Vse oči so uprte v Williama, a ne gre zanj: Kralj Charles se je odločil, kdo bo sprejemal najpomembnejše odločitve v kraljestvu

6. 2. 2024
Princ William je v zadnjih tednih izvedel nekaj grozljivih informacij. (foto: Profimedia)
Profimedia

Trenutno ni načrtov za imenovanje državnih svetovalcev, ki bi delovali v imenu kralja.

Princ William bi lahko prevzel nekatere kraljeve dolžnosti kralja Charlesa, ki jih po diagnozi raka ne bo mogel opravljati.

Iz palače so v ponedeljek razkrili, da bo 75-letni kralj prejel terapije, ki naj bi mu olajšale boj s to hudo boleznijo. Diagnoza je bila postavljena kmalu po tem, ko je monarh 26. januarja opravil poseg za zdravljenje povečane prostate.

Kralj Charles se je med okrevanjem po operaciji prostate umaknil z javnih dolžnosti in ni znano, kdaj se bo vrnil na kraljeve dolžnosti, potem ko so mu odkrili raka.

Po poročanju revije People bo še naprej prejemal rdeče škatle in vse pomembne dokumente, ki zahtevajo njegov podpis.

41-letni princ William bo morda prevzel tudi nekatere dolžnosti v imenu svojega očeta. Vendar trenutno ni načrtov za imenovanje državnih svetovalcev, ki bi delovali v imenu kralja Charlesa. Državni svetniki so člani kraljeve družine, ki lahko opravljajo ustavne dolžnosti za monarha, če je v tujini ali se ne počuti dobro.

Te položaje trenutno zasedajo kraljica Camilla, princ William, princ Harry, princ Andrew, princesa Beatrice, princesa Anne in princ Edward.

Bo to spet razburkalo odnose v kraljevi družini? Tako se je odzval princ Harry, ko je izvedel, da ima Charles raka

Medtem ko dediči v drugih kraljevih družinah po svetu včasih delujejo kot regenti, ko je monarh bolan ali v tujini, je v Veliki Britaniji drugače. Po knjižnici spodnjega doma parlamenta so regenti trajno imenovani samo v Veliki Britaniji.

Kot je bilo že napovedano, se bo valižanski princ ta teden vrnil k kraljevim dolžnostim, potem ko si je vzel dopust zaradi skrbi za svojo ženo Kate Middleton, ki je bila operirana 16. januarja. Vrnila se je na svoj dom, kjer počiva in okreva, tako da se princ William lahko posveti svojim obveznostim.

V sredo naj bi gostil jutranjo slovesnost ob prevzemu na gradu Windsor in se pozneje čez dan udeležil letne gala zbiranja sredstev za londonsko letalsko reševalno vozilo.

Tudi drugi zaposleni člani kraljeve družine bodo v tem obdobju nadaljevali z javnimi dolžnostmi. To pomeni, da bi javnost lahko videla več kraljice Camille, princese Anne, princa Edwarda in Sophie, vojvodinje Edinburške.

Bo pa princesa Kate (42) nekaj mesecev stran od oči javnosti.

"Glede na trenutne zdravniške nasvete je malo verjetno, da se bo vrnila k javnim dolžnostim pred veliko nočjo," so sporočili iz Kensingtonske palače in sporočili, da je bila 17. januarja operirana.

"Težko bo": Oglasil se je kirurg Kate Middleton in razkril neznane podrobnosti operacije in okrevanja

Novica, da monarh boleha za rakom, je prišla le teden dni po tem, ko je po tridnevnem bivanju po zdravljenju povečane prostate zapustil londonsko kliniko.

Vendar so poročali, da nima raka na prostati. "Med kraljevim nedavnim bolnišničnim posegom zaradi benignega povečanja prostate so opazili zaskrbljujoče stanje. Kasnejši diagnostični testi so odkrili obliko raka," glede na sporočilo za javnost iz Buckinghamske palače. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez zasijala v prosojni obleki s cvetličnimi našitki in dokazala, da ni nujno, da so prosojna oblačila na meji dobrega okusa

Priporočamo tudi: Pozabite na tek, to je lahka vadba, ki je še bolj učinkovita in prijazna do vašega telesa: Obožuje jo tudi igralka Goldie Hawn

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan