Kaj lahko naredimo same?

O preventivnih ukrepih smo se pogovarjali s Tanjo Španič, ki se je z rakom na dojki srečala pri rosnih 26 letih, se podala v boj in zmagala. Danes vodi Slovensko sekcijo mladih bolnic pri Europi Donni.
Urška Božič

Kaj lahko naredimo same?

Vemo, da se je dobro pregledovati, pa hoditi na mamografije, a to vse, ko dosežemo določeno starost. Na kaj mora biti pozorna ženska po tridesetem? Kakšni so prvi znaki bolezni?

Mislim, da bi bilo tu bolj primerno vprašanje Na kaj mora biti pozorna vsaka mlada ženska, sama sem namreč zbolela pri 26 letih.

Predvsem moramo biti pozorne na svoje telo in morebitne spremembe na njem. Najbolje je, da se čim prej po nastopu pubertete naučimo in držimo rednega mesečnega samopregledovanja dojk, ki ga izvajamo med sedmim in desetim dnevom ciklusa.

Prvi znaki bolezni so ponavadi čisto skriti oziroma tihi, lahko se odražajo samo kot neka sprememba na dojki. Sama nisem imela nobenih drugih sprememb niti na krvi niti na počutju.

Kaj po vašem mnenju najbolj učinkovito preprečuje bolezen? Odgovor je najbrž kompleksen, pa vendar – katera so področja, ki se jim moramo bolj temeljito posvetiti?

Seveda bi ta odgovor lahko napisala v knjigi, pa bi še vedno verjetno kaj izpustila. Pa vendarle: predvideva se, da bi se lahko z zdravim življenjskim slogom: zdravo prehrano, gibanjem, ohranjanjem primerne telesne teže, pozitivno energijo oziroma naravnanostjo, izogibanjem alkoholu, drogam in cigaretom ter pretiranemu sončenju izognili celo 30 odstotkom rakom.

Kako velik dejavnik so stres, velika obremenitev žensk, hormonsko neravnovesje?

Mislim, da je stres eden izmed glavnih krivcev za mnoge bolezni v današnjem času, vendar se mu žal ne moremo izogniti oziroma je to zelo težko. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da ga znamo obvladovati, ga zmanjšati ali pa vsaj odpraviti njegove slabe učinke s primerno telovadbo oziroma sprostitvijo. Vsekakor pa je lahko stres dejavnik, ki ima vpliv tudi na hormone.

Je pomembno, da so oblačila iz čim bolj naravnih materialov in hrana čim bližje izvoru? Kaj pa kozmetika?

Sama se skušam oblačiti v naravne materiale, predvsem bombaž, če se le da organski. Prehrana ... Zelo je pomembna! Poskrbimo, da dobimo čim več naravnih vitaminov in mineralov. Naj bo ekološka, čim manj predelana, polnovredna in čim bolj raznolika ter v več dnevnih obrokih. Najbolj mi je všeč tista z vrta mojih staršev. Skušam se držati načela kupuj lokalno, razmišljaj globalno, vendar mi predvsem pri oblačilih to ravno ne gre, pri hrani pa kar. Kozmetika, ki jo kupujem, je tudi naravna, brez dodatkov in certificirana.

Kako lahko zdrava, aktivna ženska mlajših srednjih let učinkovito skrbi za preventivo? Kako naj živi?

Mislim, da je potrebno redno gibanje, malo popaziti na hrano ter si redno mesečno pregledovati dojke, življenje pa naj bo tako, v kakršnem najbolj uživamo! Poslušati je treba sebe in svoje srce ter včasih postaviti sebe pred vse druge in vse drugo.

Nam zaupate, s katerim športom se ukvarjate vi? In še vaš najljubši recept?

Trenutno hodim na jogo in redno sprehajam psa. Od časa do časa se pridružim kolegicam na plesnem treningu, pa tudi obisk kakšnega hriba/gore in kolesarjenje mi nista tuja.

Trenutno najbolj uživam v solati z avokadom in rakci: motovilec in/ali zelena solata, paradižnik, kumare, avokado, rakci, začinjeno s konopljinim oljem in balzamičnim kisom.

Na koncu bi samo še dodala, da rak nič ne izbira, kdo smo, kakšne barve je naša koža, kateri jezik govorimo, koliko smo stari ali kdo so naši starši ... Nihče ni imun, zato sta osveščanje in preventiva zelo pomembna!

Fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano