10 korakov, ki jih lahko vsak izmed nas naredi za podporo temnopolte skupnosti

V boju proti rasizmu moramo biti aktivni.

10 korakov, ki jih lahko vsak izmed nas naredi za podporo temnopolte skupnosti - Foto: Profimedia

Smrti Georgea Floyda, Breonne Taylor in Ahmauda Arberyja so bili prejšnji mesec trenutki, ki so poudarili, kako prisoten je rasizem še vedno v družbi in zlasti policiji leta 2020.

Čeprav so se te nedavne tragedije dogajale v ZDA, to ni samo ameriški problem. Temnopolti se spodobnimi krivicami srečujejo po vsem svetu.

Kaj vse lahko storimo, da se spopademo s sistematičnim rasizmom in belimi privilegiji, na katerih temeljijo naše družbe?

Z vami delimo Twitter in Instagram zapis pisateljice in aktivistke Mireille Harper, ki je sestavila 10 korakov podpore temnopolti skupnosti za ljudi, ki želijo aktivno podpreti, s katerimi želi zagotoviti nekaj osnovnih informacij.

1. Razumevanje, kaj pomeni navidezno zavezništvo

"Zavezništvo, ki služi samo na površini v prid "zaveznika", kaže mnenje, vendar ne gre pod površje in ni namenjeno odmiku od sistemov moči, ki zatirajo." - Latham Thomas

2. Poskrbite za svoje temnopolte prijatelje, družino, partnerje, ljubljene in sodelavce

To je čustveni in travmatični čas za skupnost in vaša skrb pomeni več, kot si lahko predstavljate. Vprašajte jih, kako lahko zagotovite podporo.

3. Bodite pripravljeni na nekaj dela

Zavedajte se, da soočenje z lastnimi privilegiji ne bo lepa ali zabavna izkušnja. V celotnem procesu je lahko čutite občutke krivde, sramu in jeze.

4. Berite antirasistična dela

Ni dovolj, da ne podpirate rasizma, treba si je prizadevati za antiracizem. Za vaše učenje bo bistveno naslednje delo: Jaz in bela nadvlada (Layla Saad) in Kako biti antirasist (Ibram X. Kendi).

5. Izogibajte se deljenju travmatičnih vsebin

Ne glede na vaše namene je ključno razmisliti o deljenju videoposnetkov o temnopoltih, ki so zlorabljeni, saj je za mnoge temnopolte lahko to tudi travmatično. Izogibajte se skupni rabi te vsebine, saj povečuje tudi  dehumanizacijo temnopoltih.

6. Donirajte fundacijam in podpirajte pobude

Razmislite o podpornih platformah in pobudah, ki podpirajo temnopolte, kot je Minnesota Freedom Fund, podpirajte platforme za financiranje v lasti temnopoltih, kot je Kwanda, in podpisujte peticije. Denar namenite tistemu, kar podpirate.

7. Diskurza ne osredotočite nase

Čeprav je lepo, da se lahko povežete in sočustvujete, zdaj ni čas, da svoje osebne izkušnje vstavite v diskurz, ki ne govori o vas. To je pravzaprav škodljivo in odvzame resnost razmer. Spustite svoj ego.

8. Podpirajte tudi po izbruhu

Ne sme vas predramiti šele dejanje brutalnosti ali viralnosti situacije, da nenadoma pokažete svojo podporo. Še naprej podpirajte temnopolte medije in pobude, dobrodelne organizacije in nadaljujte z delom tudi, ko bo pozornost zamrla.

9. Nehajte podpirati organizacije, ki spodbujajo sovraštvo

Če berete članke na medijskih platformah, ki spodbujajo sovraštvo ali financirajo nadvlado in sovražne organizacije, prispevate k težavi. Prav tako nehajte podpirati organizacije, ki imajo radi "temnopolto kulturo", vendar ne govorijo o vprašanjih, ki zadevajo temnopolto skupnost.

10. Začnite svojo dolgoročno strategijo

Kako dolgoročno vplivate na spremembe? Lahko mentorirate mlado osebo? Ali lahko postanete skrbnik organizacije, ki podpira temnopolto skupnost? Bi lahko ponudili svoj čas za prostovoljno delo? Potrudite se, da naredite nekaj dragocenega v dolgoročnem obdobju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mir☀️ (@mireillecharper) on

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 5 knjig o rasizmu, ki bi jih morali prebrati vsi

Priporočamo tudi: Odprt hrbet je nov dekolte. Tako je ta trend nosila Nina Šušnjara

Najbolj brano