Kulturni napovednik, od 28. februarja do 12. marca

27. 2. 2008

Pomlad se nezadržno bliža, mi pa smo vam za prve dni marca znova pripravili nekaj predlogov za izlet k različnim kulturnim poslasticam. Ne pozabite - 8. marca praznujemo dan žena in čeprav praznik nima več take veljave kot nekoč, bo vaša mama, sodelavka ali prijateljica vseeno prav gotovo vesela kakšne rože . .

FILM

Na redni spored kinematografov 28. februarja prihaja romantična drama Ljubljena Jane, ki govori o mladosti in ljubezni slovite Jane Austen preden je postala znana pisateljica. 6. marca že nestrpno pričakujemo premiero komične drame Juno, ki je čez lužo doživela presenetljiv uspeh tako pri občinstvu kot pri kritikih in velja za pravo filmsko poslastico. Za romantične trenutke na velikem platnu bosta poskrbela Gerard Butler in Hilary Swank v filmu P.S. Ljubim te, ne spreglejte pa tudi odličnega dokumentarnega filma Odvetnik terorja o advokatu Jacquesu Vergesu, ki je v svoji karieri branil tako diktatorje in teroriste kot vojne zločince.

GLASBA

28. februarja bo v ljubljanski Cvetličarni MediaPark nastopila priljubljena hrvaška skupina Psihomodo Pop, 1. marca pa bo v Cankarjevem domu s svojo orientalsko poetiko orkestralne in filmske glasbe gostoval sloviti skladatelj in pianist Omar Khairat, istega dne pa se lahko opravite tudi na koncert Jana Plestenjaka, ki bo nastopil v Žireh. 4. marca bodo na svoj račun prišli oboževalci skupine Nightwish, ki se bo v sklopu evropske turneje ustavila v ljubljanski Hali Tivoli, na dan žena pa se lahko odpravite v Cankarjev dom na "lokalne sevdalinke" v izvedbi Amire in skupine Mostar Sevdah Reunion ali na koncert legendarnega Vlada Kreslina, ki bo v Plesnem forumu Celje na isti dan predstavljal novi album z naslovom Cesta.

ODER

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega si lahko od 28. februarja ogledate dramo Draga Jančarja Lahka konjenica, ki je že dvanajsto Jančarjevo delo, uprizorjeno na slovenskih odrih. 6. marca bo na odru KUD France Prešeren v Ljubljani uprizorjena monokomedija Kabarete Simpozij Andreja Rozmana Roze in njegovega Rozinteatra. Na odru mariborskega SNG te dni ne zamudite opere Carmen, v Cankarjevem domu pa si lahko 11. in 12. marca še vedno ogledate plesno predstavo Yin in Yang.

RAZSTAVE

Od 4. marca si lahko v Mednarodnem grafičnem likovnem centru ogledate razstavo plakatov v Ljubljani med obema vojnama z naslovom Gospodična, vi ste lepi kot plakat. V galeriji Photon v Ljubljani bo medtem 6. marca otvoritev razstave X-Ray Art Staneta Jagodiča, ki predstavlja ustvarjalni del avtorjeve poti na področju rentgenskih montaž. Še do 11. marca v mariborskem razstavnem salonu Rotovž poteka prva pregledna razstava bienala slovenske ilustracije, v ljubljanskem Cankarjevem domu pa bo 4. marca otvoritev razstave Faraonska renesansa, ki je ne gre zamuditi, saj gre za edinstven dogodek, razstavljeni pa bodo tudi predmeti iz slovitih evropskih muzejev, od Berlina do Londona.