Prehrana, ki jo obožujejo top modeli: Švedska dieta pospešuje metabolizem, rezultati pa so vidni že po treh tednih

13. 4. 2022
Prehrana, ki jo obožujejo top modeli: Švedska dieta pospešuje metabolizem, rezultati pa so vidni že po treh tednih (foto: Instagram)
Instagram

Švedska dieta je ena najbolj priljubljenih na svetu, kljub temu, da zahteva nekaj odrekanj ...

Obsedenost z vsem skandinavskim se pojavlja po vsem svetu. Udobna notranja oprema z belimi stenami je postala vrhunec minimalističnega razkošja, nordijski slog oblačenja pa je vse bolj priljubljen med modnimi blogerji in ostalimi modnimi navdušenci. Ni presenetljivo, da se zanimanje za sodobno skandinavsko kulturo širi tudi na kulinariko, zlasti med tistimi, ki se poskušajo znebiti odvečnih kilogramov. V tem kontekstu je v ospredju prehranski načrt, imenovan švedska dieta. Toda kaj je na tej dieti tako švedskega in ali lahko pravila, ki jih predlaga, pospešijo izgubo telesne teže in prinesejo koristi za zdravje?

Švedska dieta se imenuje tudi LCHF ali dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov z visoko vsebnostjo maščob, ker temelji na beljakovinah in zdravih maščobah namesto ogljikovih hidratov. To je zdrava, polnovredna, rastlinska prehrana, ki se osredotoča na uživanje več zelenjave, polnozrnatih žit namesto rafiniranih ter čim pogostejše uživanje ekoloških, lokalnih, visoko beljakovinskih živil. Švedska dieta je podobna paleo prehrani, saj se osredotoča na polnovredna, prava živila in visokokakovostne živalske izdelke, in velik poudarek daje ribam in divjim morskim sadežem.

Ne spreglejte:

Pomislite na lososa, ujetega v reki, namesto gojenega, na jagodičevje, nabrano na vrtu, namesto gojenega, in na jajca, vzgojena na pašnikih (v zmernih količinah). Zakaj? Divja hrana vsebuje več hranilnih snovi in je bolj okusna. Divja in lokalna živila so običajno bolj okusna, saj so domnevno bolj sveža ali nabrana na vrhuncu zrelosti, ko sta hranilna vrednost in okus pridelkov največja. Poleg tega so divje jagode, ki so lahko del švedske diete, pogosto manjše in bolj koncentrirane tako po okusu kot po hranilnih snoveh kot velike jagode z veliko vode, ki jih najdete v trgovini. Drugi osnovni izdelki švedske prehrane vključujejo oves, rž, zelenjavo, stročnice, jogurt skyr in repično olje ter mastne ribe, kot sta losos in skuša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Gre za dieto, ki vključuje veliko zelenjave in zelo malo ogljikovih hidratov, pospešuje metabolizem, obožujejo pa jo supermodeli, kot je Else Hosk.

Na švedski dieti lahko uživate nadzemno zelenjavo, kot so špinača, avokado, kumare, paradižnik ali paprika, zelje, cvetača, gobe, čebula, brokoli, brstični ohrovt, šparglji, buče, jajčevci, olive, solata, vse vrste rib in mesa, oreščki in semena, jajca, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob ob pitju vode in nesladkanega zelenega čaja.

Včasih si lahko privoščite zelenjavo, ki raste pod zemljo, kot sta krompir ali korenje, temno čokolado z vsaj 70 % kakava, enkrat na dan pa lahko pojeste kos sadja, ki ne vsebuje veliko sladkorja, kot so borovnice, jagode ali lubenice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Pri švedski dieti je treba upoštevati, da če se švedska dieta izvaja več kot 13 dni, lahko škoduje presnovi. Zato švedske diete ne smemo izvajati več kot 13 dni.  Pri tej dieti lahko sicer jemo, kadar želimo in kolikor želimo, vendar imamo na voljo le strog izbor prehrane. Presenetljivo pa je, da kljub temu, da dieta ni stroga glede vnosa kalorij, lahko z njo v dveh tednih izgubite 12 kilogramov! Zdaj veste, zakaj so ljudje nori na to dieto.

Med dieto je zelo pomembno uživanje vode. Zaužiti je treba dva litra vode na dan. Pitje vode pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Zato bo uživanje dveh litrov vode na dan pospešilo proces hujšanja.

Namen švedske diete je shujšati z zmanjšanjem količine zaužite hrane. Zato je izredno pomembno, da pripravite prehranski načrt, primeren za to dieto, in se ga držite.

Pri švedski dieti je treba dati prednost sezonski zelenjavi. Zelenjava, ki naravno raste v svoji sezoni, vam bo v procesu hujšanja pomagala tako pri zdravem prehranjevanju kot pri hujšanju. Zelenjavo je treba uživati kuhano ali pečeno na žaru. Pomembno je, da pri tej dieti ne uživate soli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Koristi za zdravje so številne: številne študije kažejo, da znižuje krvni tlak, izboljšuje zdravje srca in pospešuje metabolizem. 

Čeprav dieta ne zahteva vadbe, vseeno ne pozabite na zmerno fizično aktivnost. Če nameravate slediti dieti, se prepričajte, da nimate zdravstvenih težav. Če imate kakšno bolezen ali pomanjkljivo prehrano, se pred začetkom diete posvetujte z zdravnikom. Z vsemi informacijami v roki torej ne čakajte več in sledite tej švedski dieti za hitro hujšanje. Pred večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom!

Fotografije: Instagram/@hoskelsa

Preberite še: Pevka Pink razkrila, zakaj svoji 10-letni hčerki ne dovoli imeti mobilnega telefona

Priporočamo tudi: Težko pričakovana poroka: Sin Davida in Victorie BECKHAM je oddan!