Potrebujete pomoč pri lajšanju stresa? Poskusite z lončarjenjem

Živimo v svetu, ki se tako hitro vrti okoli nas, da komaj dohajamo vsakdanje stvari. In bolj kdajkoli prej je postalo jasno, da se je občasno potrebno ustaviti, se sprostiti in si vzeti čas zase. Eden izmed načinov, s katerim to lahko naredite, je tudi lončarjenje, ki je pravi balzam tako za dušo kot telo.

Potrebujete pomoč pri lajšanju stresa? Poskusite z lončarjenjem - Foto: promocijsko gradivo

Tega se zelo dobro zaveda Vid Polončič, ki se z lončarstvom ukvarja že zadnjih deset let, v zadnjih petih letih pa je to strast prelevil tudi v poklic. Lončarstvo mu predstavlja neskončne možnosti, zato tudi druge uči, kako s pomočjo lončarstva poiskati mir, ravnovesje in čas zase.

Letošnje leto bo tudi že drugo leto zapored organiziral zanimive počitnice – lončarske počitnice, ki so neke vrste nova joga. Kje? V gorskih Dolomitih, slikovitem Grožnjanu in na spokojnem otoku Vis. Lahko se mu pridružite tudi vi.

Vid Polončič je bil kot otrok zelo živahen deček, hudomušen in zvedav. Odkar se spomni, so doma vedno nekaj ustvarjali, on pa je rad risal in oblikoval izdelke iz papirnate kaše – tehniko, za katero ga je navdušil oče Peter. V najstniških letih pa je njegova največja ljubezen postala glasba. Tako je kmalu postal del benda Naleen, v katerem je prepeval in pisal pesmi. Po končani gimnaziji se je povsem želel posvetiti glasbi. OdBeatli in The Toronto Drug Bust sta bili glavni skupini, s katerima je nastopal doma in v tujini. Glasba je tudi danes še vedno velik del njegovega življenja, leta 2011 pa se je srečal z malenkost drugačno umetnostjo – lončarstvom. "Glasbena umetnost in lončarstvo se v mojem življenju dopolnjujeta in ob učenju lončarstva lahko prenašam enake principe v glasbeno umetnost in obratno."

Z lončarstvom se je Vid srečal povsem po naključju, leta 2011 v Slovenskem etnografskem muzeju, pritegnila ga je veščina vrtenja na lončarskem vretenu. Od takrat dalje se je tudi sam začel učiti lončarstva in keramike v SEM-u pri Evi Lenassi, akademski kiparki. Z njo še vedno sodeluje in se uči od nje, znanje pa dopolnjuje pri Štefanu Zelku, tradicionalnem lončarju iz Prekmurja, ki je še eden redkih lončarjev s tradicionalnim znanjem, akumuliranim skozi pet različnih generacij lončarjev. 

Lončarstvo – neomejene možnosti

Pri lončarstvu ga navdušujejo nenehni izzivi in skoraj neomejene možnosti, ki jih ponuja ustvarjalno delo na vretenu. "Gre za nenehno učenje in odkrivanje novih idej. Meja, ki bi označila moj prehod v poklic, je zabrisana. Verjetno je začelo lončarstvo preraščati v poklic, ko sem prvič začel poučevati v lončarski skupini. To je bilo nekje leta 2017."

Tako se je hobi razvil v poklic. Na spletni strani Lončič, ki je izpeljanka iz njegovega priimka Polončič, so nastale spletna trgovina, deli pa tud informacije o lončarskih počitnicah in lončarskih delavnicah. Vedno več ljudi se namreč ukvarja z glino, kar je posledica sedanjega življenjskega stila, ki nas v veliki meri prisili v sedeče in mentalno delo, naše življenje pa je vezano na računalnike, telefone in drugo tehnologijo. Ljudje razumejo, da delo z rokami, gibanje in šport postajajo vedno bolj pomembni za naše zdravje.

Vid večinoma izdeluje izdelke po naročilu, med kupci prevladujejo predvsem Slovenci. Opaža, da imajo tujci povsem drugačen odnos do slovenske tradicionalne keramike. Predvsem, da je ne povezujejo z obdobjem, ko je tipična slovenska glinena skleda na nekem nivoju simbolizirala kmečko življenje in podeželsko kulturo.

Nekaj njegovih izdelkov se najde v ljubljanskem butiku LePotica in v trgovini Slovenska etnografskega muzeja. Produkcija je majhna in butična, z veseljem pa se loti projektov, ki mu predstavljajo izziv. Zadnji projekt, ki ga je delal je bila izdelava 100 farmacevtskih posod za Lekarno Ljubljana, za katere je uporabil navdih iz klasične farmacevtske bele posode iz 19. stoletja in ustvaril njen ponovni dizajn.

Dvakrat na teden (srede in četrtki) ga najdete tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer vodi lončarske delavnice, ki so odprte za vse obiskovalce. Dela se v skupini, delo pa je prilagojeno vsakemu posamezniku z upoštevanjem njegovih zmožnosti, želja in hitrosti napredovanja.

Lončarstvo – nova joga

Lončarstvo postaja vedno bolj priljubljeno, nekateri bi ga celo poimenovali nova joga. V ta namen je Vid že lani pripravil lončarske počitnice na Visu in v Grožnjanu na Hrvaškem in tudi na Goričkem. Ker je bil odziv dober, se je odločil, da bo letos nadaljeval z organizacijo in že pripravlja tri nove termine. Gre za lončarske počitnice, ki predstavljajo neke vrste nov turizem in vam pomagajo, da se ob lončarstvu, čudovitih razgledih, dobri hrani in pravi družbi, sprostite, odpočijete od vsakdanjih stvari in naredite nekaj zase.

Lončarske počitnice – termini:

27. februar – 4. marec (Dolomiti): Pravljično gostišče sredi ničesar vam ponuja edinstveno lončarsko izkušnjo, ki je prilagojena za vse iskalce avantur. Ne samo lončarstvo, prepustite se hoji s krpljami, sankanju in uživajte v bivanju v enem izmed edinstvenih prenočišč s panoramskimi razgledi.

23. april – 1. maj (otok Vis): Morje, sonce in mir. Za dušo in telo. Devetdnevna lončarska delavnica, v kateri boste uživali v ustvarjanju, kristalno čisti vodi in okusni hrani. V zalivu Stončica, na otoku Vis vas kliče dalmatinska hiša ob morju, prostor za ustvarjanje in dobra družba.

10. junij – 13. junij (Grožnjan): Delavnica bo potekala na novo obnovljenem posestvu rustikalne podeželske hiše Bolara 60, ki se nahaja v neposredni bližini slikovitega istrskega mesta Grožnjan. Če želite prvič izkusiti delo na lončarskem vretenu in dopolniti svoje lončarske spretnosti ter hkrati uživati v miru pristne narave in dobre hrane, je to vsekakor za vas.

Jeseni načrtuje tudi Maroko in še nekaj drugih zanimivih gostovanj. Predvsem pa si želi potovati in začeti z novim fotografskim projektom, saj je fotografija njegov hobi.

Fotografije: Promocijsko gradivo

Preberite še: Letizia Ortiz nosila eleganten stajling z najbolj laskavim modelom hlač za ženke nad 40 let

Priporočamo tudi: Tudi Claudia Schiffer obožuje najbolj priljubljeno torbico letošnjega leta (+kje kupiti)

Najbolj brano