Alma Kochavy: Spoznajte strastno gurmanko, soustanoviteljico Odprte kuhne

Soustanoviteljica Odprte kuhneAlma Kochavy, bi šla k vrhunskim šefom tudi posodo pomivat, samo da bi lahko opazovala njihove kuharske mojstrovine.

Lifestyle, 25. 10. 2016
Alma Kochavy: Spoznajte strastno gurmanko, soustanoviteljico Odprte kuhne - Foto: Robert Ribič, arhiv Odprte kuhne, osebni arhiv

Projekt Odprta kuhna, ki se je letos uresničil že četrtič, postaja vse bolj priljubljeno preživljanje poletnih petkov na prostem. Zakaj je po vašem mnenju tako zelo uspešen?

Ko smo začeli, smo stremeli k temu, da ponudimo najboljše, kar nam slovenska kulinarična scena ponuja, torej pestrost, kakovost in edinstvenost. Vsakemu želimo dati priložnost, da poskusi te vrhunske jedi. K uspešnosti projekta pa je pripomoglo tudi to, da nas hrana povezuje, ljudje radi dobro jemo, prav tako je trenutno kulinarika v polnem razmahu.

Idejo za Odprto kuhno sta z možem dobila v Izraelu, kajne?

Nekega dne je bil mož lačen, jaz pa sem bila v tujini in pogovarjala sva se o tem, kako mu v Sloveniji manjka kraj s ponudbo različnih jedi. To mu je znano iz njegovega domačega kraja. Koncept sva na koncu obrnila tako, da sva združila najboljše slovenske restavracije.

Po čem se slovenska Odprta kuhna razlikuje od tujih ponudnikov hrane na prostem?

Ena od bistvenih razlik je v tem, da so ponudniki Odprte kuhne restavracije z vseh koncev Slovenije, ki svoje kuhinje za en dan preselijo na tržnico. Veseli in ponosni pa smo tudi na dejstvo, da je pri nas mogoče poskusiti jedi, ki jih pripravljajo restavracije na nivoju Michelinove zvezdice.

Kot manekenka ste potovali in odkrivali kulinarično raznolikost. Vam je zato kuhinja prirasla k srcu?

S kuhinjo sem se srečala že kot otrok, ko je bila najina naloga s sestro, da pripraviva kosilo. Tako sem se naučila kuhati. Izhajam iz balkanske družine, v kateri je hrana zelo pomemben povezovalni in tradicionalni element. Ko sem začela potovati, mi je bila hrana zato fascinantna in zanimiva. Kadar obiščem nov kraj, grem vedno v mesto na tržnico, da vidim, katere so njihove glavne sestavine in kakšen odnos imajo do hrane.

Po srednji šoli ste deset mesecev potovali po Bližnjem vzhodu. Kaj vam je ta pot prinesla?

Pravzaprav mi je prinesla vse in mi spremenila življenje. Na poti sem spoznala zdajšnjega moža, Liorja, in od takrat sta najini življenjski poti dobili novo smer. Zaradi te poti imam družino in posel, v katerem neizmerno uživam.

Trik, ki ste ga v kuhinjo vpeljali iz tujine?

Iz tujine sem prevzela načine priprave jedi. Na Bližnjem vzhodu je proces kuhanja zelo dolgotrajen in se omaka lahko kuha tudi sedem ur. Kar je najbolj spremenilo moj način kuhanja, pa so zagotovo začimbe. V tradicionalni slovenski kuhinji so začimbe namreč precej drugačne. Sama imam zelo rada pekoče jedi, tako da brez čilijev ne gre. Kurkuma, kumina in kari so prav tako moja kuharska stalnica.

Z možem sta začasno živela v Izraelu, v njegovem domačem okolju. Za katero jed bi rekli, da je značilna izraelska?

