Osnove nove realnosti tudi v avtu: od nas samih je največ odvisno, ali bomo ostali zdravi!

Zdaj, ko se naš način življenja, ki smo ga poznali pred začetkom epidemije, počasi vrača, sta ustrezna zaščita in odgovorno ravnanje tista, ki nam lahko pomagata pri tem, da ne zbolimo. Veste na primer, kako v tem občutljivem času ravnati s svojim jeklenim konjičkom? Higiena je seveda ključna! 

Osnove nove realnosti tudi v avtu: od nas samih je največ odvisno, ali bomo ostali zdravi! - Foto: PROFIMEDIA, PROMO

Zapoved številka ena: v avtomobilu imejte razkužilo za roke!

V vozilu imejte razkužilo za roke, v predalu pa naj bodo tudi razkužilni robčki na osnovi alkohola ali pršilo, da bodo na voljo na poti. Pogostost čiščenja ni predpisana. Avto čistite v rednih presledkih, še zlasti takrat, ko pride do onesnaženja površine in med vsako zamenjavo voznikov. 

Gospodinjska čistila in razkužila na osnovi alkohola delujejo

Za čiščenje notranjosti avtomobila nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo belilo ali vodikov peroksid. Prav tako se izogibajte izdelkom na osnovi amoniaka, ki lahko poškoduje nekatere posebne premaze, na primer proti bleščanju in prstnim odtisom. 

Pozorni bodite na varnostni pas!

Posebno pozornost morate posvetiti površinam, ki se jih pogosto dotikate, na primer volanskemu obroču, ročicam, prestavni ročici, stikalom, tipkam in zaslonu na dotik, ročicama za upravljanje brisalcev in smernikov, naslonom za roko in elementom za nastavljanje sedežev. Visoko na seznamu za čiščenje morajo biti tudi varnostni pasovi. Varnostni pas je nameščen prečno čez trup voznika in zelo verjetno prevzame največji delež kapljic pri kašljanju in kihanju.

Avto zapeljite med ‘krtače’

Če izberete ročno pranje vozila, obstaja večja verjetnost, da bodo druge osebe od vas oddaljene manj od dveh metrov, kot če se odločite za avtomatsko avtopralnico, kjer sedite v svojem vozilu z zaprtimi okni. Bolj varno je pranje v avtomatski avtopralnici.

Rokavice in vožnja?

Za zaščito pred okužbo seveda lahko uporabljajmo rokavice. Upoštevajte pa, da lahko ob stiku z okuženo površino pride do kontaminacije rokavice, in če se s to rokavico dotaknete obraza, se lahko okužite. Se pravi je redno razkuževanje in umivanje lahko celo bolj pomembno kot uporaba rokavic.

Avta ne posojajte

Avtomobila ne posojajte osebam, ki ne živijo v vašem gospodinjstvu, saj bi tako kršili priporočila strokovnjakov o socialnem distanciranju.

Zanimiva pripročila zdravnice Dr. Jenny Dodman, vodje zdravstvene službe pri Fordu v Veliki Britaniji:

»Vedeti moramo, da so lahko mikrobi različnih oblik. Mikroorganizmi so ves čas v naši okolici, in to je povsem normalno, škoduje nam namreč lahko le manjše število teh organizmov. Cilj čiščenja mora biti odstranjevanje vseh potencialno škodljivih mikroorganizmov. Na primer virusov, kot je covid-19. Ko oseba, okužena s tem virusom, kašlja ali kiha, kapljice, ki vsebujejo virus, padejo na površine v okolici te osebe. Ta površina postane kontaminirana, in če se je nekdo dotakne z dlanmi, s temi pa se nato dotakne svojega obraza, lahko prenese virus v oči, usta ali nos, od koder ta vstopi v telo.«

Po dosedaj znanih podatkih lahko tak virus na površini v avtomobilu preživi tudi 72 ur. 

Najbolj brano