Ta test je naši lepotni urednici spremenil življenje

Ste vedeli, da testi DNK niso namenjeni zgolj ugotavljanju sorodstvenih vezi? Pripeljejo vas lahko do strokovno oblikovanega vodnika, ki bo pripomogel k dobremu počutju in dolgoročnemu zdravju in je ukrojen po vaši meri. Lepotna urednica Elle poroča.

Promocijsko sporočilo, 17. 11. 2020
Ta test je naši lepotni urednici spremenil življenje - Foto: SHUTTERSTOCK, PROMO

Informacije, ki jih skriva moj DNK­-zapis, so me od nekdaj navduševale. Pri urah biologije v gimnaziji sem bila povsem navdušena nad tem, da na prvi pogled povsem enostavno zaporedje nukleotidov pravzaprav določa vse, kar vidimo, in tudi tisto, kar očem ostaja skrito, od barve las do intolerance za gluten. Medtem ko me je študijski predmet biotehnologije že zdavnaj prepričal, da bi lahko bile prav genetske raziskave nekaj, kar bo v prihodnosti pomagalo pri reševanju življenj. »DNK je kot avto v garaži, lahko ga za vedno pustite v njej ali pa odpeljete na vožnjo,« so genske teste pred kratkim opisali v ameriški izdaji revije Elle. Jaz svojega peljem iz nje že drugič. Pred leti sem za rojstnodnevno darilo dobila test DNK, ki je ocenil moje poreklo, in moram reči, da so me rezultati zanimivo presenetili. Tokrat sem se odločila, da s pomoč­jo doma opravljenega testa Lifestyle DNA slovenskega podjetja GenePlanet 'razvozlam' še delček svojega unikatnega zapisa. Na podlagi mojih genetskih predispozicij so strokovnjaki zame pripravili skrbno oblikovan, razumljiv in uporaben vodnik zdravega načina življenja. Testi Lifestyle DNA razkrijejo vašo nagnjenost k določenemu stanju, recimo intoleranci za gluten. To pa sicer še ne pomeni, da določenih neugodnih odzivov na gluten nimate ali jih ne boste razvili.


Ob tem seveda ne smemo zanemarjati vloge okolja, vključno z našim življenjskim slogom. Morda imamo srečo in imamo gene, ki nas varujejo pred debelostjo. A če s kavča vstanemo le ob prilož­nosti, da si priskrbimo še en prigrizek, nas tudi najbolj ugodni geni ne bodo zaščitili pred debelostjo in boleznimi srca.


Na trgu je veliko testov DNK, ki jih lahko opravite iz udobja svojega doma, vendar niso vsi vredni svojega denarja. Še preden se odločite za pravi test, je dobro preveriti, ali so obljube in rezultati znanstveno podprti, s certificiranimi metodami in laboratoriji, ter ali ponudniki ustrezno varujejo vaše podatke. Čeprav test temelji na preprostem, varnem in nebolečem odvzemu vzorca sline, izbira nekvalificiranega ponudnika testa DNK pomeni, da svoj denar vržete skozi okno in svoje dragocene genetske informacije posredujete v neprimerne roke. Podjetje GenePlanet analize izvaja v ISO-certificiranem laboratoriju, vaše podatke pa uporablja v skladu z lokalno in evropsko zakonodajo, GDPR in standardom ISO 27001.

Zakaj sem se odločila za test Lifestyle DNA

Osebni in proaktivni pristop na podlagi testa DNK, ki sem ga opravila, mi bo pomagal oblikovati in uvesti navade, ki bodo pripomogle k dobremu počutju in dolgoročnemu zdravju.

Kako sem izbrala pravega

V sklopu testov Lifestyle DNA je šest produktov, ki tematsko pokrivajo področja prehrane, športa in zdravja kože. Pomagajo vam lahko pri spoznavanju, s katero hrano svojemu telesu zagotovite ključna hranila, ki bodo zadovoljila vaše individualne potrebe, pridobite vpogled v učinkovitost vaše presnove, kako vaši geni vplivajo na presnovo laktoze, alkohola in kofeina, kakšne so vaše potrebe po vitaminih in mineralih, se naučite, kako učinkovito shujšati in svojo optimalno težo uspešno vzdrževati, katere negovalne sestavine in hranila vam pomagajo ohraniti zdravo in mladostno kožo ter kakšen način vadbe je najbolj primeren glede na vaše genetske predispozicije. Sama sem izbrala paket Premium, ki predstavlja skupek vseh šestih testov DNK, s katerimi bodo razkrite moje genetske predispozicije za vse vidike mojega vsakdana. Celovit vpogled v življenjski slog mi bo koristil tudi v teh nepredvidljivih časih, da ugotovim, kako na podlagi svojih genov najbolje krepiti svoj imunski sistem.

Test DNK opravite kar doma

Paket s testom je prispel po pošti. Vključuje zbiralnik sline za odvzem vzorca, embalažo za shranjevanje vzorca in prednaslovljeno kuverto, v kateri pošljete izdelek na analizo. Priložena so razumljiva navodila za odvzem vzorca in registracijo na spletni platformi GenePlanet.

