Ste na dieti, ki ne prinaša želenih rezultatov? Predstavljamo vam živila, ki jih vključite v svojo prehrano in izguba kilogramov je zagotovljena

Se želite posloviti od odvečnih kilogramov? Predstavljamo vam 7 magičnih živil, ki obljubljajo izjemne rezultate v zgolj enem tednu. 

Ste na dieti, ki ne prinaša želenih rezultatov? Predstavljamo vam živila, ki jih vključite v svojo prehrano in izguba kilogramov je zagotovljena - Foto: Profimedia

Prva skrivnost, ki vam jo bomo izdali, je skrivnost na katero zagotovo niste stavili. Skrivnost veleva, da se enkrat za vselej odpoveste dietam. Šokantno? Morda, vendar učinkovito. Pretirano omejevalne prehranjevalne rutine namreč vodijo v razočaranje in sčasoma v zlom, kar pomeni, da je velika verjetnost, da boste v zelo kratkem času izgubljene kilograme pridobili nazaj.
Preveč idilično bi bilo, če bi lahko z enim samim živilom izgubili vso odvečno težo. Vendar pa obstajajo zdravi načini, ki nam pomagajo hitro in učinkovito shujšati. Nekatera živila nam lahko pomagajo povrniti postavo, hkrati pa nam omogočajo, da uživamo v okusnih receptih. Tako lahko v njih uživamo brez občutka krivde, predvsem pa nam pomagajo pri hujšanju. Ključ do uspešnega hujšanja je, da se med tednom zdravo in raznoliko prehranjujete. Da bi to dosegli, moramo med tednom v svojo prehrano vključiti nekaj živil. Oglejte si, katera živila morate uvrstiti na svoj nakupovalni seznam!

Ne spreglejte:

Ne glede na to, ali ste vegetarijanec, pescatarijanec ali pa se sploh ne držite nobenega posebnega načrta prehranjevanja, lahko svojo prehrano obogatite s hrano, ki vam bo resnično koristila. Čeprav si strokovnjaki nasprotujejo glede tega, ali lahko določena vrsta prehrane sama po sebi vpliva na izgubo maščobe, se vsi strinjajo, da lahko z vključitvijo več živil, ki pospešujejo presnovo, izboljšujejo prebavo in pomagajo pri občutku sitosti, dosežete rezultate.

Hitro hujšanje ni priporočljivo, morda ta prinaša hitre in nezdrave rezultate, ki niso dolgoročni in zdravi za naše telo. Telo oropamo vseh hranilnih snovi, potrebnih mineralov in vitaminov, ki jih potrebuje za ohranjevanje bistvenih funkcij. V prehrano je za optimalno hujšanje potrebno vključiti vsa živila in hranila. Obstaja tveganje, da bomo izpustili nekaj, kar bi lahko povzročilo pomanjkanje in oviralo hujšanje. Zato se moramo v enem tednu nasititi z vlakninami, beljakovinami in hranilnimi snovmi, zaradi katerih bomo dlje časa siti. Pri tem se lahko zanesemo na sadje, zelenjavo, oreščke, polnozrnate izdelke, kot so kvinoja, oves in jogurt. Če jih vključimo v tedensko prehranjevalno rutino, nam bodo pomagale doseči cilje hujšanja na zdrav način.

Katera živila vključiti v prehrano?

Ključ do uspešnega hujšanja se torej skriva v dodajanju hranljivih živil v naše obroke. Tako ne bomo imeli občutka, da se prikrajšujemo, in se bomo izognili tistim majhnim željam, ki nas silijo k prigrizku. Ta preprosta navada nam bo pomagala ohraniti zdrav življenjski slog in hitro izgubiti težo, ne da bi jo ponovno pridobili. 

1. Hrana, bogata s probiotiki

Če še vedno niste prepričani, ali bi priložnost dali kombuči, morda želite poskusiti probiotični čaj - že samo zaradi njegovega potenciala za izgubo odvečnih maščob. Probiotiki v fermentirani hrani, kot so kimči in nesladkani kefir ali jogurt, omogočajo, da prebavni sistem bolje razgradi hrano, kar pomeni, da dobite več hranilnih snovi iz drugih živil, ki jih jeste, kar vodi k večji sitosti. 

Jogurt, zlasti grški jogurt, vsebuje beljakovine, ki za prebavo potrebujejo več kalorij kot ogljikovi hidrati. Ker je prebava beljakovin bolj zapletena, telo dlje časa ostane sito. Znanost končno začenja priznavati pomen črevesnega mikrobioma in vlogo, ki jo ima pri vašem splošnem zdravju, vključno s hitrostjo presnove. Neugodno ravnovesje črevesnih bakterij lahko vodi v upočasnjeno presnovo in povečano telesno težo.

2. Losos

Naj se sliši še tako protislovno, lahko ribe z veliko zdravih maščob pomagajo pri izgubljanju neželene maščobe. Divji losos je še posebej dobra izbira beljakovin, saj vsebuje maščobne kisline omega-3, ki preprečujejo vnetja. Maščobe tudi pomagajo, da ste dlje časa siti, medtem ko vsakodnevno uživanje zadostne količine beljakovin pomaga vzdrževati pusto mišično maso, ki povečuje presnovo v mirovanju in v mirovanju izgoreva več maščob.

