Pero meseca - Erika Pavlin

28. 7. 2011
Pero meseca - Erika Pavlin

Ne zgodi se prav pogosto, da bi knjige nosile častno pokroviteljstvo – sploh pa ne prve dame države. Zasluga Barbare Miklič Türk je pomoč – tako z imenom kot iskanjem sponzorskih sredstev – pri izdaji prav posebne knjige.

Navihane pesmice iz živalskega sveta Erike Pavlin spremljajo nadvse ljubke točkaste ilustracije Vesne Fabjančič Rustja. Drugačnost knjige Žabe, stonoge in druge glavne vloge je v tem, da je nastala iz prijateljskega odnosa med likovno pedagoginjo in varovanko Varstvenega centra Tončke Hočevar v Ljubljani.

Zakaj ste se odločili za častno pokroviteljstvo knjigi? To se pri nas ne zgodi prav pogosto.

Ker so me prosili, ker se mi je zdelo zelo zanimivo in ker takšne knjige ni lahko izdati. Že od samega začetka sem bila navdušena nad idejo o njej in predvsem nad njeno avtorico, ki je odlična mentorica svojim učencem.

Udeležujem se veliko dogodkov za ljudi s posebnimi potrebami, kjer srečujem same čudovite osebe. To je zame zelo pomembno, saj je v taki družbi lepo in polno optimizma; tu si mnogi prizadevajo za nekaj dobrega – za vse. To je treba podpirati in si prizadevati, da bi prišle v tisk tudi njihove knjige.

Sicer pa naj bi ideja o zbirki pesmic Žabe, stonoge in druge glavne vloge nastala na razstavi, na kateri ste opazili pointilistične slike Vesne Fabjančič Rustja.

Razstava je bila fantastična, kakovost del visoka. Predvsem me je pritegnila slika Turka, sedečega pod drevesom. (nasmeh) Vzpostavili smo stik in se dogovorili za podporo. Prav vsakdo ima kakšno sposobnost, mora jo izvabiti iz sebe in pokazati svetu – in take stvari je treba podpirati. Slikanica je posebna, saj pokaže, kako je mogoče uživati v fantastični umetnosti, ki jo je likovna pedagoginja znala izvabiti iz mlade ilustratorke, pesmice pa so zelo hudomušne.

Hermina Kovačič

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc