Preprečite hiperpigmentacijo - tudi z dobrim spancem

Bo nanašanje krem z zaščitnim faktorjem dovolj, da se obvarujete pred hiperpigmentacijo? Nezaželene madeže po novem povzroča tudi neprespanost.

Lepota, 22. 6. 2014
Preprečite hiperpigmentacijo - tudi z dobrim spancem - Foto: profimedia, promocijsko gradivo

Če ste imeli kdaj priložnost obiskati drogerijo ali parfumerijo na Japonskem, veste, da prve vrste v njih niso rezervirane za najnovejše parfume, senčila, šminke in kreme proti staranjem. Tam vas čaka nepopisna množica izdelkov, ki preprečujejo nastanek temnih madežev, belilnih sredstev in losjonov z najvišjim mogočim zaščitnim faktorjem.

Trg tovrstne kozmetike je v določenih predelih Azije tako velik, da so se ponekod kot radirke madežev pojavile nedovoljene in strupene injekcije antioksidanta (glutahione), ki preprosto izključi encim, odgovoren za produkcijo melanina. Azijskim lepoticam madeži pomenijo veliko večjo težavo kot nam gube.

Razlog je preprost: gube na njihovih obrazih se pojavijo deset let pozneje kot ženskam na zahodu, medtem ko so madeži stalna grožnja njihovi porcelanasti polti, azijskemu idealu lepote. Prav zato zahodnjaške blagovne znamke po znanje o preprečevanju in odstranjevanju pigmentnih madežev odhajajo na Daljni vzhod, nato pa ga z veseljem delijo tudi z evropskim in ameriškim trgom. Ta je zaradi odmevne raziskave Evolucija in obnašanje ljudi, ki jo je pred šestimi leti sponzoriral P & G, postal veliko bolj dovzeten za težave. Odkrili so namreč, da nas lahko zaradi neenakomerne polti ocenijo celo za 20 let starejše, kot smo v resnici. Ali še vedno mislite, da madeži niso nove gube? Zdaj ko smo zasejali seme dvoma, pa spoznajmo, kako ga izkoreniniti, v tem primeru pravzaprav pobeliti.

Vitez teme

Zahvaljujoč odkritjem konkurenčne japonske kozmetične industrije, danes vemo, da niso vsi madeži enaki. So takšni, ki so rezultat kumulativnega fotostaranja, znani kot sončne in starostne pege na obrazu, čelu in nadlahteh. Potem poznamo klasične pege in pegice, ki so rezultat genetike (darilo naših staršev).

Njihova intenzivnost se veča ali manjša, odvisno od izpostavljanja soncu. Hiperpigmentacije, ki so posledice vnetja, pogosto nastanejo na mestu mozoljev (tam, kjer se z njim 'spopademo'), potem pa so tu še melasme, ki nastanejo zaradi hormonskega neravnovesja, na primer med nosečnostjo (ker se pojavljajo v obliki razlitih asimetričnih madežev na obrazu, so znane tudi pod 'romantičnim nazivom' nosečniška maska).

Kljub trdnemu prepričanju, da so vsi tipi hiperpig­mentacije posledica UV-sevanja, so raziskave japonskih znanstvenikov pokazale, da jih lahko izzovejo tudi alergije, vročina in, ali ste dvomili, stres. Ta stanja sprožajo vnetne procese, ki povzročajo 'pregrevanje' melanocitev, celic v epidermisu, zadolženih za proizvodnjo melanina, s katerim se koža zaščiti. Ta spoznanja so japonske znanstvenike privedla tudi do odkritja povezave med pomanjkanjem spanja in hiperpigmentacijo.

Zaradi neprespanosti imamo zabuhel obraz, kar je znak vnetja, zaradi katerega lahko začnejo nastajati pege. Zakaj se pravzaprav pojavijo osovraženi madeži? Vsakič ko se koža sooči s potencialnim agresorjem, kot so UV-sevanje, alergijsko draženje kože in infekcija, celice izstrelijo molekule, ki telo opozorijo, da je bilo napadeno. Melanociti te molekule absorbirajo in začnejo proizvajati melanin, s katerim poskušajo zaščititi kožo. Pretirana proizvodnja melanina pa se na površini kože izrazi v obliki vidnih madežev različnih oblik in barv.

