Lifestyle Promocijsko sporočilo

Smučanje v Srbiji? To je zimska zabava, kot je še niste doživeli

9. 12. 2022
Smučanje v Srbiji? To je zimska zabava, kot je še niste doživeli (foto: Dušan Stojančević)
Dušan Stojančević

Smučarska sezona se je začela, smučišča so že pobeljena s prvim letošnjim snegom in strmine vabijo, da si ustvariš nove zimske spomine. Ko boste izbirali destinacijo za svoj naslednji zimski oddih, pa nikar ne spreglejte Srbije, kjer se ponujajo 3 izjemne priložnosti za nepozabne smučarske počitnice. 

Enostavna dostopnost, prelepa narava, domače in prijazno okolje, svež zrak in predvsem – kopica zabave! Letos se veliko govori o smučariji v Srbiji, saj je ponudba nadvse mikavna. Da boste lahko dodobra preučili, katera smučišča bi lahko preverila v tokratni sezoni, so tu 3 top destinacije za smučanje v Srbiji, o katerih se te dni največ govori. 

Kopaonik

Kopaonik je najbolj znano srbsko smučišče, zato vam verjetno ime ni popolna neznanka. Je idealna destinacija za prijateljske skupine ali družine, saj je smučišče v celoti prilagojeno vsem vrstam užitka na snegu. Žičnice so sodobne in hitre (na smučišča šibajo kar 34.000 smučarjev na uro), proge razvejane in primerne za vse tipe smučarjev, blizu pa je tudi urejen snežni park, kjer se zimske vragolije lahko le še dopolnijo. 

Kopaonik

(FOTO: TO Srbije)

Mesto z raznolikimi nastanitvami je od smučišča oddaljeno le 4 kilometre, lahko pa izbiraš tako med prijetnimi apartmaji in počitniškimi hišicami, kot tudi med luksuznimi hoteli, ki so tako krasni, da jih boste le s težavo zapustili. Seveda srbski atmosferi primerno ne manjka simpatičnih kavarnic in restavracij za vsak okus.

Zlatibor

Na jugozahodnem delu Srbije se soncu nastavlja prekrasni Zlatobor, okoli 1000 metrov visoka planota, ki pritegne predvsem zaradi zelo specifičnega podnebja. Preplet celinskih in sredozemskih zračnih tokov ustvarja čudovito klimo, ki ni le ugodna za smučanje, ampak tudi za počitek in okrevanje. Ko Zlatibor doživiš pozimi, ga zagotovo potem želiš izkusiti še poleti. 

Zlatibor

(FOTO: TO Srbije)

Smučišče na Zlatiboru se imenuje Tornik in je od turističnega središča Zlatibor oddaljeno 9 kilometrov. Lokacija vključuje pet prog, ki jih redno tudi umetno zasnežujejo, tako da smuka nikoli ne odpade. Seveda pa je poskrbljeno tudi za raznolike divje aktivnosti, od vožnje z bobom na tračnicah do panoramskih ogledov z žičnico. Ta ogled si vsekakor morate privoščiti, saj je panoramska žičnica Zlatibor, simpatično poimenovana Gold Gondola (Zlata gondola) najdaljša enosegmentna panoramska žičnica na svetu!

(FOTO: S. Jovičić)

Drugi del zgodbe se začne, ko vas prime lakota. Kulinarična ponudba v Zlatiboru je izjemna. Restavracije ponujajo vse, kar vam lahko zadiši – od pristnih jedi Zlatobora do sodobnih specialitet. Seveda pa se po dobri južini (no, smuki) spodobi tudi primerno sprostiti. Wellness in spa centri z notranjimi bazeni se zdijo kot idealna rešitev.

Tara

Če iščete najlepši naravni kotiček za zimske pustolovščine, bo planina Tara zagotovo odličen izbor. Nahaja se na zahodnem delu Srbije, blizu Bajine Bašte. Smučišče se razteza na področju nacionalnega parka, kjer domuje preko 1100 vrst rastlin. Dotik pristne narave je tako moč čutiti na vsakem koraku. 

Tara

(FOTO: TO Užice)

Tara ponuja preko 300 kilometrov čudovito urejenih prog enostavnejšega tipa, kar je idealno za začetnike in tiste, ki se želijo na prvih letošnjih smukah ogrevati na nekoliko lažjih smučiščih. Prekrasna narava obenem nudi ogromno priložnosti za raznolike dejavnosti – morda bi radi preizkusili splitboarding ali snowboarding, bi se raje le sprehajali po urejenih planinskih stezicah, ali pa vam prijajo bolj adrenalinski podvigi, kot na primer dirkanje s štirikolesniki ali safari na snegu.