Vas boli vsak gib? Ti nepričakovani razlogi so lahko vzrok za bolečine v hrbtu

Vemo, da so bolečine v hrbtu globalna zdravstvena težava in najpogostejši razlog za odsotnost z dela, vendar nam to dejstvo ničesar ne olajša, ko nas zagrabi v hrbtu in križu. Bolečin v hrbtu, ki so posledica celodnevnega sedenja za pisalno mizo, pa nikakor ne smete zanemariti. Kako si pomagati? 

Vas boli vsak gib? Ti nepričakovani razlogi so lahko vzrok za bolečine v hrbtu - Foto: Instagram

Ali ste konstantno sključeni? Občutite nenehno napetost v spodnjem delu hrbta, na ramenih in v vratu? Ali imate občutek, da je vaša hrbtenica, ko sedite za improvizirano mizo na popolnoma nepodpornem stolu, skrčena v obliki črke C okoli prenosnega računalnika? Dobrodošli v klubu vseh nas, ki delamo od doma in vseh tistih, ki večino dneva presedimo. Če dneve preživljate tako, da se nagibate nad prenosnim računalnikom in premikate prst po telefonu, boste dan najverjetneje končali z že dobro poznano bolečino v vratu in hrbtu. Takšen nagib lahko povzroči prezgodnje stiskanje hrbtenice, kar ima za posledico kronične bolečine in poškodbe. Se vam zdi poznano?

Sedeč način življenja povzroča šibkost mišic, togost sklepov in osteoporozo - vse to lahko povzroči bolečine v hrbtu, so prepričani strokovnjaki. Dolgotrajno sedenje ali stanje v isti drži in pomanjkanje zavedanja o prehodu iz sedeče v stoječo držo, torej kako preiti iz sedeče v stoječo, iz ležeče v sedečo, lahko pretirano obremenita hrbtenico. Ena pogostejših težav, s katerimi se danes soočajo posamezniki s sedečim načinom življenja, je kifoza, kar pomeni zaobljenost ali nagubanost T hrbtenice. 

Ne spreglejte: 

Hrbtenica je naš osrednji steber, ki celo življenje nosi naše telo in je podvržena dnevnim obremenitvam, zato je pomembno, da za svojo hrbtenico dobro poskrbimo. Pa ste vedeli, kako močno jo lahko obremenimo že z nepravilnim sedenjem? Strokovnjaki prav tako menijo, da lahko hrbet zelo obremenjuje ležanje ali sedenje na kavču, spanje na neudobnem ležišču, nošenje težkih torb in nagibanje na pisalni mizi. Čeprav sta nepravilna drža in sedeči način življenja glavna vzroka za poškodbe hrbtenice, pa tudi kajenje in alkohol prispevata svoj delež k čezmernemu pritisku na hrbtenico. Se vam zdi pretirano? Pa ni. Znano je, da imajo kadilci pospešeno degeneracijo medvretenčne ploščice, kar povzroča bolečine v hrbtu. Alkoholizem povzroča osteoporozo, zaradi katere so kosti krhke in se zlahka zlomijo. 

Če hrbtenici omogočite gibanje, ki si ga zasluži, vas lahko osvobodi - telo se odpre, um pa zbistri. Počutite se sproščeno. Čudovito je, kam vse vas lahko hrbtenica popelje, da se lahko zasukate, obrnete in upognete na poti do doseganja svojih fitnes ciljev. Vendar lahko pride do resnih poškodb, če ne razumemo njene anatomije in poravnave ter ne vemo, kako jo zaščititi in okrepiti. Človeška hrbtenica je razdeljena na tri dele: vratni del (vrat), prsni del hrbtenice (zgornji del hrbta) in ledveni del (spodnji del hrbta). In če bi vaše telo znalo govoriti (kar na nek način zna; če bi ga le poslušali), bi vam povedalo, da se vaša prsna hrbtenica počuti popolnoma zanemarjeno. 

 Ali ste vedeli, da si veliko škodo lahko naredite že z napačno vadbo ali celo vadbo, ki jo izvajate od določenem delu dneva. Številne poškodbe hrbtenice so namreč posledica nepravilne vadbe. Brez zadostnega ogrevanja in raztezanja mišice ostanejo skrčene, vadba skrčene mišice pa vodi v poškodbo ali krč. Če imate težave s hrbtenico, svoje vadbe nikar ne izvajajte zgodaj zjutraj.

Naši diski so gobaste blazinice, ki ločujejo 24 vretenc vzdolž hrbtenice. Tekočina, v kateri so ponoči prosto plavali, potrebuje čas, da se umiri. Nenadno vstajanje in jutranja telovadba samo povečata možnosti obremenitve hrbtenice in pogostejše obiske zdravnikov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H A N N A S C H Ö N B E R G (@hannaschonberg)

Kako pravilno izvajati jutranjo rutino

Vsak obisk zdravnika se začne z vprašanjem pacienta, kako pacient vstane iz postelje? Se vam vprašanje zdi čudno? Naj vam pojasnimo, zakaj. Ko ležite na postelji, se najprej obrnite na bok blizu roba postelje. Uprite se s spodnjo roko in počasi, poudarek je na počasi, spustite eno in drugo nogo na tla. Ko ste v sedečem položaju, naslonite roke na posteljo in počasi vstanite.

Osredotočite se na jedro

Hrbtenica ostaja pokončna zaradi natančnega ravnovesja med mišicami spredaj, to so trebušne mišice, in mišicami zadaj, ki so iztegovalke hrbtenice, pojasnjujejo strokovnjaki. Strokovnjaki namreč menijo, da je moč jedra tista, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave hrbtenice. Telesna teža vpliva na hrbtenico, vendar je bolj kot teža pomemben neaktiven življenjski slog, ki vodi do šibke hrbtenice. Če ima oseba prekomerno telesno težo, vendar ima dobro mišično moč in močno jedro, je manj verjetno, da bo imela težave s hrbtenico. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bansita Pradhan (@bansitapradhan)

Sedite naravnost

Delo za računalnikom in gledanje televizije sta pogosta položaja sodobnega človeka, na katerega telo ni evolucijsko pripravljeno. Disk med vretenci so zgrajeni tako, da se širijo in krčijo z vsakim našim gibom. Pogosto sedenje jih zgosti in sčasoma začnejo izgubljati gibčnost.

Verjetno se počutite udobno, ko sedite na stolu, vendar hrbtenica tako izgubi svojo naravno ukrivljenost, saj se hrbtne mišice napnejo, da jo vrnejo v pokončen položaj. Poleg tega sključen hrbet in štrleča brada proti računalniškemu monitorju predstavljata upočasnjeno smrt mišic trupa. 

Omogočite si zdravo sedenje, pomembno pa je, da vaš hrbtni naslon podpre hrbtenico, tako pa boste poskrbeli, da je obremenitev na medvretenčne ploščice čim manjša, vi pa se lahko resnično sprostite. Pravilna drža pri sedenju pomeni, da sedite na stolu z naslonjalom, ki je v položaju 100-110 stopinj, pri čemer se zadnjica dotika naslonjala, hrbtenica pa je popolnoma podprta. Prepričajte se, da vam noge ne visijo. Če vaše noge ne segajo do tal, lahko uporabite podstavek za noge, da ublažite pritisk. 

Fotografije: Instagram/@hannaschonberg

Preberite še: Tukaj je razlog, zakaj bi morali na svoj seznam poslušanja dodati nov podcast Chanel

Priporočamo tudi: Med in oreh sta močno zdravilo za preporod telesa: 10 receptov, ki zdravijo slabokrvnost, ščitnico, čistijo kri!

Najbolj brano