Na žalost se vse, kar izzove vnetno reakcijo, lahko manifestira v obliki hiperpigmentacije. Tako je mogoče tudi, da vam zaradi alergijske reakcije na nakit ostane 'melaninska sled' – okoli vratu v obliki priljubljene ogrlice.

Po najnovejših odkritjih so celo temni kolobarji pod očmi posledica vnetnih procesov, ki so pripeljali do hiperpigmentacije. Dolgo se je verjelo, da so počasen pretok krvi, občutljiva koža in zmanjšana proizvodnja kolagena glavni povzročitelji podočnjakov, zdaj pa vemo, da je njihova odgovornost veliko manjša, saj je glavni krivec melanin, ki je na tem predelu zaradi zelo tanke kože veliko bolj opazen. Ko boste naslednjič neusmiljeno drgnili ta predel pod očmi, medtem ko boste odstranjevali ličila, se spomnite na to, da tako pravzaprav 'cementirate črnilo'.

Svetloba na koncu tunela

Različni tipi hiperpigmentacije zahtevajo različne metode beljenja. Medtem ko se nekateri lahko odstranijo s kremami 'v domači oskrbi', drugi zahtevajo redne obiske pri dermatologih. Večina topičnih postopkov za beljenje v melanocitih blokira kemijsko reakcijo med encimom tirozinaza (neposrednim povzročiteljem temnenja) in aminokislino tirozinom (ki vpliva na nastanek melanina). Najtežje se je rešiti hormonsko izzvanih madežev, melasem, saj jih obnavlja že najmanjša količina sončnih žarkov (ti madeži imajo prav poseben spomin).

Preden odidete na kakršenkoli belilni postopek, se o tem posvetujte z dermatologom. Če se jih želite rešiti z laserjem, lahko tak poskus pripelje do nasprotnega učinka, ki izzove še več 'teme', zlasti pri tistih, ki so dovzetni za tako imenovane povnetne hiperpigmentacije. Melasme se dobro odzivajo na hidrokinon, medtem ko ta na sončne pege nima vpliva, saj so veliko globlje v koži.

Tistim, ki ste bolj kot visokotehnološkim postopkom naklonjeni kremam in serumom, se priporočajo izbelilni preparati na osnovi vitamina C, glukozamina, hidrokinona, kojične kisline, izvlečka sladkega korena ...

Beljenje madežev je dolgotrajni postopek, zato naj vas ne potre, če rezultatov ne boste opazili po dveh ali treh tednih. Če boste vztrajni, se bodo pokazali v več mesecih. Ker takšni izdelki delujejo le na površinski sloj kože, najučinkoviteje belijo hiperpigmentacije, nastale zaradi vnetja – te so najbolj blage in najbolj na površini. V kombinaciji z rednim dermatološkim pilingom, na primer z glikolno kislino, je beljenje veliko bolj učinkovito. Pomembno pa je, da se po takšnih postopkih prav po vampirsko izogibate sončenju in vdano nanašate izdelke z visokim zaščitnim faktorjem. V nasprotnem primeru vas čaka invazija temnih madežev.

Pravzaprav se pri hiperpigmentaciji vse začenja in konča z zaščitnim faktorjem. Ne glede na to, kaj je vzrok za nastanek madežev, UV-žarki njihovo intenzivnost in pojavljanje še pospešijo. Izdelki z zaščitnim faktorjem torej morajo imeti prostor na vaši kozmetični polici. To je na koncu dneva še vedno najučinkovitejši način, da preprečite širjenje hiperpigmentacije in napad madežev, ki so v začetni fazi nastajanja in se še niso prebili na površino kože.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano