovin.
Kostna juha pomaga izgubljati težo zaradi želatinskih beljakovin, ki se v želodcu zlepijo in pomagajo, da ostanete siti in polni pred naslednjim obrokom.
Ne spreglejte:
- Strokovnjaki se strinjajo: To je idealna temperatura za prhanje, da bo vaša koža mehka, gladka in sijoča
- Nenavaden nasvet, ki obljublja izgubo maščobe v rekordnih petih dneh: Kjuč do vitkosti se skriva v pravilnem kombiniranju obrokov
- Ta živila vključite v večerno prehrano, da se izognete napihnjenemu trebuhu: Poskrbite za udobje svojega črevesja in pozabite na odvečne kilograme
Kostna juha je s hranili bogata in aromatična tekočina, ki nastane, če kosti in vezivno tkivo dlje časa kuhamo v vodi. Je osnovna sestavina številnih tradicionalnih kuhinj, v zadnjih letih pa je postala priljubljena tudi kot zdrava hrana. Kostna juha je bogata z minerali, ki podpirajo zdravje kosti, vključno s kalcijem, magnezijem, fosforjem in silicijem. Vsebuje tudi aminokisline, kot sta glicin in prolin, ki so lahko koristne za zdravje črevesja. Kolagen, ki je glavna sestavina kostne juhe, naj bi podpiral zdravje kože in zmanjševal videz gub. Čeprav ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali trditev, da kostna juha pomaga pri hujšanju, je lahko hranljiv dodatek k vsaki prehrani. Kot vir hranilnih snovi jo uporabljajo ljudje, ki se postijo s prekinitvami, in ljudje, ki se držijo paleo diete.
Zagovorniki pitja kostne juhe pravijo, da je ta paleo dieti prijazna tekočina polna pomembnih hranil, ki jih telo potrebuje, brez ogljikovih hidratov in drugih polnil, ki so povezana s povečanjem telesne teže in dolgoročnimi zdravstvenimi težavami. Seznam zdravstvenih koristi kostne juhe se zdi neskončen, saj naj bi podpirala vse od puščanja črevesja in bolečin v sklepih do visoke ravni sladkorja v krvi.
Poleg nekaterih zatrjevanih prednosti kostne juhe obstajajo tudi nekatere zlahka preverljive hranilne lastnosti te slane tekočine. Nekaj najpogostejših hranil, ki jih najdemo v kostni juhi, vključuje:
- beljakovine
- kolagen
- magnezij
- glutamin
- kalcij
Tukaj je vse, kar morate vedeti o kostni juhi za hujšanje, vključno s tem, kako deluje in okusnim receptom.
Kostna juha: Najboljši način za vnos kolagena
Kostna juha je narejena iz piščančjih in govejih trupel ter kosti, ki se več ur kuhajo z zelenjavo in zelišči (od dvanajst do oseminštirideset ur). Vendar so prav zaradi tega tudi pravi kolagenski koncentrati. To beljakovino naravnega izvora kozmetična industrija že desetletja uporablja kot sredstvo proti staranju kože, saj vpliva na elastičnost kože, vlaženje kože in prožnost sklepov.
Natančneje, 250 ml kostne juhe lahko vsebuje do 10 g kolagena, medtem ko kapsula prehranskega dopolnila vsebuje le od 0,5 do 4 g. Zato kostne juhe veljajo za odlično alternativo botoksu, saj pomagajo napolniti kožo in izboljšati njeno elastičnost. Prav tako pomagajo obnoviti lasna vlakna, saj prekrijejo povrhnjico (zunanjo plast las) in zagotavljajo vlago. To bo pomagalo omejiti izpadanje las in spodbudilo rast las.
Kot da to ne bi bilo dovolj, so kostne juhe polne vitaminov, kalcija in glicina, aminokisline z antioksidativnimi, protivnetnimi in prebavnimi lastnostmi. Tako pomagajo razstrupljati jetra, krepijo imunski sistem in izboljšujejo kakovost spanja.
Zato je še posebej dobrodošla pozimi, da nadomesti rahel padec energije.
Druge zdravstvene koristi kostne juhe:
Ne le hujšanje, dieta s kostno juho vam bo zagotovila tudi druge koristi za zdravje. Bistveni vitamini, ki so prisotni v kostni juhi, prispevajo k drugim koristim za zdravje. Nekatere od zdravstvenih koristi diete s kostno juho so:
1. Dieta s kostno juho lahko spodbuja zdravje črevesja. Okrepi lahko sluznico prebavnega trakta. Med procesom hujšanja bo ozdravila črevesje.
2. Ima lastnosti proti staranju. Vsebnost kolagena v kostni juhi pomaga pri zmanjševanju gub. Po uživanju kostne juhe boste opazili mlajši videz kože.
3. Ima protivnetne lastnosti. Živila, ki jih uživate pri prehrani s kostno juho, prispevajo k zmanjšanju vnetij. Prav tako lahko ublaži bolečine v sklepih.
4. Z dieto s kostno juho lahko uravnavate tudi raven sladkorja v krvi. Gre za dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki na splošno zagotavlja boljšo raven sladkorja v krvi.
Kako pripraviti domačo kostno juho?
Ta recept, ki ga najdete na spletni strani Sauvonsnotrepeau, je razmeroma preprost za pripravo:
Za pripravo piščančje kostne juhe potrebujete:
- trup piščanca
- 2 korenčka
- 2 pora
- 2 žlici organskega jabolčnega kisa ali kozarec belega vina
- 1 čebula, 2 stroka, 3 stroki česna
- Peteršilj, rožmarin, timijan, lovorjev list
- Kurkuma, ingver, muškatni orešček
- morska sol, poper
Priprava:
- piščanca položite v zelo veliko posodo za pečenje
- Pokrijte z veliko hladne vode.
- Na močnem ognju kuhajte 15 minut.
- Odcedite juho, zmanjšajte temperaturo in kuhajte 2 uri.
- Dodajte surovo zelenjavo, narezano na večje kose.
- Dodajte 2 žlici organskega jabolčnega kisa (kislost kisa pomaga izločiti minerale iz kosti).
- Pokrito kuhajte na zelo nizkem ognju 2 uri ali več
- Zelišča in korenine dodajte 1 uro pred koncem kuhanja.
- Izklopite ogenj, odstranite ostanke zelenjave in arom ter jih zavrzite.
- Precedite juho
- Dodajte sol in poper, več kolagena vsebuje juha, ko se ohladi, več želatine v njej nastane.
Povzeto po članku z GRAZIA FR
Fotografije: Profimedia