Kako izmeriti porcijo špagetov ali najlažje olupiti česen: 9 preprostih trikov, ki vam bodo pomagali v kuhinji

18. 5. 2022
Deli
Kako izmeriti porcijo špagetov ali najlažje olupiti česen: 9 preprostih trikov, ki vam bodo pomagali v kuhinji (foto: Instagram)
Instagram

Internet je preplavljen s seznami in videoposnetki, kako si olajšati življenje z uporabo stvari, ki jih ima večina od nas doma, a do zdaj še nismo zares verjeli v njihovo koristnost in uporabnost. Ali pa nas s temi triki še nihče zares ni seznanil? 

Ker je delo od doma vedno bolj na udaru, mnogi med nami več časa preživijo v kuhinji. Od vsakega posameznika je odvisno, ali je ta misel zanj vznemirljiva, zastrašujoča ali oboje, a za mnoge je skrb za zdravje v ospredju pri opremljanju omar in pripravljanju obrokov. Tudi če ste v kuhinji manj izkušeni, se lahko tolažite z dejstvom, da je kuhanje in pripravljanje hrane dejanje samooskrbe, še posebaj, če v teh, sicer vsakdanjih opravilih najdemo kanček radosti, s triki, ki lajšajo življenja.  To ni dolžnost, ampak eno najmočnejših orodij, s katerim lahko vplivamo na svoje zdravje in negujemo svoje telo, pravijo strokovnjaki. 

Pravijo celo, da je kuhinja srce doma. Če to drži, ali imate zdravo srce? Je vaša kuhinja urejena kot kuhinja kuharskega mojstra z Michelinovo zvezdico ali pa imate štiri predale za smeti, polnih pripomočkov, ki morda izgledajo obetavno, a se jih v vseh letih lastništva še niste naučili uporabljati? In hej, brez obsojanja, nihče ni popoln. Tudi vaša kuhinja je lahko čudovita in vi v njem, če se le pobližje spoznate s triki,  ki vam bodo resnično olajšali življenje

Ljubitelji dobrih hekerskih prijemov; kopalniških, dekorativnih, predvsem pa kuhinjskih, bodite pozorni, saj nam je internet  v zadnjem času postregel z nekaterimi najbolj življenjsko pomembnimi nasveti.

Ne spreglejte: 

Ko gre za kuhinjske "bližnjice", iščemo vse, kar nam olajša ali pohitri proces kuhanja, in za vas imamo nekaj odličnih trikov.

Tukaj je torej majhen izbor idej, ki so v veliko pomoč v kuhinji – preizkušene in dokazano uspešne!

Česen je nepogrešljiv pri številnih naših najljubših slanih jedeh, vendar ga je včasih težko pripraviti. Predstavljamo vam *najboljši* pripomoček za lupljenje česna, kar ste jih kdajkoli videli (in videli smo jih že nekaj). 

1. Kako najhitreje olupiti česen

To v kuhinji res drži, predvsem zato, ker naslednje tri dni ne boste imeli prstov z okusom česna.

Vzemite cel česen in ga z dnom dlani samo stisnite ob trdo površino, da se razdeli na posamezne dele. Te položimo kozarec, zapremo s pokrovom in močno pretresemo. Stresite približno minuto, opazili boste, ko se vse luske in membrane ločijo od češenj. In to je vse!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marina Soto | Personal Chef (@marinasotog)

2. Kako pripraviti jajčni toast ("egg in a hole")

Čeprav le malo na tem svetu lahko nadomesti lepo poširano jajce in toast z maslom, je takšen način priprave jajc lahko zelo privlačen na mizi, še posebej, če pripravljate zajtrk ali malico za več ljudi.

Z modelčkom za piškote (želene oblike), ki ga ima velika večina med nami pri roki v tem prazničnem času, izrežite sredino tanjše rezine kruha ali toasta. V ponvi segrejemo približno 1 žlico masla, pri čemer pazimo, da se maslo ne zažge. Na ponev položimo rezino kruha z zarezano obliko in na eni strani rahlo prepražimo, da postane hrustljava. Obrnemo rezino in eno jajce vlijemo v luknjo želene oblike. Pečemo do želene stopnje, da ostane rumenjak tekoč, in če iz neznanega razloga ne marate tekočega rumenjaka, kruh z jajcem obrnemo in končamo na drugi strani. V jamico v rezini kruha lahko vlijete tudi stepeno jajce z začimbami ali sestavinami po želji (drobnjak, origano, na kocke narezana šunka, nariban sir ipd.).

Vsekakor pa jajce na koncu peke solimo. To velja za vse vrste priprave jajc, še posebej za umešana jajca ali omlete, saj lahko sol loči vodo od jajca in daje jedi gumijasto teksturo.

