Petra Windschnurer: "10 veličastnih let sem lepotna urednica revije Elle"

Ko so mi pred desetimi leti zaupali to lepotno funkcijo, sem štela 30 let. Moje gubice so bile res samo gubice, imela sem platinasto blond lase in pet kilogramov več kot danes. Bila sem dobro podkovana v znanju iz kemije in biotehnologije, zato me ni zmedla niti zame krstna predstavitev nove revolucionarne kreme, ki so jo promotorke na pot pospremile z 'zapletenimi' formulami in biokemijskimi procesi v koži.

Petra Windschnurer: "10 veličastnih let sem lepotna urednica revije Elle" - Foto: Shutterstock, osebni arhiv

Medtem ko so prisotni kimali iz vljudnosti, sem jaz zaradi strokovnega navdušenja. Priznam, delo lepotne urednice pri tako ugledni reviji, kot je Elle, je resnično lepotna poezija. V vsem tem času sem imela priložnost preizkusiti toliko kozmetike, kot jo nekatere ženske preizkusijo v vsem svojem življenju. Ličila, novi negovalni izdelki, dišave pa vsi tisti super šamponi so se kot za stavo vrstili na polički v moji kopalnici.

Kako naj sicer ocenim izdelek? Treba ga je spoznati od blizu. Tesen stik sem ohranila le z nekaterimi, tistimi, ki so mi res prijali in blagodejno delovali na mojo kožo. Nekatere so medtem že zamenjali z izboljšanimi različicami. K sreči sem za to izvedela dovolj hitro in si naredila zaloge. Če ste torej ljubiteljica 'retro' kozmetike, se lahko zgodi, da jo najdete prav pri meni. Deset let ni malo.

V tem času se je izmenjalo kup lepotnih trendov. K sreči svojih obrvi v devetdesetih nisem iztrebila, tako da lahko danes vsaj delno pariram Cari. Pudre sem že zdavnaj zamenjala z BB- in CC­kremami. Bila sem priča tesnemu boju (ta traja še danes) med bio kozmetiko in tradicionalno ter povsem novo vejo kozmetike, ki temelji na biotehnološkem in genetskem medicinskem izročilu. Tudi sama sem kolovratila, zdaj bio privrženka, nato kozmetična znanstvenica, danes racionalna uporabnica kozmetike iz vseh treh segmentov.

Odkrila sem najboljšega frizerja, ki je moje bele lase prek svetlo rjave popeljal do zlate blond barve, ki je nedvomno najboljša izbira za moj ten kože. Saj veste, ljudje vas najprej pogledajo v obraz, zato je naložba v dobrega frizerja boljša od nakupa nove obleke. No, tudi s sončnimi očali jo boste odnesli kar dobro. Po nasvetu ruske urednice revije GQ jih na fotografiranjih redko snamem (Anna in Karl že vesta).

Nato sem se 'mučila'. Če lepotna urednica ne bi preizkusila reka Za lepoto je treba potrpeti, kdo bi ga? Od blizu sem spoznavala dermoroller, ki me je zbadal in mi radiral gube, laser, ki me je za dobrobit napete kože žgal, tudi LPG-terapija za oblikovanje telesa ni bila od muh – da je gospa 'pregnetla' ves tisti celulit, sem morala ničkolikokrat stisniti zobe.

Nekaj 'muskelfibra' sta mi priskrbeli še obrazna joga in pa telovadba za obrazne mišice s posebnim vadbenim pripomočkom. Spoznala sem kar nekaj alternativnih pomlajevalnih učinkov, najbolj pa me je navdušila tehnika, ki je temeljila na tradicionalni kitajski medicini in akupresuri. Imela sem tudi pravi nos in v določenih kozmetičnih izdelkih in predvsem postopkih prepoznala pomanjkljivosti. Nikoli jih nisem preizkusila in o njih pisala.

Z leti se je izkazalo, da sem imela še kako prav, saj so s trga poniknili neznano kam. Še vedno nisem odkrila rešitve glede postmladostnih aken in kako držati hormone na ravno prav dolgi vrvici, da ne podivjajo. V tem času sem žal ugasnila svoje živo rdeče ustnice in šminke (ne vseh) nadomestila z obarvanimi balzami.

Zeleno luč sem prižgala bolj nevtralnim odtenkom in osvetljevalcem, saj ti moji emšo številki danes najbolj pristajajo. Na sonce še vedno ne hodim načrtno, čeprav bi bilo dobro, da bi na njem pobrala nekaj vitamina D, ki naj bi po novem celo ščitil pred rakom kože.

Vsake toliko po neuspehih z vadbo v fitnesu prešpricam uro joge in si ne ženem k srcu, če se pozabim namazati s kremo z zaščitnim faktorjem. Dišim še vedno enako in mislim, da bom, če ne porabim vseh skritih rezerv, tako dišala tudi naslednjih deset let. Ta teden me čakata dve predstavitvi novih kozmetičnih izdelkov. Komaj čakam.

Kako se neguje lepotna urednica?

Nega telesa

Aloe vera gel, Fruith of the Earth; krema za telo Lipikar Baume AP+, La Roche-Posay; dezodorant Citrus, Weleda; korenčkovo olje Melvita; maska za v savno 100 % SPA Jogurt, Afrodita; LPG-terapija.

Ličila

Puder Terracotta, Guerlain; rdečilo za lica Joues Contraste, Powder Blush, Chanel; šminka Dior Addict Lipstick, Dior; obarvan balzam Pure Shine, Catrice; korektor Touche Éclat, YSL.

Nega las

Šampon in balzam Let It Shine, Bumble and bumble.

Nega kože

Rotirajoča čistilna krtača Philips in trdo milo z neemom; koncentrat Ultime, Shiseido; suho olje Cellular Swiss Ice Crystal, La Prairie; vlažilna krema La Mer; krema za okoli oči Redermic R, La Roche-Posay; balzam za ustnice Labello; maska za obraz Radiance Renewal, Ren; terapija z dermorollerjem.

Dišave

Rose Essentielle, Bvlgari; A la Nuit, Serge Lutens; Cristalle Eau Verte, Chanel.

Osebni frizer

Mare Filipič, Mare Dresura Frizure.

Osebna kozmetičarka

Gospa Rea, salon Felicitas.

Najbolj brano