Kam je izginilo vajino poželenje?

Ko utihne razburjenje, ki je značilno za prva leta zveze, veliko ljudi brez pomisleka sprejme 'prijateljsko sožitje' s partnerjem. Vendar ...

Lifestyle, 21. 4. 2017

Seksualni problemi

Leta skupnega življenja niso ne izgovor ne ovira za odnos, ki je prežet z bližino in strastjo.

Če se je vajina intimnost izgubila nekje med skrbmi vsakdanjika, morda tudi prepiri ali drugačnimi pogledi na življenje, vama ni treba živeti brez nje (ali si jo poiskati drugje). Privabita si jo spet v svoj dom, v vajini srci.

Ko omenimo strast, največkrat pomislimo na zaljubljenost, začetek zveze, morda na kemijo, ki jo čutimo do kakšne posebne osebe. Manj verjetno je, da bomo strast povezali z dolgoletno monogamno zvezo, in se bomo ob zaljubljenih parčkih na spomladanskih klopcah le z nostalgijo spominjali svojih zaljubljenih let ...

Je vse skupaj res le še en velik dolgčas?

Če se boste v družbi pogovarjali o dolgoletnih zvezah, bodo prve asociacije najverjetneje prav to: enoličen seks, zmanjšanje spolnega poželenja, dolgčas v postelji ... Žal te asociacije in stereotipi pogosto lahko zares vplivajo na naša pričakovanja do spolnosti v dolgi zvezi in zmanjšajo naše težnje, da bi tudi po več letih skupnega življenja živeli strasten in predan odnos.

Vsakdanje skrbi para, ki živi skupaj, prinašajo tudi celo vrsto izzivov, s katerimi ni lahko živeti. Zaradi utrujenosti, finančnih skrbi, neizpolnjenih neizgovorjenih pričakovanj, strahu zaradi različnosti, skrbi glede vzgoje otrok številni pari sčasoma zaplavajo v morju nestrinjanja, medsebojnih zamer, razočaranj, potisnjene jeze, obupovanja, in počasi, a zagotovo se, če ne delajo na zvezi, sčasoma oddaljijo. Tako počasi, ne da bi sploh opazili, umirajo tudi njihove intimne vezi. Žalostno, ker sta prav intimnost in strast tisto, o čemer sanjamo, ko nismo v zvezi.

Najhitreje naraščajoči spolni problemi v zahodnem svetu tako za ženske kot za moške so danes pomanjkanje spolnega poželenja, spolno umikanje enega ali obeh partnerjev ter izostanek spolnega interesa ne glede na zunanje dražljaje. Seveda zaradi tega oba partnerja lahko postaneta napeta in nezadovoljna. Poleg tega, da to lahko povzroči ugovarjanja in obtožbe v zvezi, partner osebe, ki je izgubila spolni interes, lahko začne trpeti zaradi pomanjkanja samospoštovanja in samozavesti. Intimnost je v takšnih okoliščinah verjetno že dolgo nazaj zapustila odnos.

Vir: Sensa.si

Najbolj brano