“Spaghetti al pomodoro” po receptu Audrey Hepburn: Kako pripraviti najljubše kosilo filmske in modne ikone

Zgodovinska ikona in lepotica Audrey Hepburn je znala kuhati tako, kot je oboževala modo in lepoto – s stasom in stilom. Eno njenih najljubših jedi pa zlahka pripravite sami doma. 

“Spaghetti al pomodoro” po receptu Audrey Hepburn: Kako pripraviti najljubše kosilo filmske in modne ikone - Foto: Profimedia

Audrey Hepburn, filmska in modna diva, ki smo si jo zapomnili vlogi Elize Doolittle in Holly Golightly v filmu Zajtrk pri Tiffanyju sta zagotovo dve izmed Audreyinih najbolj neizbrisnih vlog, zaradi katerih je postala prepoznavna po vsem svetu. Ta slavna ikona nikoli ni izpustila zajtrka, običajno pa je bil ta sestavljen iz piškotov 'madeleine', kruha, masla in marmelade, ki jo je pripravila sama.

Njen sin Luca je v intervjuju povedal, da je bila njegova mama zelo praktična oseba, ki si je prizadevala predvsem za normalno, hvaležno in milostno življenje. Igranje je bilo njeno delo, življenje pa je morala opredeliti sama. Pri tem razlikovanju je v svojem bistvu vedela, kaj v življenju najbolj ceni - družino, naravo, ljubezen, izobrazbo, prijaznost ter spoštovanje lastnih nagonov in vzgibov. Z gojenjem vrta na dosegu roke je Audrey želela ustvariti lepoto, hkrati pa svoji družini zagotoviti zanesljivo preskrbo s hrano, tako da nikomur v La Paisible ne bi bilo treba poznati lakote, ki jo je sama čutila kot otrok.

Ne spreglejte: 

Uživala je v kuhanju, zato je njen sin Luca Dotti njene recepte in ljubezen do hrane pred nekaj leti zbral v kuharski knjigi 'Audrey doma' v čast svoji slavni mami. Njen način kuhanja je primerjal z modnim slogom: 'V letih, ko je delala, je imela veliko kreacij Valentina in Givenchyja, kasneje pa je bila rada v kavbojkah in majici. Njena kuharija je bila taka. Ohranila je morda 10% težkih, zapletenih receptov, ki jih je nabrala v petdesetih letih, ostalo pa je nabirala dnevno iz izkušenj in od prijateljev. Nikoli ni poskušala biti kuharica ali narediti vtis,« je dejal njen sin. 

Audrey Hepburn se ni držala receptov (čeprav jih je zbirala pri Elle), je pa rada imela na mizi kombinacijo barv: če je postregla pečenko, je vedno poskrbela, da je bila zraven zelena in oranžna zelenjava.

Ena od Audreyjinih najljubših jedi, ki jo je jedla vsak teden, je bila preprosta vrtna jed, ki jo je bilo mogoče pripraviti v nekaj minutah in skoraj brez tehničnih navodil. Govorimo o špagetih s paradižnikovo omako, ki jih je zelo enostavno pripraviti. 

Recept za "Spaghetti al Pomodoro", ki jih je rada pripravljala ikona Audrey Hepburn: 

Sestavine:
  • 1 majhna čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 2 pločevinki narezanih paradižnikov
  • 1 šopek sveže bazilike, razdeljen na 2 enaka dela
  • 3-5 žlic oljčnega olja
  • 1 škatla špagetov
  • Sveže nariban parmezan
  • Solimo in popramo po želji

V tem receptu, ki je najbolj enostaven za kuhanje, uporabite veliko bazilike, Audreyjinega najljubšega zelišča, in le nekaj drugih vrtnih zelenjavnih sestavin. Zanimivo je, da je v receptu uporabljen tudi paradižnik v pločevinki (ali konzerviran, kot ga imenujejo v Evropi!), ki je idealna izbira, kadar paradižnik ni v sezoni.

Priprava:

Olupite in nasekljajte čebulo, korenček, česen in zeleno. Damo v lonec, dodamo 2 pločevinki narezanih paradižnikov in polovico pripravljene bazilike. Dodamo olivno olje in pustimo vreti na majhnem ognju 45 minut. Ko je kuhan, ga pustimo stati 15 minut. Med tem časom skuhamo špagete, ki jih postrežemo z naribanim parmezanom in drugo polovico bazilike, ki jo lahko narežemo s škarjami.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zakaj Kate Middleton in Meghan Markle ne smeta nositi diamantov pred 18. uro

Priporočamo tudi: Moda poletja 2022 je utilitaristična, pragmatizem pa postane trend: Romantične obleke je zamenjal ta kos

Najbolj brano