Ta domnevno zdrava hrana je v času hujšanja pravzaprav naš največji lažni prijatelj

Ko poskušate shujšati, se pazite teh lažnih prijateljev. 

Ta domnevno zdrava hrana je v času hujšanja pravzaprav naš največji lažni prijatelj - Foto: Instagram

Obstaja veliko načinov hujšanja. Poskusite lahko z dieto Beverly Hills. Ali pa se prehranjujte kot jamski človek. Zakaj se ne bi prehranjevali samo s tekočimi beljakovinami? Ali pa ves dan srkajte hladno kavo in zaužijte košček čokolade, le ko vam postane slabo. Restriktivne diete so sicer v modi, pa je v modi tudi namerno uničevanje našega telesa? 

Pa ste pomislili, da v času diete, misleč, da vse počnete prav in nikakor ne shujšate, pravzaprav počnete nekaj narobe? Za nekatera živila smo prepričani, da so zdrava, v resnici pa so prav tako ali celo bolj nevarna od drugih, ki jih neupravičeno demoniziramo. Ste pomislili, da vam lahko škoduje prav suho sadje? Pa saj je samo sadje, kajne?!

Ne spreglejte: 

Res je, suho sadje je lahko naš najhujši sovražnik v času hujšanja, gre namreč za prigrizek, ki je pogosto predstavljen kot zdrav, a v sebi dobro skriva nekaj nevarnosti. Suho sadje je namreč lahko odličen način za vnos pomembnih hranilnih snovi v prehrano, ne glede na to, ali ga posujete na svoje najljubše kosmiče ali uživate na poti kot zdrav prigrizek. 

V resnici ima uživanje suhega sadja številne koristi za zdravje, vendar pa so v primerjavi s svežim sadjem precejšnje razlike v hranilni vrednosti. Torej ne moremo trditi, da je suho sadje popolnoma brez dobrih lastnosti, vendar je tako kot pri vseh dobrih stvareh bolje, da jih ne zlorabljamo. Kot pravijo strokovnjaki, je suho sadje po določeni količini zaužite hrane dejansko bolj škodljivo za hujšanje kot kar koli drugega.

Sadje je morda naravna sladica, vendar je prav suho sadje najbolj podobno umetnim sladkarijam; je okusno in skoraj tako sladko kot sladka, prepovedana živila.
Suho sadje se proizvaja s sušenjem sadja na soncu ali v strojnem dehidratorju. Lahko je tudi liofilizirano. Z odstranjevanjem vode iz sadja se poveča koncentracija naravnega sladkorja, zato je na primer suhi mango še bolj okusen (ali vsaj bolj slaščičen) kot svež mango.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HCH Global Trade (@hchglobaltrade)

Zakaj pri hujšanju ne smete zlorabljati suhega sadja

Najprej moramo razlikovati med dvema kategorijama suhega sadja: oljna semena, tj. orehi, lešniki, mandlji in pistacije. To so živila, ki imajo kljub svojim dobrim lastnostim tudi zelo veliko maščob in kalorij. Res je, da bodo njihove maščobe vedno boljše od tistih v zavojčku čipsov, vendar je maščoba maščoba in v tem smislu je zmernost bistvenega pomena.

V družini suhega sadja najdemo tudi suho sadje: grozdje, marelice, brusnice ali suhe slive... Njihova težava? Vsebnost sladkorja v njih je pogosto zelo visoka, kalorični vnos pa ni zanemarljiv. Opozoriti je treba, da je ta v povprečju petkrat višja od vrednosti svežega sadja, iz katerega so narejeni.

Kot smo že omenili, vsebuje suho sadje veliko sladkorja. Večina suhega sadja vsebuje dvakrat, včasih celo trikrat več sladkorja kot sveže sadje, pravijo strokovnjaki za dobro počutje in strokovnjaki za prehrano. Govorimo o 70 gramih sladkorja na porcijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Young Living Melaka (@nurul_hazila)

Večina ljudi bi morala dnevni vnos sadja omejiti na 30 gramov ogljikovih hidratov sladkorja na dan, kar je približno ena banana, eno jabolko ali dve skodelici jagodičevja. to pa je veliko manj, kot je v tipični porciji suhega sadja. Ena skodelica svežih brusnic vsebuje 4 grame sladkorja, ena skodelica suhih brusnic pa kar 70 gramov.

Posebni sladkor v suhem sadju se imenuje fruktoza, ki lahko povzroči veliko škodo vašemu zdravju, pravijo strokovnjaki. Odvečna fruktoza se v jetrih hitro pretvori v obliko holesterola z visoko vsebnostjo trigliceridov, kar vodi v kopičenje maščob. To je tudi vrsta sladkorja, ki povzroča odpornost na inzulin, bolezni srca, debelost in drugo.

Strokovnjaki poudarjajo, da je preveč enostavno pojesti veliko suhega sadja, saj fruktoza možganom ne sporoča, kdaj ste siti. Sudo sadje namreč ne zavira grelina in ne spodbuja leptina, ko se najeste.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dhoda's dried fruit and nuts (@dhodasdriedfruitandnuts)

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@emilisindlev

Preberite še: Lepotne skrivnosti hollywoodske ikone, ki je sprejela svoje staranje: Vedno se drži tega pomembnega pravila in od njega ne odstopa

Priporočamo tudi: Ta klasični moški kos bomo tudi to pomladno sezono videli povsod. Poglejte, kako ga nositi

Najbolj brano