Pod lupo: Peter Movrin

Oblikovalec, katerega delo je pod budnim očesom Elle, odkar je zmagal na izboru za Elle stilista, nam vedno znova vlije upanje za slovensko modo.

Pod lupo: Peter Movrin - Foto: Predalič, osebni arhiv

S čim bi se ukvarjali, če ne bi ustvarjali mode?

Zagotovo bi bil mesar in nadaljeval družinsko tradicijo. (smeh)

Kako pa se je potem moda vpletla v mesarstvo?

V Kočevju sem imel svoj vzporedni svet, prebiral sem modne revije, hodil k sosedom – nekje so imeli pletilnico, druga soseda je popravljala oblačila ... To je bil moj pobeg od realnosti, moja velika želja, ki sem ji sledil.

Znani ste po zelo močnih, dodelanih konceptih – so le osnova za kolekcijo ali ji sledijo?

Močna raziskava je zame glavnega pomena, inspiracije, ki me peljejo naprej, stalno sem na preži, iščem dela različnih umetnikov, filme ... s tem gradim in sproti nastajajo skice, ki se razvijajo, medtem ko se gradi tudi koncept. Ko delam, se vse nadgrajuje, dopolnjuje, popolnoma živim v tem in med tem procesom nastajajo oblačila.

Za katero žensko ste bili najbolj veseli, ko je oblekla vaša oblačila?

Verjetno ta ženska še pride. (skrivnosten smeh) So pa ženske, ki nosijo moja oblačila, res krasne ženske in svoja oblačila res rad vidim na njih.

Nova vrata se vam odpirajo ...

Za mano je zanimiv projekt ... Veselim se tudi, da bodo moja oblačila na voljo v kultni trgovini Church Boutique v Los Angelesu, trgovini, ki ima svoj prostor v cerkvi in za katero izbirajo same posebne kose.

Pri vas je bilo vedno čutiti veliko željo in strast do modnih dodatkov – kdaj bomo videli kakšno kolekcijo?

Ravno se ukvarjam s tem. (smeh) Za zdaj je delo še v procesu, konec poletja pa boste že lahko kaj videli. Sam pa zelo rad nosim nakit Olge in Roka, ki res dobro delata in odlično delujeta kot tim. Res 'nori' pa so tudi kosi iz perja Ann Demeulemeester.

Vaši upi med mladimi?

Iz tretjega letnika Lucija Jankovec, ki je za svoje delo tudi prejela nagrado za najboljši trajnostni koncept, in Nejc, ki so mu nagrado podelili za domiselno in inovativno kolekcijo oblačil ter nadgradnjo uporabljenih materialov, mene pa je prepričal s čudovito moško silhueto – ni bil eden izmed tistih, ki bi sledili banalnim, ki jih danes vidimo povsod, ustvaril je neko novo, zelo svežo silhueto.

Vaši najljubši kosi?

Obvezno torbe Marjete Grošelj, zgornji deli Zorana Garevskega, puloverji Petje Zorec, T-majice Sanije Reja in srajce Nataše Peršuh.

Pripravila: Tina Curk

Najbolj brano