Kako delo opraviti učinkoviteje glede na vaš značaj? (napotki Elle uredništva)

Kaj lahko naredimo zato, da bodo kljukice in žigi z napisom 'odlično opravljeno!' še pogosteje na vašem seznamu opravkov? 

Lifestyle, 14. 11. 2017

ODLIČNJAKINJA

Ste kot Reese Witherspoon v Šolskih volitvah, Blondinkah s Harvarda, Majhnih lažeh ... Saj veste, kaj mislimo. Vaše življenje je en sam blažen seznam opravil. Naj gre za vstop na najboljšo gimnazijo ali fakulteto v Sloveniji ali le za neuraden naslov najboljše mame v soseski, z navdušenjem črtate vse opravljeno.

Strategija uspeha

Dobro se počutite ob ohranjanju neusmiljeno osredotočenega tempa, vendar si dovolite ogledati ponovitev Reke ljubezni ali dve. Zakaj? Vaši možgani se začnejo izključevati po približno 45 minutah intenzivnega fokusa. Raziskave kažejo, da najbolj produktivni zaposleni na vsakih 52 minut intenzivnega dela naredijo 17 - minutni odmor.

Kako se osredotočiti?

Če želite ohraniti svoje ideje pri življenju, vam bo pri tem pomagal dolgčas. Obstaja razlog, zakaj toliko uspešnih ljudi doživi 'aha trenutek', ko se prhajo ali sanjarjijo. (J.K. Rowling je idejo za Harryja Potterja dobila, ko je čakala na vlak z zamudo.) Sanjarjenje aktivira možganski privzeti način (DM - default model), ki je povezan z boljšim reševanjem problemov in boljšim spominom.

Preprečevanje odlašanja

Da, tudi organizirani tip žensk lahko kdaj s čim odlašajo. Uporabite svoje ljubljene sezname v svojo korist. Ustvarite poseben seznam z nalogami, ki jih lahko opravite v četrt ure. Po mnenju strokovnjakov za produktivnost črtanje s seznama nekaj takoj preprostih nalog, kot je naročiti se na pedikuro ali pokliči mamo, vzbudi občutek doseganja cilja, s čimer se motivirate in hrepenite po lotevanju zapletenejših nalog.

Roka pomoči

Meditirajte! Naj um utripa z vašo ustvarjalnostjo. Meditiranje bo vaše misli spravilo v sproščeno stanje, to pa bo vplivalo na vašo kreativnost. Če meditativnega stanja ne morete doseči doma, se pridružite kateri od meditacijskih skupin.

PAMETNJAKOVIČKA

Z analitičnim umom misleca, kot je Lisa iz Simpsonovih ne boste nikoli ničesar storili samo zato, ker tako pravi vaš šef. Kar lahko pomeni, da izgubite veliko časa s tem, ko dokazujete svoj prav.

Strategija uspeha

"Razmislite o razlogih, zakaj opravljate naloge," pravi Gretchen Rubin, avtorica uspešnic s spoznanji, ki spreminjajo življenje. "ZAkaj se jih sploh trudite opraviti in kateri je najbolj smiseln in učinkovit način, da jih opravite? Ko boste razčistili sami s seboj, se boste lažje prepustili."

Kako se osredotočiti

Ker ste navdušeni nad podatki, poskusite določiti čas, ki ga potrebujete za določene naloge. Če veste, da potrebujete 30 minut, da pošljete 30 elektronskih sporočil, si postavite cilj, da naslednjič to storite v 25 minutah.

Preprečevanje odlašanja

Bodite pozorni na 'paralizo analize'. Ne pozabite, da imate včasih opravka s peveč informacijami in ne morete vedno čakati, da bo vse popolno, preden ukrepate.

Roka pomoči

Namestite si aplikacijo Moments, s katero se boste ob vsakem novem preletu stvari, ki jih morate opravite, lahko za trenutek umirli.

KREATIVNA GENIALKA

Ste pisarniška Beyonce: vedno vidite veliko sliko in nenehno razmišljate, kako bi spremenili trenutni položaj - pa naj gre za ustvarjanje nove aplikacije ali izdelovanje naložbenih portfeljev strank, ki bodo za vašo kariero to, kar je Lemonade za Beyoncejino.

Strategija uspeha

Vizionarji so pogosto na vodstvenih položajih, zato poskrbite, da boste obdani z ljudmi, ki dopolnjujejo vaš delavni slog (najdite Dragića za svojega Kokoškova; osebo, ki vas bo opominjala, da zmorete tudi takrar, ko nihče ne verjame v vas). Prave vodje dobro vedo, da ko sije njihova ekipa, sijejo tudi sami. Spodbujanje drugih, da opravijo več dela, vam omogoča, da se osredotočite na to, kar obvladate, njim pa dajete priložnost za rast, tudi če niso vedno uspešni.

Kako se osredotočiti?

Če je v vaši navadi, da pozabljate na svoje obveznosti zaradi vseh odločnih idej, ki se vrtijo v vaši glavi, ali ker ste na zelo dinamičnem sestanku, posezite po strategiji dodeljevanja. Ko je na sestanku dodeljena naloga, si jo zapišite, ob njej narišite križec in tega še obkrožite, če je naloga vaša. Če ni, ob križec zapišite inicialke osebe, ki ji je bila naloga dodeljena.

Preprečevanje odlašanja

Ne načrtujte vsake ure v dnevu, togi urniki vas lahko zamorijo. O času razmišljanjte kot o večjih posameznih celotah in nekatere dni namenite le eni vrsti opravil. Na primer: ponedeljki so za upravne podrobnosti, torki za raziskave, srede za skupne sestanke. Da boste bolj osredotočeni, delajte v 20-minutnih blokih, preden preklopite na novo nalogo.

Roka pomoči

Obiščite slikarski tečaj, plesno skupino, umetniško delavnico ali katerokoli dejavnost, ki privlači vašo iznajdljivo plat. Obstajajo dokazi, da imajo ljudje, ki se kreativno izražajo, na delavnih mestih boljše rezultate.

VESELA SODELAVKA

Podobno kot Charlijev angelček ste tudi vi odlična filmska igralka. Vse naloge opravite odlično, ko so drugi odvisni od vas; ko je projekt samo vaš, pa niste tako uspešni.

Strategija uspeha

Poiščite odgovornost. Če ne napredujete z romanom, ki ga poskušate pisati v prostem času, si poiščite določeno odgovornost, pridružite se lahko na primer skupini pisateljev ali tečaju, kjer morate oddajati različna besedila. Obvežite se!

Kako se osredotočiti?

Ker ste relacijski tip, so družbeni mediji za vas zelo moteči, zato zaprite svoje telefon v predal. Ali pa si vzemite 20 minut, da vas poskrba internetna črna luknja o pojavu neznanih letečih predmetov nas Slovenijo. Ko to zaključite, pa le zaprite brskalnik.

Preprečevanje odlašanja

Nekomu drugemu naložite odgovornost! Naj vam nekdo vsiljuje rok za opravljeno nalogo ali pa obljubite pomoč stranki ali sodelavcu - nekdo naj vas čaka, da uresničite cilj.

Roka pomoči

Če delate od doma (kar je slabo za vaš značaj, saj uživate v družabnosti pisarne), poiščite prostor, kjer boste obdani z motiviranimi, podobno mislečimi osebami.

Pripredili: Nina Papež in Manca Pogačar

Fotografije: Profimedia

Preberite še: → Alenka Košir: V življenju je našla popolno ravnovesje - preverite, kako!

Priporočamo tudi: → Zajtrk za superženske: acai skleda (z receptom!)

Najbolj brano