En sendvič za na pot, prosim.

Piknik na travi, malica v službi, lahek popoldanski obrok ali barvit prigrizek za otroke … Vse to je lahko zdrav in okusen sendvič v slastni ciabatti, napolnjen z zanimivo mešanico namaza, sveže zelenjave, sira in/ali salame, ki pogret v opekaču slastno zahrusta med zobmi. (Paninoteka, Jurčičev trg 3, Ljubljana)

Tajko

Sestavine: ciabatta, humus, paradižnikov namaz, kalčki, pečena paprika, rdeče zelje, korenje, čili

Priprava: Prerezano ciabatto po eni strani enakomerno namažite s humusom (recept najdete na www.kulinarika.net), po drugi pa s paradižnikovim namazom. Kalčke in pečeno papriko, ki jo lahko kupite vloženo ali jo popečete sami, razporedite po kruhu, nato ju prekrijte s plastjo svežega rdečega zelja, narezanega na tanke trakove. Tudi oranžni korenček narežite na trakove in razporedite po sendviču.

Za piko na i dodajte čili, ki naj bo za tiste, ki ste za vroče, svež, preostali pa ga diskretno dodajte v suhi mleti različici.

Popaj

Sestavine: ciabatta, namaz liptaver, špinača, parmezan

Priprava: Kruh namažite z namazom liptaver. Špinačo operite in narezano na trakove enakomerno razporedite po ciabatti. Slastni mešanici dodajte še narezan ali nariban parmezan in energetski sendvič je pripravljen. Po želji ga lahko tudi pogrejete.

Grški

Sestavine: ciabatta, feta sir, por ali mlada čebula, paradižnik, paprika, sveže kumare, črne olive, bazilika

Priprava: Po kruhu razporedite feta sir, na kolobarje narezan por ali mlado čebulo. Nato dodajte na rezine narezane svež paradižnik, svežo papriko, sveže kumare in črne olive ter na koncu po vrhu potresite svežo ali suho baziliko.

Tuna

Sestavine: ciabatta, tunin namaz, feta sir, paradiž-nik, koruza, rukola, olivno olje

Priprava: Na kruh namažite tunin namaz, ki ga lahko pripravite po svojem okusu ali pa kupite v delikatesi. Dodajte na rezine narezana feta sir in sveži paradižnik, čeznju pa razporedite koruzo iz pločevinke in mlado rukolo, ki jo pokapajte z nekaj kapljicami olivnega olja. Če želite, da hrusta med zobmi, sendvič pogrejte.

Domači

Sestavine: ciabatta, hrenov namaz, kuhan pršut, paradižnik, paprika, jajce, rukola

Priprava: Na kruh namažite hrenov namaz, nanj pa položite rezine kuhanega pršuta. Paradižnik, papriko in trdo kuhano jajce narežite na rezine, ki jih enakomerno razporedite po površini. Na koncu dodajte mlado rukolo, ki bo okus še oplemenitila. Če ste si zaželeli toplega obroka, lahko sendvič pogrejete v opekaču.

Sendviče lahko zavijete v lične barvaste prtičke ali vrečke iz rjavega ali barvastega papirja, kar bo odlična popotnica za malico na izletu ali piknik.

Dunja Mantel,
fotografija Mateja Jordović Potočnik

Najbolj brano