Ekstrakt oljčnih listov koristnejši od oljčnega olja

Zdravilno moč oljčnih listov je poznala že mezopotamska civilizacija ob Evfratu in Tigrisu, stari Egipčani in druge medite­ranske kulture, ki so njihove ekstrakte uporabljale za zdravlje­nje raznih bolezni. Prvi tovrstni zapisi so stari več tisoč let.

Ekstrakt oljčnih listov koristnejši od oljčnega olja - Foto: Fotografija Shutterstock

Sodobne znanstvene raziskave in testi so dokazali protivnetno, protivirusno, antibakterijsko in fungicidno delovanje učinkovin iz oljčnih listov. Tekoči ekstrakt iz sveže stisnjenih oljčnih listov se je, denimo, izkazal kot izredno dober antioksidant s kar približno štirikrat močnejšim učinkom od vitamina C.

Ekstrakt oljčnih listov uporabljajo kot naravni antibiotik, pri blaženju in zdravljenju prehladov in gripe, zdravi glivična obolenja in znižuje raven slabega holesterola. Zaradi izrazito antioksidantnega učinkovanja celice ščiti pred napadi prostih radikalov in upočasnjuje staranje. Raziskave so tudi potrdile, da sestavine iz oljčnih listov širijo arterije in s tem znižujejo krvni tlak in raven sladkorja v krvi.

Najnovejše raziskave pa so celo pokazale, da ekstrakt oljčnih listov 'in vitro' zavira rast celic nekaterih tumorjev, kot so tisti na prostati, dojkah in jetrih.

Vir: Lisa

Najbolj brano