Tjaša Železnik: Torbica Chloé je tako popolna

Brhko dekletce, ki ga je večina opazila v televizijski nadaljevanki TV Dober dan, je odraslo v žensko, ki je pri dvaintridesetih z veliko mero osebne in igralske zrelosti prepričljivo upodobila tri ženske like v zadnjem filmu režiserja Janeza Lapajneta Kratki stiki. Za izjemno odigrane vloge je prejela najprestižnejšo slovensko filmsko nagrado Vesna za najboljšo glavno igralko.

Tjaša Železnik: Torbica Chloé je tako popolna - Foto: Lidija Mataja

"Velikokrat poudarjam, da je bil ta film nekaj najlepšega, kar sem do sedaj delala. Ekipa ni mogla verjeti, da po dolgih in napornih dnevih pridem na snemanje polna energije. Vsi pa smo verjeli, da delamo nekaj, iz česar lahko nastane dober film. To nas je držalo pokonci, saj na snemanju ni bilo prav zabavno, predvsem zaradi nizkoproračunske produkcije. Treba se je bilo hitro odločati, najti lokacijo za naslednji dan, zgodaj vstajati . . Dobro se spomnim snemanja lika brezdomke. Celo noč smo snemali ob Ljubljanici, bilo je pasje mrzlo, na sebi sem imela dvoj­ne hlačne nogavice, kar še zdaleč ni bilo dovolj. Ni bilo lahko. Ta uspeh je plod celotne ekipe, ne le nas, igralcev, " pripoveduje.

To je bil njen drugi celovečerni film, saj ima, pravi, slovenski igralec le redko možnost zaigrati v filmu. Prvič je igrala v filmu Ljubljana. "Želim si veliko delati. To me osrečuje. Rada bi ustvarjala res dobre stvari, predvsem snemala filme z dobrimi režiserji in dobrimi soigralci, kar je seveda iluzija, realnost je zelo drugačna. Zagotovo se ne bi branila hollywoodske produkcije, pa čeprav bi igrala le navadno blondinko. S svojimi sposobnostmi in z očarljivostjo lahko narediš marsikaj, če ti to le omogoča scenarij. Tudi pri nas igralci delamo vse mogoče, in to včasih tudi za zelo nizek honorar, in mislim, da skoraj ni dela, ki ga ne bi sprejela. No, ne bi sprejela nečesa, kar ne bi bilo skladno z mojimi moralnimi načeli."

Ljubezen do lepega

Tjaša pooseblja prijaznost, preprostost, rah­lo­čut­nost, lepoto. "Sem velik estet. Opa­zim vsak detajl, vsako malenkost, kar me obremenjuje, saj zaradi tega včasih ne vidim celote, ne vi­dim bistva. Na splošno se vse prevečkrat obesim na nebistvene stvari. Kar zadeva obleke, ljudi, svet . . Mogoče tudi zato še ni­sem našla pravega moškega. Prihajam iz ze­lo trdne in povezane družine in želim si ustvariti svojo, vendar se moje življenje sedaj raz­pleta drugače. To je nekaj, česar se ne da izsiliti. Zavedam se biološke ure in tega, da nisem več najmlajša, verjamem pa, da je še za vse čas."

Kot igralka ve, da je videz pomemben. "Za te­lo skrbim s športom. Trenirala sem tek čez ovi­re, pozimi smučam, deskam na snegu, lansko poletje sem se na nekem grškem otoku učila tudi deskanja. Včasih dva meseca sko­raj vsak dan tečem, potem pridejo tedni, ko mi­rujem." Pa obraz? "Ker se v službi in tudi za­sebnem življenju veliko ličim, včasih imam na dan celo tri različne make-upe, imam pro­ble­matično kožo, zato poskušam vsaj enkrat na mesec obiskati kozmetičarko. Veliko mi pomeni tudi naravna kozmetika. Ne verjamem več, da bo določena krema resnično kaj veliko spremenila, ker se to za zdaj še ni zgodilo, ampak vseeno rada kupujem kozmetiko. Že nakup Chanelovega pudra v pre­lepi gladki črni škatlici in žametnem žepku, z vtisnjenima črkama C, mi lahko polepša dan."

Malenkosti so vse

Obožuje modo. Kupuje revije, zanimajo jo trendi, ljudje, ki jih narekujejo in ustvarjajo. "V modnih revijah, še posebej tujih, vedno najdem nekaj, kar bi rada imela. Na primer torbico Chloé. Pravzaprav je vseeno, ali je torbica Chloé ali katera druga, neznana znamka. Ampak Chloé, na primer, je tako lepo izdelana, detajli so tako popolni. Preprosto lepa je. In prav na to sem merila, ko sem govorila o detajlih, malenkostih. Ne vidim celotne slike. Želim to torbico . . po drugi strani pa se vprašam, zakaj jo potrebujem. Odgovor je verjetno v medijih, ki jim dovolimo, da nam to zapovedujejo. Sama pri sebi želim to omejiti. Želim kupiti eno stvar, ki mi je resnično všeč, ne šestintrideset." Najraje ima šoping v New Yorku, kjer živi njena sestra. "Veliko se pogovarjava o modi, trendih, kaj bi oblekli, kako kaj kombinirali . . Rada bi nosila obleke znamk, ki si jih ne morem privoščiti. Predvsem Stello McCartney, Alexandra McQueena . . Všeč mi je bila kolekcija Matthewa Williamsona z metulji. Zelo redko pa si privoščim kakšen poseben kos. Nekoč sem si kupila rdeče čevlje Marca Jacobsa, čudoviti so."

Justin je super!

Želi biti finančno stabilna. Da ji ne bi bilo treba skrbeti, ali bo dobila dovolj dela. Bikica po horoskopu namreč potrebuje stabilnost. "Neumno bi bilo blefirati. V meni ni nič boemskega in nimam se za umetnico. Iz tega, kar sem, poskušam ustvarjati. Sem, kar sem. Priznam, rada imam vse, kar je pop. Tudi glasbo Justina Timberlakea. Njegova zadnja plošča je odlična! "

Pustite mi svobodo

Boji se staranja. Minljivosti lepote. Veseli pa se ogleda filmov, nominiranih za oskarje. Igra iz ljubezni. "Zadnje čase celo preveč iz ljubez­ni, " pravi. "Ne glede na to, kaj na­rediš, si včasih premalo cenjen in potem razočaran. Kljub pohvalam ali celo nagra­dam se moraš še vedno boriti za vloge in honorarje. Igralcev je povsod preveč, ampak – dobrih ni nikoli preveč." Pravi, da se zavzema za drugačno, bolj ustvarjalno gledališče. Da bi igralcu pustili več svobode izražanja. V Slo­venskem ljudskem gledališču v Celju, kjer je zaposlena, pripravljajo predstavo Dogodek v mestu Gogi v režiji makedonskega režiserja Aleksandra Popovskega, igrala pa bo Hano. "Tako zanimiv režiser mi povrne vero v poklic in željo po ustvarjanju v gledališču."

Živa M. Brecelj, fotografije Lidija Mataja

Najbolj brano