Kakšen naj bo vaš jedilnik v tednu med menstruacijo?

Vse še kako dobro poznamo občutek, ko bi v tednu pred menstruacijo pojedle Triglav sladkarij. Strokovnjaki zdaj pojasnjujejo, kateri so tisti izdelki, ki zmanjšujejo stres ter napihnjenost in tu je že prvi zmagovalec: temna čokolada!

Kot beli dan je jasno, da je apetit v dnevih med menstruacijo popolnoma podivjan, in da se velikokrat nameni ravno v smeri, ki se jo sicer s trdo voljo raje izognemo. Sladkarijam in visoko kalorični hrani. 

Kakšen jedilnik med menstruacijo priporočajo nutricionisti? 

Predmenstruacijski sindrom je skupek simptomov, ki se pri ženski pojavijo teden ali dva pred ciklom, s tem pojavom pa se srečuje kar 80% žensk. Simptomi se sicer razlikujejo od ženske do ženske, poznamo pa jih v obliki abdominalnih krčev, bolečin v mišicah, glavobolov, utrujenosti, zastajanju vode, povišani telesni teži, nespečnosti in depresiji. Med pogostejše pa se, kot vemo že same, umešča prav povišana telesna teža.

Zakaj?

Ker se v tednih pred ciklom srečujemo z zastajanjem vode, ker se poveča želja po sladkarijah in ker nam telo neprestano sporoča, da je lačno (pa čeprav si je pravkar privoščilo obilno kosilo). Razlog za to strokovnjaki iščejo v zmanjšani vrednosti serotonina, ki možganom tudi pošilja sporočilo, da si telo želi večji vnos sladkorja.

Kaj storiti?

Osredotočite se na hrano, ki je bogata z magnezijem, triptofanom in vitaminom B, predvsem na kosmiče in žita, kot so oves, ječmen in riž. Priporoča se tudi povečan vnos leče, graha in soje, v kombinaciji s krompirjem, zeleno listnato zelenjavo in paradižniki

Ljubiteljice sadja svoje simptome lahko blažite z banano, ananasom, avokadom, rdečim sadjem, oreščki in mešanico semen (bučnih in sončničnih), saj so bogate z omega 3.

Na jedilniku naj se prav tako znajdejo jajca, siri, belo meso in ribe, saj njihova vsebnost D vitamina stimulira proizvodnjo serotonina.

In tu je še sladkor ...

V jedeh lahko sladkor med menstruacijo nadomestite s cimetom in vaniljo, strokovnjaki pa prav tako svetujejo uživanje temne čokolade (z več kot 70% kakava), saj je močen naravni antidepresiv in zvišuje raven serotonina v telesu.

Preberite tudi: → TO je najlepša služba na svetu in uganite kaj? Zaposlujejo!

Priporočamo tudi: → 10 knjig, ki jih vsaka lepotna navdušenka letos želi videti pod smrečico!

Najbolj brano