Trenutno zdravstveno stanje

Ob registraciji sem s pomočjo Health Scora, številske ocene mojega življenjskega sloga, pridobila tudi vpogled v svoje trenutno zdravstveno stanje. Moj rezultat je skoraj optimalen. Od skupnih 1.000 točk sem jih zaradi prekratkega spanca in nizke telesne aktivnosti zbrala 857. Izračun Health Scora temelji na znanstvenih raziskavah, pridobimo pa ga enostavno z reševanjem vprašalnika o življenjskem slogu in z vnosom telesnih meritev. Izračun je brezplačen in ga lahko pridobite tudi, če se ne odločite za opravljanje testa DNK, izvedeli pa boste, katerim področjem svojega življenjskega sloga morate posvetiti največ pozornosti, in pridobili osebna priporočila, kako ta področja izboljšati.

Analiza rezultatov

Rezultati genetskega testa so dostopni na varovani spletni platformi GenePlanet, do katere dostopam s svojim uporabniškim imenom in geslom. Seznam analiziranih značilnosti je nazorno predstavljen z barvami. Barve že na prvi pogled jasno označujejo, ali je moj rezultat dober ali moram posamezni analizirani lastnosti posvetiti več pozornosti. Seveda so me najprej zanimale moje 'rdeče' analize, ki nakazujejo manj ugodne genetske predispozicije, med katerimi so na primer bili hitro biološko staranje, počasna presnova kofeina, visoka občutljivost za natrij (sol), prisotnost genov, ki nakazujejo visok nivo krvnega sladkorja, večja verjetnost za ponovno pridobitev teže in večje tveganje za poškodbe mehkih tkiv. Vsaka analiza nato vključuje enostavno pojasnjen rezultat, za razumevanje katerega ne potrebujem predznanja in, kar je najpomembneje, konkretna personalizirana priporočila in nasvete, kako prilagoditi svoj živ­ljenjski slog na podlagi rezultatov, ki jih lahko začnem upoštevati takoj.

Nove življenjske navade

Razlike v našem DNK se kažejo tudi v drugačnem odzivu na hranila, telesno aktivnost in še kaj. Posledično dieta, ki glede na poročilo ustreza meni, morda ne bo primerna za vas. Naj vam predstavim nekaj od številnih izboljšav, ki jih želim vpeljati v svoj življenjski stil.

Moj genetski zapis nakazuje, da sem nosilka genov, pri katerih lahko pride do sprememb, ki vplivajo na regulacijo krvnega sladkorja. To lahko vodi do trajno povišanega krvnega sladkorja. Uživati sem začela več hrane z nizko glikemično obremenitvijo – živila, ki skorajda ne vplivajo na moj krvni sladkor. Priporočeni so mi bili predvsem zelenjava (korenje, leča, fižol) in sadje (jagode, jabolka, lubenica).

Prav tako mi strokovnjaki svetujejo živila, ki vsebujejo krom (dovolj ga je v poru, pivskem kvasu, mleku in suhem sadju), živila, bogata s cinkom, in cimet. Vsa ta živila učinkovito pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Analiza mojega DNK je pokazala tudi, da sem nosilka dveh neugodnih kopij gena FTO, kar nakazuje, da štirikrat težje dosežem občutek sitosti. Poleg tega imam prisotni dve neugodni kopiji gena NMB, kar nakazuje višjo genetsko nagnjenost k občutku lakote.

Pomemben korak k boljšemu počutju sem že storila, saj sem začela nadzorovati dnevni vnos tako imenovane 'tekoče hrane', kot so mlečni šejki, smutiji in sadni sokovi. Ti povzročijo hitro zvišanje, zatem pa nagel padec glukoze v telesu, zaradi česar sem hitreje lačna. Namesto njih raje uživam raznoliko zelenjavo, ki je bogat vir vlaknin. Vlaknine se namreč prebavljajo dalj časa, zato pripomorejo k daljšemu občutku sitosti in s tem zmanjšujejo občutek lakote.

Ob tem poskušam slediti še vsem podrobnejšim usmeritvam o moji optimalni prehrani v priporočilih mojega tipa diete, ki mi svetuje uravnoteženo dieto. Načrt prehrane, ustvarjen prav zame, prihaja v obliki prilagojenega načrta obrokov, ki upošteva predlagano vrsto prehrane in mi omogoča ustvariti na ducate okusnih in raznolikih obrokov.

Enako kot prehrano tudi telesno zmogljivost delno določajo moji geni. Odkrila sem, da lahko kljub odsotnosti gena za izgorevanje maščob z vzdržljivostnim treningom izgubim telesno maščobo tako kot večina populacije. Vendar moj genetski zapis določa, da je ta učinek v primerjavi s posamezniki z eno ali dvema redkima kopijama gena LPL manjši. To pomeni, da bom morala za isti rezultat teči ali kolesariti več. Že obuvam superge.

Svoj test Lifestyle DNA si lahko naročite TUKAJ.

Najbolj brano