6 načinov samopomoči, če vas napade anksioznost

Anksiozne motnje so skupina psihičnih bolezni, zaradi katerih trpi več kot 10 odstotkov ljudi po svetu. Glavni znak je anksioznost oziroma živčna napetost, ki se lahko izraža kot živčnost, strah, razdražljivost, motena koncentracija, tesnoba, zaskrbljenost ... To so znaki na duševni ravni, na telesni ravni pa se kaže kot razbijanje srca, težko dihanje, vrtoglavica, bolečine v trebuhu, glavobol, slabost ...

6 načinov samopomoči, če vas napade anksioznost - Foto: Profimedia

Anksioznost je pogosto povezana z depresijo, kar v najhujših primerih vodi celo v samomor. Doživeli so jo Barbra Streisand, Abraham Lincoln, Nikola Tesla, Oprah Winfrey.

6 načinov samopomoči, če vas napade anksioznost:

1. Gibajte se

To ni kliše, gibanje je odlično za um, dvigne razpoloženje, saj sproža hormone sreče (endorfine), ki imajo pozitiven vpliv na psihično kondicijo.

2. Jejte dobro

Sladkor, kofein in alkohol lahko poslabšajo občutek tesnobe in stresa. Jejte hrano, ki uravnava hormone in dviguje razpoloženje, to je hrana z veliko selena in folne kisline: brazilski oreščki, morska hrana, paradižnik, brokoli, sončnična semena, piščančja jetra, šparglji, špinača, fižol, zelje, cvetača.

3. Pojdite ven

Pojdite s prijateljico na sprehod in kavico, družite se s prijatelji na odbojkarskem igrišču, zabavajte se zvečer v kinu in na večerji, pojdite plesat ...

4. Spite kakovostno

Električne naprave, kot so televizorji in pametni telefoni, spodbujajo možgane, zaradi česar slabše spite. Izklopite vse, seveda tudi luči, da v spalnici ustvarite primerno vzdušje za najboljši spanec.

5. Zavestna osredotočenost

Zavestno osredotočenost lahko opišemo kot izbiro in učenje nadzora našega žarišča pozornosti. Pomeni, da smo pozorni z namenom, v sedanjem trenutku in brez sodb. Gre za način opažanja in zavedanja lastnih misli, občutkov, videza, zvokov, vonjav – vsega, česar običajno ne ozavestimo. Ker je zavestna osredotočenost tako drugačna od naših običajnih miselnih navad, zahteva veliko vaje, a svojo glavo tako osvobodimo skrbi glede prihodnosti ali preteklosti.

6. Poiščite pomoč

Na spletu najdete veliko pomoči, kot so forumi, osebno svetovanje, delavnice ... Pobrskajte po spletnih straneh jazsemvredu.si, nebojse.sipsihiater-leser.com ...

Pripravila Nina Pretnar

Preberite še: Tri bralke iskreno o tem, kako trpijo za anksioznostjo

Najbolj brano