Mača Manija: kako uporabiti čaj, ki je osvojil Instagram (napotki Elle dekleta)

Čaj mača se pije tako v veganskih lokalih kot v natrpanih Starbuckih. Med njegovimi oboževalci so Gwyneth Paltrow in Ashley Olsen ter članica elitne newyorške družbe, Hannah Bronfman. 

Lifestyle, 10. 11. 2017

In njegova dodana vrednost? Nedvomna fotogeničnost, ki ga je popeljala med zvezde Instagrama.

matcha mača

Hranilna vrednost

Ta zeleni čaj, ki nastane z drobljenjem čajnih listov med dvema kamnoma, Japonci poznajo že tisočletje. Tradicionalno se pije z vodo.

Absorpcija celih listov omogoča izkoristek izjemnega bogastva hranilnih vrednosti, kot so katehini (močni antioksidanti), klorofil, teanin (aminokislina, ki aktivira razpoloženje), beta karoten in vitamin A.

Mača ima pomlajevalne in energijske učinke ter povečuje oksidacijo maščob, naravno razstruplja telo in pomaga celo pri zbranosti. A pazite, kofein v njem lahko vpliva na spanje, zato ga raje pijte zjutraj.

Očarljiv okus

Čaj mača ima žameten, rahlo grenak in izrazito zeliščen okus. Najbolj priljubljena različica je matcha latte, peneča mešanica prahu mača in mleka (kravjega, sojinega ali mandljevega, ...)

KAKO GA UPORABITI?

Sladka različica

Prah mača lahko vmešamo v piškote, pralineje, pecivo, tiramisu, smutije, ... Dve čajni žlički lahko na primer vmešate v klasičen recept za vaniljevo kremo ali strjenko.

Slana različica

Potresete ga lahko po svežem siru, najbolje kozjem ali ovčjem, ali zelenjavni rižoti. Odlično se poda tudi k ribjim omakam ali potresen po karpaču rdeče pese z nekaj kapljicami olivnega olja in limoninega soka.

Matcha tortilja

Kaj pravite na mača tortilijo s špinačo, avokadom, zeleno papriko, sladko koruzo in gobami?

MATCHA LATTE

lahko pripravite tudi doma

V skodelico dajte polovico čajne žličke prahu mača, prilijte palec in pol vroče vode in počasi mešajte z bambusovo metlico (chasen), dokler zmes ne postane gladka. Če metlice nimate, lahko prah z vodo zmešate s čajno žličko.

Segrejte 1,5 decilitra mleka in ga spenite, nato s tem prelijte mešanico mača. Če je potrebno, po želji dodajte čajno žličko medu ali agavinega sirupa.

Napisala: Manca Pogačar

Foto: Profimedia, Instagram Matcha Maiden

Preberite še: → Najbolj fotogenični kotički Slovenije (po izboru Instagramerjev)

Priporočamo tudi: → Alenka Košir: V življenju je našla popolno ravnovesje - preverite, kako!

Najbolj brano