3. Avokado

Tudi "dobre" maščobe v avokadu lahko pomagajo pri izgorevanju nezdravih maščob. V avokadu je veliko zdravih maščob in vlaknin, zato vas bo nasitil in preprečil željo po hrani, vsebuje pa tudi kalij, ki preprečuje zadrževanje vode in napihnjenost.

Strokovnjaki lastnosti avokada, povezane z izgorevanjem maščob, pripisujejo magneziju: Magnezij je ključnega pomena za zdravo hujšanje, saj aktivira na stotine encimov, ki nadzirajo prebavo, absorpcijo ter uporabo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Magnezij potrebuje tudi inzulin, da odpre celične membrane za glukozo in tako ohranja ravnovesje sladkorja v krvi, kar je bistvenega pomena za hujšanje. Ko je krvni sladkor neuravnotežen, se odvečna glukoza shranjuje kot maščoba.

4. Oreščki in semena

Tudi surovi oreščki in semena, kot so mandlji, orehi in bučna semena, vsebujejo veliko magnezija in zdravih maščob, ki lahko zmanjšajo trebušno maščobo. So tudi odličen vir esencialnih maščobnih kislin, ki preprečujejo vnetja, vključno z omega 3 in mononenasičenimi maščobami, pojasnjujejo strokovnjaki. Te zdrave maščobe zagotavljajo tudi antioksidante, ki se borijo proti poškodbam, ki jih povzročajo vnetja, in jih obnavljajo. Strokovnjaki celo dodajajo, da bi morali poseči predvsem po lanenih semenih, saj imajo veliko vlaknin in so bogata s sluzjo, sluzasto snovjo, podobno gumi, ki se v stiku z vodo razširi, kar povzroči polnost in sitost.

5. Temno zelena zelenjava

Temno zelena zelenjava, kot so ohrovt, blitva, švicarska blitva in špinača, vsebuje veliko protistresnega hranila magnezija, ki je neposredno povezan z uravnavanjem telesne teže, poleg tega pa dodaja pomembne vlaknine in hranila za splošno zdravje, sitost in sposobnost kurjenja maščob, pravijo strokovnjaki. Ker je v teh listih veliko železa, ki pomaga prenašati kisik po telesu, boste pri vadbi učinkovitejši in boste tudi krepili mišice. Več kot imate mišic, več maščob boste pokurili v mirovanju.

Vsi vemo, da se moramo prehranjevati z zelenjavo, če želimo ohraniti svojo postavo, vendar ali res vemo, zakaj je tako pomembna? Zaradi vsebnosti vlaknin in vode. Napolnijo nas veliko bolje kot ogljikovi hidrati. Kombinacija zelenjave z beljakovinami in dobrimi maščobami je odlična kombinacija za preprečevanje želje po hrani med obroki. Poleg tega vlaknine pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Tako bomo na primer ob kosilu pojedli veliko zelenjave, da se ob koncu dneva ne bomo počutili utrujene in da se bomo izognili želji po sladkorju. Zelenjava je tudi naša zaveznica za dobro zdravje. Glede na številne študije lahko prehrana, bogata z zelenjavo, zmanjša raven holesterola in preprečuje strjevanje arterij. Prav tako lahko prepreči vnetja, ki so odgovorna za številne degenerativne bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, pa tudi bolezni srca in Alzheimerjeva bolezen.

6. Jagodičevje

Visoka vsebnost vlaknin v jagodičevju lahko zagotovi sitost z manj kalorijami, kar lahko pripomore k zmanjšanju telesne maščobe in teže. Vlaknine so pomembne tudi za uravnavanje krvnega sladkorja, zdravje srca in optimalno delovanje črevesja. Ta živila vsebujejo tudi veliko protivnetnih hranil, ki lahko podpirajo zdravo kožo in okrevanje po vadbi. Jagode vsebujejo veliko polifenolov, ki lahko pomagajo pri kurjenju maščob in v nekaterih primerih celo preprečujejo njihovo nastajanje.

7. Stročnice

Fižol je vir zdravih ogljikovih hidratov, ki telesu pomagajo izgorevati več maščob. Vsebujejo beljakovine, vlaknine in kompleksne ogljikove hidrate, ki se razgrajujejo dlje časa. Ne povzročajo povišanega krvnega sladkorja in vam dajejo trajno energijo brez padca. Strokovnjaki pravijo, da beljakovine v fižolu podpirajo tvorbo mišic, večja mišična masa pa poveča količino porabljenih kalorij - tudi v mirovanju.

Stročnice vključujejo fižol, grah in lečo in so bogato gorivo za naše mikrobiome (raznolik svet mikrobov, ki živijo v prebavilih). Stročnice so zelo hranljive in, kar je še pomembneje, vsebujejo veliko vlaknin. Živila, bogata z vlakninami, imajo bistveno vlogo pri upočasnjevanju hitrosti prebave, saj zavzamejo več prostora v želodcu.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Nikar ne pozabite na balerinke. Letos se vračajo v velikem slogu in novi obliki!

Priporočamo tudi: Kraljica Letizia dokazala, da so klasični salonarji v tej barvi kos, ki ga potrebuje vsaka ženska, saj podaljšajo silhueto in se podajo k vsemu

Najbolj brano