S kvalitetnim spancem do ravnega trebuha: Ključni nasveti, ki vas lahko popeljejo do popolnega in izklesanega trebuha

Slab ali omejen spanec lahko povzroči presnovne motnje in oteži zdravo uravnavanje telesne teže, kar vodi v povečanje telesne teže. Si boste privoščili dober spanec?

S kvalitetnim spancem do ravnega trebuha: Ključni nasveti, ki vas lahko popeljejo do popolnega in izklesanega trebuha - Foto: Profimedia

Vedeti morate, da "popolno telo" ne obstaja! A si pogosto vseeno želimo izgubiti nekaj dodatnih kilogramov. Še posebej si prizadevamo, da bi končno izgubili odvečno maščobo, ki jo že več let vztrajno pridobivamo na trebuhu. Ob tem pa ne pozabimo, da je za izgubo kilogramov izredno pomembna zdrava in uravnotežena prehrana. Vendar pazite, da ne postanete obsedeni s težo in podležete preveč drastičnim dietam, ki bi bile zelo nevarne za vaše zdravje. Ste pomislili, da so glavne ovire, ki nasprotujejo vašemu hujšanju, vaše spalne navade?

Ne spreglejte: 

Vsi vemo, da je dober spanec izredno pomemben. Telo se med spanjem obnavlja in regenerira, zato je to ključnega pomena za dobro kožo in ohranjanje zdravja.

Toda ali ste vedeli, da vaše nespanje lahko vpliva na hrepenenja po nezdravi hrani?

Pomanjkanje spanja ovira hujšanje

To je slaba navada, ki jo imamo vsi, vendar jo je treba čim prej odpraviti. Pomanjkanje spanje namreč zelo slabo vpliva na naše zdravje in ima neposredne posledice za povečanje telesne teže. Ugotovljeno je bilo, da pomanjkanje spanja namreč drastično pospešuje pridobivanje maščobe na trebuhu. Omejitev spanja v kombinaciji z neomejeno prehrano spodbuja čezmeren vnos energije. Povečanje telesne teže in zlasti osrednje kopičenje trebušne maščobe kažeta na to, da pomanjkanje spanja vodi v trebušno visceralno debelost, pravijo strokovnjaki. Zato je resnično potrebno, da prenehamo zanemarjati spanje, predvsem zaradi zdravja, pa tudi zato, da bi se izognili povečanju telesne teže.

Spanje je povezano z več hormonskimi in presnovnimi procesi, ki ohranjajo splošno presnovo v stanju homeostaze ali ravnovesja. Kako dobro spite in koliko ur spite - odrasli potrebujejo vsaj 7 ur na noč - lahko spremenita vaš apetit in občutek lakote ter sposobnost vašega telesa za shranjevanje in porabo energije, kar vse lahko neposredno vpliva na vašo sposobnost ohranjanja ali izgube telesne teže. Če ne spite dovolj ali imate motnje spanja, se lahko vaš metabolizem poruši in povzroči povečanje telesne teže in celo kronične bolezni.

Načelo, da samo omejevanje kalorij vodi v dolgoročno izgubo telesne teže, je napačno. Ta preprosta strategija ne upošteva zapletenega delovanja energijskega ravnovesja in njegove vloge pri pridobivanju in izgubi telesne teže. Poleg števila zaužitih kalorij so hormonski odzivi posameznika - zlasti odziv inzulina - na vrsto in čas zaužite hrane pomembni tudi za učinkovitost predelave zaužite hrane in za to, ali se hrana shrani kot maščoba ali ne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Kako si pomagati? 

Študije kažejo, da lahko pomanjkanje spanja poleg trebušne maščobe povzroči tudi številne druge težave. Po podatkih Nacionalnega inštituta za spanje in budnost naj bi bilo tveganje za srčni napad skoraj dvakrat večje, če spite manj kot 5 ur na noč.

Da bi se temu izognili, vam ponujamo nasvete, ki jih je treba upoštevati. Najprej določite dober vzorec spanja in se ga držite. Nato poskusite vzpostaviti redno rutino pred spanjem. Redno se ukvarjajte s telesno dejavnostjo, da bo vaša telesna ura delovala pravilno. Po 14. uri zmanjšajte količino poživil, kot so kofein, brezalkoholne pijače in čaj. Vsaj dve uri pred spanjem prenehajte uporabljati zaslone.  Vse to mora seveda spremljati zdrava prehrana.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 10 diet slavnih dam, ki zares delujejo: Primeri jedilnikov žensk, ki ne podpirajo stradanja

Priporočamo tudi: Pozabite rdeče nohte, to je najbolj priljubljen poletni trend manikire

Najbolj brano