Dodaten namig: Navadni kruh ali toast lahko zamenjate z italijanskim kruhom panettone, v velikonočnem času pa s pinco. Sladek okus kruha z rozinami se odlično poda k slanemu jajcu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liren • Kitchen Confidante® (@kitchconfidante)

3. Kako najlažje olupiti kuhan krompir

Če kuhate krompir, si prikrajšajte bolečino in ga pred kuhanjem ne lupite. Preden damo krompir v hladno vodo, v kateri ga bomo kuhali, ga operemo in z ostrim nožem radialno  zarežemo v lupino krompirja. Lupina bo po kuhanju na takšen način sama odstopila.

4. Kako ohladiti belo vino

Ker nas od vročih popoldnevov in pitja belega vina na terasah ne loči več veliko, je dobro vedeti, kako ohladiti belo vino, ne da bi ga razredčili s kockami ledu. Belo grozdje preprosto zamrznite. Grozdje je polno vode, ki bo zamrznila in ohladila vino v kozarcu, raztapljanje pa ne bo razredčilo vašega najljubšega vina. Poleg tega je v kozarcu videti zelo privlačno! To lahko storite z drugim sadjem, vendar je grozdje še vedno najbolj smiselno v kozarcu vina. Za pripravo čudovitega koktajla, lahko izberete tudi borovnice, ribez, robide itd.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

5. Kako uporabiti vino, ki ga niste popili do konca

Če se vam kdaj uspe znajti v situaciji, ko vam ostane vino, ki ga niste uspeli spili, in nekaj dni že stoji na kuhinjskem pultu, ga nikar ne zlijte v umivalnik. Vino, ki vam je ostalo preprosto vlijte v modelčke za led in postavite v zamrzovalnik.

Tako imate vedno, ko kuhate juhe, enolončnice, juhe, salse, že pripravljene kocke, ki bodo obogatile okus vaše omake. Enako lahko storite s katero koli bistro juho, da imate že pripravljeno osnovo za pripravo rižot, omak itd.

6. Kako hitro in enostavno narezati krompir

Imate v kuhinji tisti čuden okrogel rezalnik za jabolka, ki jih tako čudovito razdeli na krhlje pravilne oblike? Takšen rezalnik ni primeren samo za jabolka, z njim narežete marsikaj, uporabite ga lahko tudi za rezanje krompirja. Prav tako ga lahko uporabite za rezanje trdo kuhanih jajc ali celo sira.

Rezalnik lahko uporabite tudi pri peki peciva, le narahlo ga pritisnete v oblikovano kepo testa in naredite svoje domače kajzerice. 

7. Kako pripraviti sadno past za mušice

Da bi preprečili, da bi se ta majhna izmuzljiva bitja kopala v vašem kozarcu za vino ali se usedla v skledo s sadjem, v majhnem kozarcu preprosto zmešajte 1dl kisa z malo vode in nekaj kapljic detergenta za ročno pomivanje posode. Kozarec tesno pokrijte s folijo za živila in z zobotrebcem izvrtajte nekaj lukenj v foliji. Muhe bodo priletele v kozarec in pristale na kisu, ki zahvaljujoč detergentu ne bo imel površinske napetosti in bo preprečil, da bi muhe pristale na njem in kasneje odletele. Morda malce brutalno do utopljenih muh, vendar prihrani vaše vino in živce.

8. Kako rešiti banane pred prezgodnjim zorenjem

Bananino steblo preprosto zavijte v folijo za živila. Etilen je plin, ki je prisoten v bananah in je krivec za prehitro zorenje samih banan in drugih sadežev v njeni bližini. Če ga zavijemo v folijo, preprečimo prehitro zorenje in sadje ostane sveže dlje, do dva tedna.

9. Kako izmeriti porcijo špagetov

Kolikokrat ste skuhali testenine in ugotovili, da lahko na večerjo povabite vso sosesko? Da bi se izognili skušnjavi, da bi namesto da bi jih zavrgli (in potem zaradi kesanja po treningu odšli v telovadnico), pojedli cel lonec testenin, lahko z enim kuhinjskim pripomočkom stehtate količino testenin, ki jo verjetno imate v prepolnih kuhinjskih predalih. Gre za tisto malce čudno žlico ali kuhalnico za ekstrakcijo kuhanih špagetov. Poleg ekstrakcije testenin iz vrele vode imajo tiste enostavnejše in bolj klasične oblike na sredini okroglo ali ovalno luknjo – služi za odmerjanje ene porcije špagetov (približno 80 g). 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: Pozabite široke kavbojke, Amal Clooney nosila model kavbojk, ki optično podaljša vaše noge in jih naredi vitkejše

Priporočamo tudi: Vsako jutro spijte kozarec napitka iz teh 4 sestavin: Topi maščobo in očisti črevesje

Novo na Metroplay: “To ni starost, to je zrelost” | LADEJA GODINA KOŠIR, ELLE ZELENO 2024