Maja Raspopovič: Manekenstvo je garaško delo

Maja Raspopovič, direktorica modne agencije Model Group, kot nekdanja manekenka dobro pozna lepe in grde plati modnega posla. V intervjuju za revijo Story je spregovorila tudi o tem, da je to garaško delo, ki je mnogokrat odvisno tudi od tega, da je dekle ob pravem času na pravem mestu.

Maja Raspopovič: Manekenstvo je garaško delo

Kakšne so razmere na modnem trgu v Sloveniji?

Ni najbolj rožnato, pritoževati pa se tudi ne moremo.

Je Slovenija lahko dobra odskočna deska za dekle, ki želi biti vrhunska mane­kenka?

V Sloveniji imamo danes kar nekaj kakovostnih fotografov, zato lahko punca dobi zelo dobre testne fotografije, a če želi biti vrhunska manekenka, mora čim prej v tujino. Pri nas punce seznanimo s poslom, da vidijo, ali jim je delo sploh všeč, naučimo jih profesionalizma, da so za tujino maksimalno pripravljene.

Ali lahko dekle ali pa tudi fant v Sloveniji živi od manekenstva?

Treba se je zavedati, da je manekenstvo sezonsko delo, torej lahko model v mesecu dni zasluži ogromno denarja, potem pa dva meseca ali več nič. V agenciji imamo kar nekaj modelov, ki na letni ravni zaslužijo zadovoljive vsote.

Kaj je tisto, kar naredi manekenko 'vredno'?

Seveda mora imeti zanimiv obraz in skladno postavo, za uspeh pa je potrebno še veliko več. Točnost, zanesljivost, vztrajnost so le nekatere od lastnosti, ki jih mora imeti dober model.

Bi lahko rekli, da poleg garanja in ustreznega videza pri tem, da dekle dobi dobro ponudbo, veliko vlogo odigrata tudi sreča in naključje?

Zagotovo. Ob pravem času na pravem mestu je pregovor, ki v manekenstvu zelo drži.

Kakšni so trenutno trendi? Katere manekenke so najbolj iskane? So idealne mere še vedno 90-60-90?

Moda je zdaj zelo raznolika, vsak lahko najde nekaj zase, tako je tudi pri modelih. Odvisno od tega, kam agencija usmeri kariero modela. Nekateri se odločajo za klasiko, kjer so idealne mere še vedno 90-60-90, to so punce ‘komercialnega tipa’, nekateri pa so za bolj poseben videz, zlasti pri kampanjah visoke mode in na modnih tednih.

So še vedno iskane zelo mlade manekenke?

Ja.

Pri katerih letih lahko rečemo, da je manekenka starejša?

To je odvisno od vsake posameznice, od njenega videza, kože, postave. Imamo kar nekaj punc, ki so tik pred 30. letom in odlično delajo. Tudi v tujini.

Kako najdete dekleta, ki potem delajo v vaši agenciji?

Imamo skavtinjo, ki za nas išče modele. Če pa seveda najdem perspektiven obraz, sem tudi jaz tista, ki punco ali njeno mamo pocukam za rokav. Logično je, da ne morem kar odkorakati mimo.

Delo v modnem svetu vedno dviguje veliko prahu, kar nanj meče precej slabo luč … Kaj je tako lepega v delu modela, da je vredno vztrajati?

Spoznaš ogromno zanimivih ljudi, veliko potuješ, poleg tega te zavrnitve, ki jih v modnem svetu ni malo, izoblikujejo v čustveno močno osebo.

Zagotovo pa se dogaja, da dekleta dobivajo tudi nespodobne ponudbe … Kako jih pripravite na to?

Puncam vedno govorim, da je to delo kot vsako drugo. Če si kot oseba stabilen, močen in če veš, kaj si v življenju želiš, se ti ne more zgoditi nič, česar sam ne bi želel. V zvezi z nespodobnimi vabili pa - puncam že ob vstopu v našo agencijo povemo, da zastopamo tiste, ki si želijo biti model, in ne kaj drugega.

Verjetno se okoli njih vrtijo tudi ljudje, ki se samo predstavljajo kot pomembneži v modni industriji. Kako se lahko ubranijo pred njimi?

Modelom vedno pravim, naj posredujejo agentovo telefonsko številko, če jim kdo karkoli obljublja, pa naj bo to v Sloveniji ali v tujini. Tako ljudje natančno vedo, pri čem so in kaj lahko dobijo od določene osebe. S tem jim daš stoodstotno vedeti, da si profesionalen.

Ali ste v svoji karieri manekenke in pozneje modne agentke srečali veliko deklet, ki so bila pripravljena storiti vse za kariero, ali so to le izjeme?

V tem svetu srečaš marsikaj. Od podtikanj do bolestne ljubosumnosti, ko so punce pripravljene za kariero narediti vse. Treba se je zavedati, da nekatere punce pridejo s kovčkom, v katerem je vse njihovo življenje. Torej zanje ni možnosti vrnitve.

Se dekleta zavedajo, čemu vse se je treba odpovedati za uspeh?

Občutek imam, da vse bolj. Po drugi strani pa so še vedno dekleta, ki jim vse poveš in razumejo, a ko to doživijo, ne prenesejo pritiska. Ni več prostora za zamujanje, muhavost in vzvišenost. To je resno delo.

Poznate primer, da je dekle zaradi tega dela na primer pustilo šolo, šlo v tujino in se po dveh ali treh letih vrnilo, obupano in brez denarja?

Seveda so tudi takšne zgodbe. Težava nastane, ko začne punca služiti veliko denarja in ga sproti zapravlja. Treba se je zavedati, da to ne bo večno, in pametno ravnati z denarjem.

V zadnjih letih so supermodele na naslovnicah revij in v oglasih modnih oblikovalcev in kozmetičnih izdelkov skoraj zamenjale slavne igralke. Mislite, da se bo doba supermodelov še kdaj ponovila?

Očitno te punce še vedno zelo dobro prodajajo izdelke, zato so jih naročniki tudi pripravljeni plačati. Težko je reči, vendar mislim, da takšnih zlatih časov ne bo več.

Tekst in fotografije, vir: Story

Najbolj brano