Zakaj moški ljubijo drugače?

Moški so nesposobni ljubezni, odnosov, predanosti, močnih čustev. Eno navadno izogibanje odgovornosti, bi rade rekle. Toda ali imamo prav? Je res tako lahko ljubiti novo generacijo žensk, ki hoče od moških nemogoče akrobacije? 

Zakaj moški ljubijo drugače? - Foto: profimedia

Da bi zadovoljili generacijo perfekcionistk in karieristk morajo moški danes pogosto zanikati svojo pravo naravo. In rešitev? Razumeti, da je razlika med moškim in žensko temelj ljubezni in da brez trenja ni razvoja.

Frka

O razliki med moškim in ženskim čustvovanjem sem se začela resno spraševati šele zadnje čase, ko se družim z moškim, ki je popolnoma drugačen od vseh mojih nekdanjih. Če bi ga že morala popredalčkati, bi ga pospravila v predalček z nalepko Mačo. Že tako malo govori, torej o čustvih še malo manj. Včasih se zalotim, da sem nezadovoljna.

Ne, včasih se zalotim, da se bom od nezadovoljstva kar razpočila, pa čeprav sem zaradi petih orgazmov videla vse zvezde. Ker jaz, Alja, 33, novinarka, vsako sekundo dneva čakam na njegov Ljubim te. Pet mesecev! In še nič. Pa ne gre samo zato. Tudi njegovi občasni umiki mi načenjajo živce. Včasih mora biti sam, se po več dni ne javi, če ga pokličem jaz, pa je po telefonu tako hladen, da kar zmrznem. Dovolj, da se za trenutek sesuje moj svet.

Ni ga čez allstarke …

Za bitko med mojim starim in novim ‘softverom’ gre, saj vem: moja ‘visoka’ zavest ve, da je edino pomembno, da ljubim jaz, in da če ljubim tako, kot je prav, ljubezni oziroma priznanja ljubezni v zameno za svojo predanost ne smem pričakovati. Moji stari primitivni geni pa zahtevajo čustveno razvajanje.

Toda … pretekle izkušnje so me naučile, da moških, ki so mi dali preveč, ki so mi izlivali čustva in me z njimi dušili, nisem mogla ljubiti. Vlogi med moškim in žensko sta se zabrisali in spolna privlačnost je ugasnila veliko prehitro. Hitro sem prevzemala vajeti v odnosih, oblekla hlače, slekla krilo, tudi samostoječe nogavice, s sebe samozavestno frcnila celo visoke pete … Kaj naj vendar počnem s pomehkuženim moškim?

Prosite, dano vam je

Zdaj, ko sem dobila, kar sem želela, pa se spet pritožujem? ‘Dobila’ sem moškega, ki mi že več mesecev omogoča, da čutim sladko bolečino začetka odnosa, ki mi pusti, da hrepenim, in v meni vzbuja željo, da bi bila zanj vedno boljša. Končno imam ob sebi nekoga, ob katerem se znova počutim žensko.

Pustila sem si rasti lase in znova si kupujem seksi spodnje perilo … ker se tako počutim. A ta moški mi ne reče, da me ljubi! ! ! Zato sem se odločila, da pridem stvari do dna. Sklicala sem nekaj svojih moških prijateljev in se z njimi odkrito pogovorila o tem, kaj čutijo do žensk, kako čutijo in tudi zakaj so (nekateri) pri svojih štiridesetih še (ali ponovno) samski.

Krizni sestanek

Začela sem s svojo ‘težavo’, pa mi ni nihče prikimal. Kako to, ko imam pa vedno prav? Namesto tega me je Aleks vprašal, kaj mi je všeč na moškem, čez katerega robantim. Začela sem naštevati: Všeč mi je, da me v posteljo odnese na rokah, všeč mi je, kako se ljubi z mano, hm, ko me boli trebuh, mi nanj položi roko in tako ostaneva tudi uro …

Ko mu želim pretirano streči, me ustavi in reče, naj ne delam zanj stvari, ki jih lahko stori sam. Ko se spravljava ven z motorjem, natančno preveri, ali je z mojo čelado vse v redu, čeprav sem si jo nataknila že stokrat. V mestu me sramežljivo objame okrog ramen, čuti se, da tega ne počne vsak dan, včasih me prime celo za roko. Že nekaj dni po tistem, ko sva se spoznala, me je predstavil vsem svojim prijateljem. Zdelo se mi je, da je ponosen name. Ampak še vedno me ni predstavil svojim staršem! Evo, ne misli resno z mano!

