Kako s šampinjoni v boj proti raku dojk?

5. 10. 2016
Kako s šampinjoni v boj proti raku dojk? (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Prihajajoči mesec oktober bo tudi letos namenjen osveščanju o raku dojk.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, tudi v Sloveniji, kjer vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in do deset moških. Evropsko združenje Europa Donna je 15. oktober razglasilo za Dan zdravih dojk in ga posvetilo širjenju informacij o zdravju dojk ter osveščenju za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah in dekletih. Njihov glavni cilj je vsem ženskam zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje zdravljenje in rehabilitacijo.

Mojca Senčar, predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna poudarja: "V rožnatem oktobru želimo s svojimi aktivnostmi opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja, učinkovitega zdravljenja in celostne rehabilitacije bolnic. Poudarjamo pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in obiskovanja vseh treh presejalnih programov. Dolžnost vsakega posameznika je, da skrbi za ohranjanje svojega zdravja."

Vsaka posameznica lahko naredi največ zase in za svoje zdravje s preventivo. Raziskave kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk. Pri podjetju Hofer so se tako odločili spodbuditi njihovo uživanje in podpreti prizadevanja Europe Donne. Cel oktober lahko v njihovih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevate 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna.

Europa Donna

"Pri podjetju velik pomen pripisujemo zdravju in dobremu počutju, tako pri naših kupcih kot zaposlenih. To vrednoto spodbujamo tudi skozi projekte iniciative Danes za jutri, ki poleg premisleka o ponudbi zdravih izdelkov, odgovorni proizvodnji in zdravi prehrani na sploh spodbujajo k gibanju in spremembi stila življenja. Večina naših sodelavcev je žensk in s podporo projektov, kot je Roza oktober, želimo tudi njih spodbuditi, da svoje zdravje postavijo na prvo mesto," dodaja Lejla Helbl, vodja komunikacij in odgovornega vodenja podjetja pri Hoferju.

Akcijo je kot ambasadorka Roza oktobra podprla tudi Jana Koteska, aktivna članica Europe Donne: "Pred sedmimi leti sem prebolela raka dojk in iz te izkušnje prišla še močnejša. Zdravje tako postavljam na prvo mesto in z aktivnim delovanjem z veseljem pomagam tudi drugim s podobno izkušnjo. Kot ambasadorka akcije pozivam vse k nakupu šampinjonov v roza embalaži v trgovinah Hofer, saj s tem tudi sami prispevate k osveščanju o raku dojk."

Več informacij na hofer.si.

Preberite še: Rak dojke: Kako veste, ali ste ogroženi?

Priporočamo tudi članek: Miti in resnice o ženskih prsih

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan