Kako izboljšati svoj imunski sistem? Tu so čokolada, česen in še nekaj koristnih adutov

Vse od prehranskih dodatkov do pomembnosti spanja, od zdravega črevesja do česna, od antioksidantov do odrekanja alkoholu - tukaj je vaš osnovni vodnik za krepitev imunskega sistema. 

Lifestyle, 11. 5. 2022
Kako izboljšati svoj imunski sistem? Tu so čokolada, česen in še nekaj koristnih adutov - Foto: Profimedia

Mitološke zgodbe, od Ahila do Drakule, imajo korenine v imunosti. Od prvih dni medicine se zdravniki zanašajo na metafore - uporabljajo podobe, kot so vojske, orkestri, skupnosti, vreme in vrtovi, da bi razložili, kaj je v resnici izjemno zapleten sistem, ki nadzoruje zdravje in dobro počutje praktično vseh vidikov človeškega telesa. Strokovnjaki celo pravijo, da je naš imunski sistem kot "festival življenja". Obstaja namreč tako v našem telesu kot tudi okoli njega, saj se organizmi in povzročitelji rojevajo povsod, od našega črevesja do volana našega avtomobila - nekateri so koristni, drugi bolj nevarni. Mikroorganizmi, kot so glive in bakterije, ter kužni vsiljivci, kot so virusi, so obiskovalci te zabave. Naš imunski sistem deluje kot delovna sila čistilcev in delavcev, ki izloča razposajene in nezaželene goste ter pospravlja za njihovim neredom. Vendar pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da podpora in krepitev imunskega sistema še nikoli nista bila tako pomembna kot zadnji dve leti. 

Ali lahko zgolj s spremembo prehrane pričakujemo čudežne izboljšave? In ali so "superživila" resnična ali le prehodni trend na področju dobrega počutja? Za vas smo našli odgovore!

Ne spreglejte: 

Naš imunski sistem je zapletena matrica celic in sistemov, ki delujejo usklajeno, da se zaščitijo pred boleznimi. Ali boste podlegli virusom, je pogosto odvisno od stanja vašega telesa, pri čemer imajo pomembno vlogo stres, utrujenost in prehrana.

Imunski sistem je naravni obrambni sistem telesa pred patogeni (bakterijami, virusi in mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni), poleg tega pa spodbuja učinkovito obnovo celic. Ključni akterji so bele krvničke, limfociti, ki se borijo proti okužbam in potujejo po telesu po krvnem obtoku in limfnih žilah ter so shranjeni v limfoidnih organih - ti vključujejo adenoide (na zadnji strani nosnega prehoda), krvne žile, kostni mozeg, bezgavke, vranico, tanko črevo, timus in mandlje.

Preden posežete po antibiotikih (ki v vsakem primeru pomagajo le pri bakterijskih okužbah), lahko podprete svoj imunski sistem z nekaterimi ukrepi. Tukaj je 6 najpomembnejših nasvetov za krepitev odpornosti.

1. Prehrana, bogata z antioksidanti

Moč našega telesa sloni na prehrani, torej se vse začne v zdravem črevesju. Prebavni sistem ima ključno vlogo pri presnovi toksinov, prehrana z veliko vlakninami pa pozitivno vpliva na črevesni mikrobiom in pomaga, da se toksini hitro izločijo. Čeprav je vitamin C na prvem mestu na seznamu za preprečevanje prehladov in virusov, antioksidanti na splošno zagotavljajo veliko podporo imunskemu sistemu, saj zmanjšujejo odmiranje celic in spodbujajo razvoj belih krvnih celic, ki so ključne za uničevanje škodljivih bakterij.

Antioksidanti imajo tudi ključno vlogo pri popravljanju poškodovane DNK in krepitvi sposobnosti telesa, da se samo popravi. Prosti radikali v bistvu povzročajo vnetni odziv celic, antioksidanti pa jih nevtralizirajo in zmanjšujejo ta odziv.

Hrana je najboljši možni vir antioksidantov, zato na svoj nakupovalni seznam dodajte naslednje: jagodičevje, temno čokolado, artičoke, kavo, fižol, zeleni čaj, jabolka, paradižnik, zelenolistno zelenjavo in mastne ribe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Louisa Muniz (@baysidesoap)

2. Fizična aktivnost

Študije kažejo, da redna hitra hoja poveča kroženje belih krvničk. Glavni namen teh imunskih celic je uničiti bolezenske povzročitelje. Enake koristi lahko izkoristimo tudi pri rednem treningu z utežmi (uporu), ki poveča srčni utrip in telesno temperaturo (še en dejavnik, ki prispeva k uničevanju bakterij). Vendar pa je ta študija prinesla tudi opozorilo: vsaka vadba, ki se izvaja 75 minut ali dlje pri visoki intenzivnosti, povzroči porast hormonov, kar lahko ogrozi imunski sistem. Zato je ključno ravnovesje med nizko in visoko intenzivnostjo - in če se začnete počutiti slabo, ne pretiravajte in upočasnite ritem vašega življenja.

3. Zaščita česna

Česen je starodavno zdravilo za bolezni, ki ima številne zdravilne učinke in že dolgo velja za superživilo.

Aktivna spojina v česnu, alicin, ima antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo preprečevati bolezni in okužbe. Prednosti česna so predvsem v njegovih protivnetnih lastnostih, ki pripomorejo k čim boljšemu delovanju imunskega sistema.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da alicin neposredno vpliva tudi na povečanje števila belih krvničk, ki se borijo proti prostim radikalom in škodljivim bakterijam. Najboljši način za uživanje česna je, da ga vključite v kuhanje ali v obliki dodatkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Analytix Ltd (@analytix_ltd)

4. Dodatki za krepitev imunskega sistema

Vitamin D:  spodbuja zdravje kosti in ima vlogo pri uravnavanju kalcija.

Glutamin: Aminokislina, ki pomaga nahraniti črevesje, spodbuja obnovo celic in podpira delovanje imunskega sistema.

Vitamin C: vitamin C: ko se počutite oslabljeni, je to odličen način, da podprete upadanje ravni energije.

Cink: Cink je nepoznan junak, saj je ključen za aktivacijo celic T, ki pomagajo podpirati delovanje imunskih celic. Jemanje dodatka cinka lahko pomaga skrajšati trajanje simptomov prehlada in gripe.

Ameriški slamnik ali Ehinaceja: protivirusne in protimikrobne lastnosti ehinaceje, ki jo je najbolje jemati v obliki tinkture, lahko močno podprejo delovanje imunskega sistema. Ima močne adaptogene učinke, ki zmanjšujejo stres in lahko posredno okrepijo imunski sistem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

5. Dober spanec

Kdaj ste se nazadnje res dobro naspali? Koristi dobrega, mirnega in pomlajevalnega spanca so neskončne, vključno z njegovim vplivom na imunski sistem. Raziskave kažejo, da dovolj spanja in uravnotežen cirkadiani sistem (cikel spanja in budnosti telesa in možganov) izboljšata proizvodnjo protivnetnih citokinov (snovi, ki jih izloča imunski sistem) in celic ubijalk, kar izboljša sposobnost telesa za boj proti okužbam.

Če imate težave z nespečnostjo vam lahko pomagajo telesna aktivnost, dihalne vaje in meditacija. 

6. Zmanjšajte količino alkohola

Če razčlenite makrohranila v alkoholu, ugotovite, da gre v bistvu za čisti sladkor. Sladkor in/ali alkohol sta ob prekomernem uživanju glavna krivca za zmanjšanje sposobnosti telesa, da proizvaja bele krvničke, kar pomeni, da boste pogosteje podlegli virusom in žuželkam. Dolgoročno lahko alkohol resno ogrozi delovanje imunskih celic, zaradi česar je vaše telo bolj dovzetno za bolezni. Če želite zmanjšati količino alkohola, poskusite z alternativami z nizko vsebnostjo alkohola in vsako alkoholno pijačo zamenjajte s kozarcem vode.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Trend kopalk: V modo se vrača ta potisk, za katerega smo mislili, da je staromoden

Priporočamo tudi: Amal Clooney zapeljiva v oprijeti rdeči obleki, s katero je zasenčila zvezdnice z rdeče preproge

Najbolj brano