Namesto da bi uživala

Tišina. Moji fantje se muzajo in čudijo. Aleks objavi, da me ima tip totalno rad, zato naj raje uživam in neham pričakovati od njega tisto, česar mi še ni pripravljen dati. Moj visoki ego od njega zahteva načrte, hrepenenja, izpovedi čustev, moja duša pa je popolnoma zadovoljena. Moja duša ve, da tudi jaz po petih mesecih poznanstva še nisem pripravljena na skupno življenje. Samo malo bolje bi ga rada še spoznala …

In namesto da bi se zanj trudila biti kvalitetna partnerica z dobro ener­gijo, preprosta, zabavna in pozitivna, iščem dlako v jajcu! In to v primeru, ko je jasno, da moški z mano ni le zaradi seksa – to vem, ker požre marsikatero mojo pikro, čeprav je mačo. Sicer mi jasno pokaže, do kam lahko grem in kje sem prestopila črto. In nato mi oprosti, ker sem … citiram … ženska! Včasih ne zdržim in iz mene bruhne Ljubim te, on pa me samo stisne k sebi in reče: ‘Ko boš to izrekla brez želje, da bi ti rekel enako, ti bom povedal nekaj, kar ti bo všeč.’ In nato me drži v naročju, dokler se ne zjokam.

Halo Houston, težave pri izražanju čustev!

»Ženske mislite, da je edini pravi način vaš. Ta, ki ste si ga izmislile ve. Ljubiti prav za vas pomeni ljubiti tako, kot ljubite ve. Jaz sem svoji bivši ženi iz ljubezni naredil celo otroka, pa mi je vseeno očitala, da je ne ljubim zadosti. Kako bi ji lahko drugače kot z odločitvijo za otroka pokazal, da jo ljubim? Takoj sem vedel, da je prava zame. Naučila me je marsikaj o ljubezni, odprla je moje srce. Pred njo ženske na cesti nikoli nisem držal za roko. Moj oče je bil do mame vedno hladen in strog. Redko se je raznežil. Tako kot on tudi jaz nisem najboljši v besedah.

Zdi se mi, da sem ji z dejanji čisto vsak dan dokazal, da jo ljubim. A njej ni bilo zadosti. Jaz mislim drugače: če nekomu vsak dan rečeš, da ga ljubiš, besede popolnoma izgubijo vrednost, jaz pa sem čutil vrednost ljubezni do nje in sem jo poskušal ohraniti. Sploh pa mi je velikokrat zaprla usta, ko je od mene zahtevala, naj ji povem, kaj čutim do nje. Zaradi teh njenih izpadov sem se verbalno zaprl vase, « je mirno priznal Aleks, 38, recimo podjetnik.

Razpeti med potrebo po neodvisnosti in ljubezni

»Če se moški z žensko zabava, je nemogoče, da bi mislil na prevaro. Moški imamo radi zabavne, sproščene ženske, Ni treba, da so noro lepe, zadostuje, da so prijetne, seksi in nagajive, « doda Borut, 39, v politiki. »Nismo pa moški tako konstantni v svojem čustvovanju kot ženske. S tem pa ne mislim, da jih moramo imeti po nekaj hkrati, da bi bili zadovoljni.

Ne, s tem mislim na potrebo, da se včasih moramo za nekaj časa oddaljiti, da bi se spet našli, spet počutili neodvisne, čeprav nas partnerski odnos popolnoma zadovoljuje. V dneh, ko moram razmisliti določene stvari o sebi ali o poslu, moja draga začuti paniko in mi podtakne, da je ne ljubim več. To me resnično spravi v slabo voljo in včasih pomislim, da jo je zares težko ljubiti. Kdaj bo postala bolj modra? Nato traja dneve in dneve, da se neha držati name, in v teh dneh mi po pravici ni do seksa z njo.«

Tiralica za ženstvenimi ženskami

Vrsta je na Mateju, ki je, če spet predalčkam, najmanj mačo od vseh zbranih. »Do te nove generacije nikoli zadovoljnih žensk čutim odpor. Kje je njihova mehkoba? Ne znajo več zapeljevati, samo zahtevajo. Tudi mi ljubimo s strastjo, strahom, nežnostjo in globino. A nam včasih to ni dopuščeno.

Sam ne vem več, kako dati kompliment ženski. Če ji rečem, da je lepa, me obtoži, da jo hočem spraviti v posteljo. Če ji rečem, da je pametna, mi očita, da se mi ne zdi lepa. Če jo prosim, naj bo seksi zame, mi reče, da ni kurba. Od kje izvira to nezadovoljstvo? Odnos med moškim in žensko je postal vojna, v kateri ni zmago­valcev. Sam si želim iskrenosti in predaje. Kako bom to ubesedil, pa je moja stvar. Če je ženska nežna in preprosta, se lahko zgodi, da se mi hitro razveže jezik. Če se upira, pa dobim odpor tudi jaz, « ne more skriti razočaranja Matej, 35, prevajalec.

Kaj v resnici potrebujejo?

