5 knjig o rasizmu, ki bi jih morali prebrati vsi

Če se določen problem ne direktno dotika skupnosti, v kateri živimo, to še ne pomeni, da ga lahko spregledamo.

5 knjig o rasizmu, ki bi jih morali prebrati vsi - Foto: Profimedia

Velikokrat se v trenutkih rasnih krivic počutimo nemočne. Čeprav bi radi pomagali, morda ne vemo, kako. 

Eden izmed korakov, ki jih lahko storimo, je, da se o problematiki dodatno izobrazimo in jo poskušamo čim bolje razumeti. 

Pripravili smo seznam knjig o problematiki rasizma v Ameriki in po svetu, ki vam bodo pomagale razumeti proteste, ki so sledili smrti 46-letnega Georga Floyda. 

1. Why I’m No Longer Talking to White People About Race

Avtorica: Reni Eddo-Lodge

Rasizem se ne pojavlja le v ZDA, v knjigi pojasni avtorica Reni Eddo-Lodge. Knjiga je ime dobila po zapisu na njenem blogu, ki je leta 2014 viralno zaokrožil po spletu. Po obrazložitvi "belega privilegija" se avtorica poglobi v zgodovino rasizma v Veliki Britaniji.

Knjigo lahko kupite tukaj.

2. Freedom Is A Constant Struggle

Avtorica: Angela Davis

V tem času ste na družbenih omrežjih morda že zasledili citate te aktivistične ikone. A iz knjige se boste naučili veliko več kot iz preproste objave na Instagramu. Mešanica avtoričininh misli in esejev o tem, kako je rasizem zamegljil feministično misel. 

Knjigo lahko kupite tukaj.

3. The Fire Next Time

Avtor: James Baldwin

Knjiga je razdeljena na dva dela: pismo, ki ga je Baldwin napisal 14-letnemu nečaku na 100. obletnico ukinitve suženjstva in na regleksijo avtorjevega življenja v Harlemu. 

Knjigo lahko kupite tukaj.

4. Beloved 

Avtor: Toni Morrison

Knjiga opisuje trpljenje in posledice, ki so jih doživljali sužnji in njihovi naslednjiki. Roman je nastal po resnični zgodbi o suženjski materi Sethe, ki ji iz plantaže uspe pobegniti v Ohio, kljub temu pa se ne uspe otresti duhov preteklosti. 

Knjigo lahko kupite tukaj.

5. Your Silence Will Not Protect You

Avtorica: Audre Lorde 

"Nisem svobodna, dokler obstajajo ženske, ki niso," je leta 1986 povedala Lorde. "In nisem svobodna, dokler obstaja en sam človek afriško-ameriškega porekla, ki je vklenjen." V tej knjigi boste našli zbirko njenih govorov in zapisov.

Knjigo lahko kupite tukaj

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Gucci zapušča koledar tednov mode, kdo bo naslednji?

Najbolj brano