Izraelsko kulinariko definira raznolikost. Gre za veliko mešanico jedi, saj so Judje prišli z vsega sveta in s seboj pripeljali svojo tradicijo. Tako je lahko tipična izraelska jed maroška riba, humus ali falafel in še kaj bi se lahko našlo.

Alma Kochavy

Kdo od vaju z možem prvi poprime za kuhalnico?

To sem pa kar jaz. (smeh) Mož sicer rad deli nasvete, kako naj bi bila kakšna jed videti, vendar ne kuha.

Najbolj nenavadna jed, ki ste jo poskusili?

Ko smo obtičali v iranski puščavi, nam je tamkajšnja družina prijazno odstopila svoj šotor. Zaklali so jagnje in nas povabili, da skupaj pojemo. Šlo je za mineštro z vsemi mogočimi sestavinami, in to mi je bilo res težko pojesti. Še dobro, da smo lahko skrivaj dajali na kolegov krožnik.

Kateri je vaš najljubši recept?

Mamina kuhinja bo vedno najboljša. Njene mineštre, pite, sladice, ki se pripravljajo ure in ure, za katere sama nimam dovolj časa. Pravzaprav mi je vseeno, kaj mama pripravi, pomembnejši je družinski trenutek, ob katerem je hrana še boljšega okusa.

Katera jed, ki jo pripravite sami, se najpogosteje znajde na vašem krožniku?

Če sem čisto iskrena, v zadnjem času kuham zelo redko. Odkar imam otroka, kuham bolj zanj kot zase. Veliko jemo v restavracijah, saj imamo več kot sto partnerjev Odprte kuhne in se jih trudimo vse obiskati.

Kaj ste pripravili nazadnje?

Nazadnje sem možu pripravila kosilo. To so bili zavitki, polnjeni z gobicami in krompirjem. Zraven sem zmešala omako iz svežega paradižnika, tahini in kuhano jajce, kot prilogo pa dodala izraelsko solato.

Kaj pa ste nazadnje dobrega pojedli?

Včeraj smo jedli pri Binetu (Volčiču, o. p.) koromačevo juho, belo ribo s črno lečo, sladici pa sem pojedla kar dve (smeh), ker jih Lior ne je. Ena je bila čokoladna rezina z breskovim sorbetom, druga pa listnato testo z vaniljevo kremo in sladoledom z zelenim čajem.

Kako je videti vaš prosti dan glede na to, da ne marate dolgčasa?

Moj prosti dan je vse prej kot prosti dan. (smeh) Včasih si prav želim, da bi lahko šla na morje in vzela s seboj knjige, ležala na plaži ... Vendar ne gre. Oba z Liorjem začneva po pol ure poležavanja migati z nogo. Če že imam prosti čas, ga rada izkoristim za preizkušanje aktivnih in novih stvari.

Kako ohranjate vitko postavo ob preizkušanju včasih tudi ne najbolj zdrave hrane?

Prav veliko se ne trudim, da bi bila videti takšna, kot sem. Jem veliko in z največjim veseljem. Ne omejujem se in nimam prav nobene slabe vesti. Res pa je, da se veliko gibam že zaradi otroka in narave dela. Vseeno pa telovadim dvakrat na teden, vendar zaradi sebe, da imam kondicijo za življenje.

So na vidiku kakšni novi projekti?

Moj glavni projekt še naprej ostaja Odprta kuhna, ki jo dograjujemo, širimo, tako da nas to zapelje v najrazličnejša nova sodelovanja. Trenutno pripravljamo že novo, peto sezono in presenečenje ob zaključku zdajšnje, o katerem pa ne smem povedati drugega kot to, da vam bo zagotovo všeč.

Pripravila Sara Leben

Preberite še: Janja Videc: Oblikovalka, ki prebuja ženske arhetipe

Priporočamo tudi: Saša Drobnič Škrjanec: Ustvarja uporabne, kakovostne in estetske izdelke, ki začarajo pod imenom Jagababa

Najbolj brano