Ta čudovita zelenjava znižuje holesterol in preventivno deluje proti raku in sladkorni. Vključite jo v svojo prehrano!

Ohrovt je superživilo, o katerem govorijo vse lepotne navdušenke. Zeleni sokovi, ki jih hollywoodski wellness izbranci pijejo po jutranji vadbi, so nedvomno polni te male čudežne zelenjave. Ta zelena listnata zelenjava, ki spada v družino zelja, je znana tudi pod imenom borecole. Predstavljamo vam 10 pomembnih razlogov, zakaj bi morali vzljubiti ohrovt!

Ta čudovita zelenjava znižuje holesterol in preventivno deluje proti raku in sladkorni. Vključite jo v svojo prehrano! - Foto: Instagram

Že nekaj časa je pitje zelenega soka in uživanje ohrovta nekakšen statusni simbol. "Sem zdrav in to vem," kriči. In čeprav ima uživanje zelenih listov - pa naj gre za porcijo ohrovta ali zanesljivo špinačno solato - nešteto koristi za našo kožo in zdravje, je prav, da se zavedamo, kako blagodejen in zdrav je pravzaprav lahko ohrovt, ter tako osvetlimo njegovo božanstvo. 

Ohrovt je eno najbolj zdravih živil na svetu. Spada v družino zelja, kot vrsta zelenjave križnic.

Obstajajo številne sorte ohrovta, katerih listi so lahko zeleni ali vijolični, grobi ali gladki. Obvezno ga vključite v svojo prehrano, saj ima različne zdravstvene koristi za človeško telo. 

Ne spreglejte: 

Kot smo že omenili, je ohrovt poln številnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, potrebnih za optimalno delovanje človeškega telesa. Vebuje velike količine vitamina A, ki pomaga v boju proti virusnim okužbam, zato je še posebej pomembno, da ga uživamo v zimskem času. Poleg tega je bogat z vitaminoma C in K, vsebuje pa tudi določeno količino magnezija, kalcija in kalija. Bogat je z antioksidanti in fitonutrienti, ki imajo nešteto koristi za kožo, od pospeševanja proizvodnje kolagena do umirjanja vnetij. Vitamin K lahko pomaga pri brazgotinah, ki ostanejo po izbruhu aken, vitamin C pa je močan antioksidant in pomaga izenačiti in posvetliti kožo. 

Vsebuje ogljikove hidrate, malo beljakovin in zelo malo maščob. Prav tako nima veliko kalorij, zato je odlična izbira za vse, ki želijo obdržati svoje kilograme, ali pa celo kakšnega izgubiti. In če potrebujete še več motivacije za dodajanje te zelene zelenjave v svojo prehrano, si preberite glavne zdravstvene koristi ohrovta.

1. Ima protivnetne lastnosti

Ker je ohrovt bogat z antioksidanti, kot so betakaroten, vitamin C in polifenoli, ima ohrovt protivnetne (protivnetne) lastnosti, zaradi katerih lahko prepreči nastanek različnih vnetij v telesu.

Posebej bi izpostavila dva flavonoida, ki ju v ohrovtu najdemo v velikih količinah – kvercetin in kempferol. Poleg protivnetnih lastnosti ta hranila znižujejo krvni tlak in pozitivno vplivajo na zdravje srca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beauty Chef (@thebeautychef)

2. Pomaga pri sintezi kolagena

Vitamin C je eno izmed najbolj bogatih hranil v ohrovtu. Ena skodelica surovega ohrovta (približno 67 g) ohrovta namreč vsebuje 134 % priporočenega dnevnega odmerka tega vitamina.

Zahvaljujoč temu ohrovt pomaga pri sintezi kolagena, beljakovine, ki je telesu potrebna za številne funkcije, kot je krepitev strukture kože in kosti.

3. Znižuje holesterol

Ohrovt vsebuje sekvestrant žolčnih kislin, ki lahko zniža raven holesterola, kar na koncu zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca.

