Če boste upoštevali TE namige, bosta vaše počutje in telo celo poletje v top formi!

19. 6. 2017

Ne glede na to, v katero skupino se boste razvrstili v naši razpredelnici, za vse imamo rešitev. Upoštevajte teh nekaj res preprostih namigov in vaše počutje in telo bosta celo poletje 2017 v najlepšem redu. Preden se postavite v nizki start, pa še dobronamerni nasvet: ne goljufajte samih sebe, saj boste v tem primeru razočarani.

Če boste upoštevali TE namige, bosta vaše počutje in telo že pred poletjem v top formi!

1. Ste nadpovprečno zagnani

»Sem kot Karlie Kloss: vedno v pogonu!«

Čestitke za takšen odnos do gibanja in do sebe. Ne popustite, cilj naj bo 30 minut vadbe pet do šest dni na teden.

Nova pravila: Osredotočite se na obnavljanje 

Skrivnost višje ravni vašega treninga ni še bolj zaostren trening, temveč vključevanje pametnih, funkcionalnih raztezanj, ki bodo izboljšala vašo gibčnost in 'popravila' mišice. Poskusite s 'seanso' obnavljanja mišic pod nadzorom osebnega trenerja enkrat na teden, namesto da greste kot že neštetokrat na uro bodypumpa.

Fitnes trik: Prevetrite omaro

Dejstvo: 85 odstotkov ljudi nosi za vadbo neprimerno obutev, obstaja pa tudi velika verjetnost, da vaš športni modrček ni pravi. Čeprav se vam ta hip zdi, da nič od tega ne velja za vas, se morda niti ne zavedate, da je to tisto, kar vas ovira, da s treningom ne dosežete 100 odstotkov. Ker ste, kar zadeva vadbo, seveda resni in zagreti, si privoščite strokovno svetovanje o obutvi in oblačilih za trening – ne le da boste tako lahko izboljšali svojo učinkovitost, delovali boste še prekleto pametni.

Hrana za napredek: Razmislite o prehrani

Povečajte učinkovitost svoje vadbe z beljakovinsko bogatimi živili, ki vsebujejo levcin, saj je ta ključnega pomena za rast mišic in njihovo obnavljanje. Priporočljivo je, da zaužijete od 20 do 30 gramov beljakovin (kolikor jih je v piščančjih prsi), in tako povečate sintezo mišičnih beljakovin v prvi uri obnavljanja.

2. Potite se le občasno

»Fitnes in jaz? Ko se zagrejem, se kmalu ohladim. Kot Kylie in Tyga!«

Čas je, da si priznate: zdravi odrasli naj bi se potili približno dve uri in pol na teden. Sestavite si program v kombinaciji kardio vadbe, treninga moči in intervalnega treninga ter raztezanja.

Nova pravila: Vadite vsaj 15 minut

Obstaja razlog, da je začetek vadbe najtežji: telo potrebuje čas, da se prilagodi dejavnosti in se srčni utrip dvigne na ciljno frekvenco, 70 do 85 odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Po tem ste na konju.

Fitnes trik: Poiščite si partnerja

Vadba s prijateljem vas bo spodbudila: 1 da se je sploh lotite; 2 k težjemu treniranju; 3 k vztrajanju.

Hrana za napredek: Grizljajte kot hobit

Uživanje petih uravnoteženih obrokov na dan zagotavlja, da telo kalorije porabi za gorivo, namesto da bi jih shranjeval kot maščobo. Vaš najpomembnejši prigrizek naj bo ob treh popoldan. Poskusite jabolko z mandljevim maslom ali humus z zelenjavo – dobili boste beljakovine, ki bodo preprečile lakoto pred večerjo.

3. Vadbi se raje izognete

»Recite mi kar Carrie Bradshaw – nakupovanje je moj kardio!«

Če je to, da izvlečete kreditno kartico, vrhunec vaše aktivnosti, je čas, da zadevo ponovno premislite. Kajti če vsaj občasno pospešite bitje srca, boste dlje živeli. In nakupovali.

Nova pravila: Naj bo kratko in sladko

Kot dober Snapchat video so tudi najboljši treningi včasih najkrajši. Dejstvo je, da lahko 10- do 15-minutna vadba pokuri več kalorij kot 30-minutno 'matranje'. Zakaj? Če veste, da bo vadba kratka, se boste verjetno bolj priganjali in dali več od sebe.

Fitnes trik: Osredotočite se na spanje

Ena od prednosti redne vadbe je boljši spanec – in spanje lahko dejansko pokuri več kalorij kot nekatere dejavnosti v budnem spanju. V REM-fazi (ko verjetno sanjate) so vaši možgani bolj aktivni in porabljajo gorivo v obliki glukoze.

Hrana za napredek: Poženite svoje črevesje

Če spravite v pogon in pod nadzor svoje črevesje, se boste veliko lažje znebili odvečnih kilogramov. Začnite z razstrupljanjem, in sicer s stoodstotnim izogibanjem alkoholu in sladkorju vsaj dva tedna (brutalno, mogoče res, ampak takšni toksini hranijo slabe bakterije). Ne le da boste imeli več energije, nekaj kilogramov bo izginilo brez večjega napora.

Preberite še: Te 3 slovenske oblikovalke se letos predstavljajo na Ethical Fashion Showu v Berlinu

Priporočamo tudi: "Ste za zgoraj z ali brez?" (zgodba o odvrženem modrčku)