Murat & Jose: Pa če se strinjate ali ne

20. 3. 2009
Murat & Jose: Pa če se strinjate ali ne

Murat & Jose sta se bolj resno začela ukvarjati z glasbo po koncu srednje šole. Danes veljata za eno najuspešnejših in najbolj prepoznavnih imen slovenske hip hop scene. Njun težko pričakovani drugi album z naslovom Tuki not je bil pri poslušalcih odlično sprejet.

Vajina besedila so večinoma avtobiografska in vaju predstavljajo v luči aktivnih opazovalcev vsakdanjega življenja in ljudi. Kakšnega odziva si želita in kakšno sporočilo želita prenesti poslušalcem?

Besedila piševa predvsem zaradi sebe in iz sebe. Ne sprašujeva se toliko, kaj želiva od poslušalcev, ampak bolj, kaj želiva od sebe oziroma kaj želiva povedati. Prenašava predvsem lastna razmišljanja. Poslušalec se lahko z njimi strinja ali pa ne. Tisti, ki se strinja, bo verjetno bolj z veseljem poslušal glasbo. Zdi se nama, da se na ta način, prek glasbe, povezujejo ljudje, ki podobno razmišljajo, po drugi strani pa morda odpirava teme, o katerih nekdo sploh še ni razmišljal.

Kje sta črpala ideje za glasbeno plat plošče?

Glasbo smo ustvarjali skupaj z bendom in je nekako mešanica idej vseh članov. V njej se tako čutijo vplivi raznih zvrsti, ki jih poslušamo in ki vplivajo na nas. Osnovni ritem zagotovo izvira iz hip hopa, vendar so vplivi drugih zvrsti zelo močni.

Nad hip hopom sta se navdušila v srednji šoli in od takrat je minilo že nekaj časa. Kako vidita svoj glasbeni razvoj? Sta postala glasbenika, kakršna sta si želela biti?

Že ko sva v srednji šoli delovala v skupini Captamur, sva si želela, da bi izdali svoj album. Na žalost se to ni zgodilo in do izdaje prvega albuma je preteklo še kar nekaj časa. Vendar pa sva zelo zadovoljna z uspehom, ki sva ga dosegla po izidu prvenca, saj tega nisva pričakovala. Upava, da se bo najin glasbeni razvoj nadaljeval. V glasbi naju zanima veliko stvari, od tega, kar delamo z bendom, do ustvarjanja glasbe za gledališče, radijskih iger, pisanja tekstov za dobre pevce …

Naslov vajinega zadnjega albuma je Tuki not in ima lahko različne pomene. Kakšna je vajina interpre­tacija naslova?

Kot že rečeno, vsak si lahko razlaga naslov po svoje. Tudi midva si ga na različne načine. Lahko pomeni to, kar se dogaja v najinih glavah, kaj čutiva, kaj se dogaja v Sloveniji, v družbi na splošno, skratka povsod: v srcu, v glavi in vse naokrog.

Maja Djordjevič