Ena študija je pokazala, da vsakodnevno pitje ohrovtovega soka 12 tednov zviša »dober« holesterol HDL za 27 % in zniža LDL »slab« holesterol za 10 % ter izboljša antioksidativni status.

4. Pozitivno vpliva na strjevanje krvi

Vitamin K je potreben za strjevanje krvi, ohrovt pa je eden njegovih najboljših virov. Ena skodelica surovega ohrovta vsebuje skoraj sedemkrat več tega vitamina od priporočenega dnevnega odmerka.

Kale dejansko vsebuje vitamin K1, ki se razlikuje od vitamina K2. Vitamin K2 običajno najdemo v fermentirani sojini hrani, pa tudi v nekaterih živalskih proizvodih.

5. Vsebuje lastnosti, ki preprečujejo raka

Zaradi številnih spojin, kot sta indol-3-karbinol in sulforafan, snovi, za katere se domneva, da lahko preprečijo različne oblike raka, ima ohrovt lastnosti proti raku.

Študije so pokazale, da lahko zelenjava križnic, vključno z ohrovtom, znatno zmanjša tveganje za razvoj več vrst raka, čeprav je za to trditev potrebnih več dokazov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

6. Preprečuje sladkorno bolezen tipa 2

Kale vsebuje velike količine magnezija, ki lahko pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2.

Poleg tega je magnezij ključnega pomena za številne druge funkcije v človeškem telesu, vključno z energetskim metabolizmom in sintezo beljakovin.

Prispeva tudi k pravilnemu delovanju možganov, zdravju kosti ter srčni in mišični aktivnosti.

7. Zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca

Ker vsebuje veliko kalija, lahko ohrovt prepreči razvoj različnih srčnih bolezni, kot je visok krvni tlak.

8. Krepi kosti

Zahvaljujoč dejstvu, da vsebuje kalcij, mineral, ki je zelo pomemben za zdravje kosti in igra vlogo pri vseh vrstah celičnih funkcij, ohrovt pozitivno vpliva na zdravje kosti.

Prav tako za razliko od druge zelene zelenjave, kot je špinača, ohrovt vsebuje veliko manj oksalata, snovi, ki lahko prepreči absorpcijo mineralov.

9. Pozitivno vpliva na zdravje oči

Zaradi velikih količin antioksidantov, kot sta zeaksantin in lutein, ohrovt pozitivno vpliva na zdravje oči.

Številne študije so pokazale, da imajo ljudje, ki zaužijejo zadostne količine luteina in zeaksantina, veliko manjše tveganje za razvoj makularne degeneracije in katarakte, dveh zelo pogostih očesnih motenj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

10. Pomaga pri izgubi telesne teže

Kale ima več lastnosti, zaradi katerih je primerna hrana za hujšanje.

Vsebuje malo kalorij in veliko vode, kar pomeni, da ima nizko energijsko gostoto. Številne študije so pokazale, da uživanje hrane z nizko energijsko gostoto pomaga pri izgubi teže.

Poleg tega vsebuje majhne količine beljakovin in rastlinskih vlaknin, zaradi katerih ste lahko dolgo siti.

Kako lahko jeste ohrovt?

Ohrovt lahko jeste kuhan kot prilogo k različnim jedem, lahko pa tudi surov v solati. V tem primeru je treba med pripravo zmečkati zeljne liste, da se zmehčajo. Uporabite ga lahko tudi kot sestavino napitkov, smutijev in različnih prelivov za poletne solate.

Čips iz ohrovta lahko naredite tudi tako, da ohrovtove liste na kratko prepražite na olivnem olju. 

Fotografije: Instagram/@welleco

Preberite še: Hujšanje z jabolkom: Jabolka so odlična in zdrava izbira za pospešeno izgubo telesne teže in zaviranje apetita

Priporočamo tudi: Urška Klakočar Zupančič za televizijski nastop izbrala to kontroverzno barvno kombinacijo. Se zgleduje po Victorii Beckham?

Najbolj brano