»Ženske pogosto mislijo, da potrebujemo samo večerjo na mizi in dober seks, to pa je daleč od resnice. Potrebujemo zaupanje, občutek sprejetosti, spoštovanje, spodbudo, dober seks in dobro hrano, « se v pogovor vključi Marko, 39, osnovnošolski učitelj. »Saj vendar nismo tako močni, kot bi radi delovali navzven. In niti nismo takšne face, kot bi od nas pričakovale ženske.

Teza, da prihajamo z različnih planetov, je butasta. Prav tako občutljivi smo kot ženske, v nekaterih stvareh smo celo dosti bolj šibki. Kaj ni naša maska znamenje, da nekaj prikrivamo? Naša potreba po kontroli in čustveni nevpletenosti je velikokrat le strah pred izgubo.

Zase vem: bolj ko mi je ženska všeč, bolj moško se bom obnašal, če moško pomeni vse to, kar nam drage dame očitajo …« Vsesplošen smeh. Sogovorniki menijo, da so priznali že veliko preveč. Ampak če bo članek pripomogel k večjemu razumevanju med spoloma, so pripravljeni žrtvovati še kakšno skrivnost.

Kaj lahko v resnici dajo?

Oziroma: kaj bi se me lahko naučile od njih? »Preprostosti! « izstreli Jani, 36, računalniški programer. »Jasnosti in uživanja v trenutkih. Ve si postavljate preveč vprašanj. Moja draga je noseča in njeni hormoni so prevzeli kontrolo nad najinim življenjem.

Ko ji zadnjič zvečer nisem povedal, koliko mi pomeni, se je jokala vso noč, naslednje jutro pa mi je napisala dolgo pismo, v katerem je razdelala vse najine probleme. Odgovoril sem ji zelo po moško, z enim stavkom sem ji obrazložil, da se ne strinjam z njenimi trditvami, da pa jo zvečer vabim na romantično večerjo.

Ko sem ji popoldne prinesel čokolado, me je obtožila, da imam zagotovo slabo vest: ali sem jo prevaral ali pa se zavedam, kako hudo jo zanemarjam! «

Strah pred zavrnitvijo

Miha, 40, gostinec, moj večno samski prijatelj, pojasnjuje razloge za njegov samski stan. »Pred 20 leti je bilo dosti bolj preprosto. Ženske še niso bile alergične na dvorjenje. Zdaj te gledajo, kot da si brezzvezen obupanec, če jim v lokalu nameniš prijazno besedo. Saj so izjeme, kate­rim je mogoče celo kupiti pijačo, ne da bi se počutile, da kupujem njih, a večina ne ve več, kako se obnašati do udvorljivega moškega. Tako se nam je v kosti zalezel strah pred zavrnitvijo.

Ne razumem, saj sem prepričan, da vsi iščemo enako: ljubezen. Za nas je ta vsaj na začetku bolj fizične narave, ni pa rečeno, da ne bo prerasla v kaj več. Opažam, da ženske danes hočejo vse takoj, ne da bi počakale, da bi v nas dozorela čustva. Če se ne zaljubimo na prvi pogled, je že kriza. Pa še nekaj je: mislim, da ženske danes raje osvajate, kot da bi se pustile osvajati. To mene kot moškega rahlo moti. V sebi imam lovski nagon, ki pa ga ne morem uporabiti nikjer drugje kot pri športu. Če moški ne more vsaj navidez dominirati v odnosu, se ne počuti moškega in izgubi spolni interes do ženske, v katero se je zaljubil.«

»Ne veste, kaj bi rade …«

zaključi Kristjan. »V bistvu nam olajšate dvorjenje in življenje na splošno, potem pa se pritožujte, ker nismo dovolj moški. Razvajate nas! Jasno je, da se potem ne trudimo več, da bi vas presenetili. Postanite nam spet izziv, mehke in ženstvene, pa bomo za vas prečkali več kot samo cesto. Bodite zahtevne kot kraljice, pa vas bomo tako obravnavali. Le odločite se: bi rade moške ali osebne tajnike? «

Uf, rahlo zmedena sem: danes mi je dragi namreč po kurirju poslal šopek rdečih vrtnic. Kot nora sem po šopku brskala za listkom, na katerem bi črno na belem bilo zapisano v mojo osebno zgodovino, da me ljubi. Nič.

P. S.: Kot da rdeče vrtnice ne bi pomenile prav tega …

Pripravila Alja Maček

Preberite še: Naj živi romantika! in "Mislite, da jo je kdo podprl, pa čeprav smo jo leta in leta videvali z modricami na obrazu?"

Preberite tudi: Ne boš verjela, kaj te lahko dela zelo nesrečno in Zakaj moški obožujejo zahtevne ženske?

Najbolj brano