Pozabite na superživila, svet se vrti okoli cimeta! Zaradi njegovega sladkega okusa in blagodejne arome pa boste pozabili tudi na sladkor.
Podpiranje telesa in krepitev imunskega sistema še nikoli nista bila tako pomembna kot zdaj, toda ali lahko vse to zagotovimo zgolj s prehrano? In ali so "superživila" resnična ali le prehodni trend na področju dobrega počutja? Kaj pa če namesto "superživil" uporabimo začimbe?
Cimet je priljubljena domača začimba, ki vzbuja ugodje in toplino. Od cimetovih zvitkov do cimetovih lattejev - obstaja veliko načinov uživanja te tople in lesne začimbe. Kaj pa, če lahko s to aromatično začimbo nadomestimo potrebo po sladkem? Junak, ki uravnoveša sladkor, je namreč cimet, zato ga mirne vesti lahko posujete prav na vse. Pomagal vam bo ohraniti stabilnost ter preprečiti padce in željo po hrani.
Ste začeli hujšati? Ali pa želite le uravnotežiti svojo prehrano, da bi izboljšali svoj življenjski slog? Ne glede na to, katero pot ste izbrali, je potrebno najprej drastično zmanjšati količino sladkorja ali ga celo prepovedati ... Če se vam to zdi nemogoče, naj vas preseneti nova tehnika, ki smo jo odkrili za sladkanje jedi, brez da bi jih pravzaprav sladkali.
Ne spreglejte:
- Sok stebelne zelene: Kozarec soka na dan topi maščobo in koži vrača sijaj
- Najboljši načini za hujšanje po 50. letu: Teh 7 zdravih navad vam bo pomagalo pri izgubi kilogramov
- To so jedi, ki jih je princesa Diana nekoč jedla vsak dan
View this post on Instagram
Popolna začimba, ki nadomesti sladkor
Cimet je okusna začimba, ki se pridobiva iz notranjega lubja cimetovega drevesa. Običajno se uporablja kot aromatična začimba in aromatični dodatek v sladkih in slanih jedeh ter v toplih in hladnih pijačah. In čas je, da si pobližje ogledamo to vsestransko začimbo in ugotovimo, kaj nam poleg slastnega okusa in neverjetne arome še lahko ponudi!
Cimet vsebuje veliko antioksidantov polifenolov in protivnetnih lastnosti. Antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni, saj ščitijo celice pred prostimi radikali. Cimet pa je idealna začimba za nadomeščanje sladkorja! Ta začimba, ki je na voljo v obliki palčk ali prahu, ima naravno sladek okus, zato je idealen nadomestek. Poleg tega sadni, čokoladni ali kofeinski sladici doda dodaten okus. Drobljenci, kompoti, zvitki ... nobena sladica ni presladka zanj! Dodamo ga lahko tudi slanim jedem, kot so omake in celo solate. Ali pa ga zgolj posujte po rezinah narezanega jabolka.
View this post on Instagram
Koristi cimeta
Cimet, ki zavira apetit in uravnava krvni sladkor, ima nešteto koristi za zdravje. Ne le da preprečuje občutek lakote, temveč tudi drastično znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi. Ena od zdravilnih lastnosti cimeta je, da lahko prepreči strjevanje krvi, saj zavira sproščanje vnetne maščobne kisline, imenovane arahidonska kislina. Zaradi te lastnosti je naravno protivnetno sredstvo. Ima tudi zelo učinkovite protimikrobne lastnosti, ki lahko ustavijo rast glivic in bakterij. Znano je, da cimet lajša tudi našo prebavo.
Vlaknine in kalcij pomagajo pri odstranjevanju žolčnih soli iz telesa, zato cimet pomaga ščititi debelo črevo in prebavni sistem.
Prav tako pa je cimet koristen celo za delovanje možganov. Njegov močan vonj lahko spodbudi možgansko aktivnost in izboljša kognitivne procese, kot so pozornost, spomin na virtualno prepoznavanje, delovni spomin in drugo.
Če do sedaj še niste bili ljubitelji cimeta, smo prepričani, da je vaše mnenje spremenilo. Cimet lahko mirne vesti dodate sladkim in slanim jedem. Ti ojačevalci okusa omogočajo zdrave in okusne kombinacije brez soli, maščob in sladkorja, ne da bi pri tem okrnili okus in slast!
View this post on Instagram
Povzeto po članku iz GRAZIA FR
Fotografije: Instagram/@aimeesong
Preberite še: Kako deluje dieta 80:20 Nicole Kidman, na katero prisega že leta: Odobrena je tudi s strani nutricionistov
Priporočamo tudi: Kate Middleton osupnila v obleki s popolno silhueto za ženske nad 40 let
Novo na Metroplay: “Če narediš veliko, lahko izbereš najboljše” | DAVID TAVČAR, ELLE DEKOR 2024