Stilska zmaga

Zmagovalca dosedanjih stilskih izzivov Petra Movrina in Jakoba Jurkoška smo vprašali, kaj počneta zdaj in kako je zmaga vplivala na njuni življenji.

Stilska zmaga - Foto: Fotografija arhiv Elle

Zakaj si se udeležil tekmovanja za naj stilista pod okriljem naše revije?


Peter:
Udeležil sem se ga, ker se mi je zdel nadvse zanimiv natečaj in zagotovo nekaj svežega na slovenskih tleh. Že filozofija in to, kako je bil projekt profesionalno zastavljen, sta me povsem fascinirala in vedel sem, da se v tem lahko izrazim v pravem pomenu. Elle ženska se mi je že od nekdaj zdela blizu, tudi ko sem najraje listal francosko izdajo, še preden je naša ugledala luč sveta. Prepričan sem bil, da lahko svojo interpretacijo ženske Elle predstavim tudi slovenskemu uredništvu in množici.

Jakob: Udeležil sem se ga iz gole radovednosti, kako moj način stiliranja vidijo strokovnjaki, ljudje, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Ali je zmaga pomenila kakšno spremembo v tvojem življenju?


Peter:
Nedvomno. Takoj so me začeli klicati iz nekaterih trgovin, če bi jim bil pripravljen svetovati pri oblačenju lutk. (smeh) Ker sem bil takrat tudi eden od finalistov na natečaju, ki je bil pod vodstvom znamke Paul Smith, vendar s področja oblikovanja, so me takoj po zmagi na Elle poklicali, ali bi želel sodelovati z njimi pri reklamnih kampanjah. In pa, seveda, edinstvena izkušnja je sodelovanje z Almiro Sadar, ki še traja. Delanje na pariških sejmih zanjo je bilo neprecenljivo.

Jakob: Zmaga na natečaju mi je odprla vrata do sveta mode, spoznal sem veliko ljudi in pridobil ogromno poznanstev, še kako potrebnih za preživetje v svetu mode.

Se boš še naprej ukvarjal z modo?

Peter: Seveda. Na prvem mestu je seveda oblikovanje oblačil. Seveda sodi zraven tudi stiliranje, saj v končni fazi s celostno podobo kolekcije gradiš svoje ime. To je tvoja identiteta in predstava tvoje filozofije. Trenutno zaključujem tretji letnik na naravoslovnotehniški fakulteti in se na neki način spogledujem s tujino, čeprav sem nad našo fakulteto vedno bolj navdušen, saj je res dobra in ti da veliko znanja z različnih področij likovnega in oblikovnega znanja, tako da razmišljam tudi o vpisu na magisterij pri nas. A vmes bo zagotovo leto tujine. (smeh)

Jakob: Z modo se vsekakor še želim ukvarjati, zato zdaj, oktobra, začenjam študij oblikovanja tekstilij in oblačil v Ljubljani. Kam me bo poklicna pot pripeljala, pa bo povedal čas. Moja velika želja je študij modnega stiliranja v tujini.

Kateri oblikovalec je po tvojem za to sezono ustvaril top kolekcijo?


Peter:
Zelo težko bi omenil enega. Kar nekaj me jih je navdušilo s posameznimi kosi, kot so suknjiči in telovniki iz perja Ann Demeulemeester, znamka Acne z džinsom in pilotskimi jaknami, srajce in obleke Nataša Peršuh, dodatki, čevlji, džins ter jakne in plašči s prevelikimi rokavi Maison Martin Margiela, krila, lisice in suknjič z dvorednim zapenjanjem Almira Sadar …

Jakob: Zaradi minimalizma in barv, ki so mi blizu, kolekcija Stefana Pilatija za Yves Saint Laurent. Všeč pa mi je tudi kolekcija Alexandra Wanga, predvsem obutev in dodatki.

Kakšno sporočilo bi pustil naslednjemu zmagovalcu stilskega izziva?


Peter:
Želim si, da bi zmago upravičil z dobrimi projekti in jo znal izkoristiti v svojo korist. Zmaga je šele začetek, tisto po njej je to, kar šteje. Zmaga je kot vstopnica za koncert.

Jakob: Zmago naj maksimalno izkoristi in uživa v vseh možnostih izražanja svoje kreativnosti.

P. H.

Najbolj brano